Cytat Zamieszczone przez piompo Zobacz posta
A ja bym albo:
1) opchnął sigmę i 50tkę i kupił z drugiej ręki 24-70 2.8L (można trafić poniżej 3k) + 430II (mam tę lampę - jest EXTRA) i zbierał na 50 1.4 - przy tym rozwiązaniu tęskniłbym za UWA ale po planowanej przez ciebie przesiadce na FF... to ma sens)

2) sprzedał 50 1.8 kupił 50 1.4, kupił 430II i jeszcze jasną stałkę - chyba jednak najpierw 28 1.8 i zbierał na zamianę na FF

Z lampy bym nie rezygnował to jest naprawdę cudowna sprawa, nowa jakość, nawet jeśli w większości sprowadza się to do walenia po suficie na imprezach ))
Sprzęt mam w sumie nie do sprzedaży, 50tka uszkodzona, sigma po serwisie, zresztą zostawiłabym ją do 40tki, którą pewnie za ten rok-dwa (kiedy może będzie mnie stać na FF) warta będzie grosze (już ma nacykane ponad 25tys, mam ją 1.5roku) a backup warto mieć.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
Często problemem jest brak kasy a tu proszę, jest kasa i problem na co ją wydać Najlepiej odłóż te pieniądze na jakąś lokatę i kup dopiero to czego będzie Ci na prawdę brakować. Bo z tego co piszesz to owszem brakuje Ci światła nie podajesz konkretów więc jak tu można coś doradzić. Więcej światła to wiadomo lampa albo większy otwór ALE lampą nie zawsze się błyśnie a większy otwór to mała głębia ostrości więc też ostrożnie. W muzeum możesz użyć statywu bo rozumiem, że nieruchome przedmioty fotografujesz a w kościele co fotografujesz? Piszesz, że nie imprezy więc wnętrza? To ponownie statyw. A może obiektyw ze stabilizacją? Piszesz też, że z lampy skorzystasz kilka razy w roku na domowej imprezie, no to po co lampa? Określ może dokładniej swoje potrzeby, pokaż zdjęcia przy robieniu których zabrakło Ci światła bo tak to można doradzać w nieskończoność a i tak jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz niezadowolona.
Problem z moimi zdjęciami jest taki, że robie je przy okazji. Jadę z kimś na urlop i staram się to jakoś pogodzić. Nie targam ze sobą statywu przeważnie, bo bym chyba padła... Muzea i kościoły podałam na przykładzie wycieczki do Włoch, gdzie w katedrach ratowałam się 50tką ;-) Imprezy rodzinne to wiadomo, wieczory, jakaś impreza brata/znajomych w klubie, zdjęcia dokumentacyjne, ile można się ratować fishem ;-)

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
Canon 50/1.4 to świetna stałka. Mam dość długo i cały czas szukam pretekstu, żeby ją sprzedać, żeby dozbierać do nowych zabawek, ale niestety jest na tyle dobra, że w mojej torbie bywa niezastąpiona.
A jednak? Bo słyszałam raczej niepozytywne opinie o niej A w sumie byłaby fajna :>

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
Nieprawda, jest też wersja DG (czyli EF dla FF) - Sigma 30mm F1.4 EX DG
i do tego lampa oczywiście.
Ha! To tylko muszę przejrzeć foty żeby stwierdzić, czy częściej używam środka czy końca sigmy :> Choć w sumie tam gdzie brakowało światła to skracałam ogniskową ;-)

W sumie jak ta lampa się wszędzie przewija, to muszę zgłębić temat. Może rzeczywiście tego mi trzeba...
A stałki? 28/1.8, 30/1.4, 50/1.4, 85/1.8 -- tu to dopiero będą problemy z wyborem, nawet wyborem kolejności ;-)