Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: uzupełnienie zestawu -- lampa? obiektyw?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Często problemem jest brak kasy a tu proszę, jest kasa i problem na co ją wydać Najlepiej odłóż te pieniądze na jakąś lokatę i kup dopiero to czego będzie Ci na prawdę brakować. Bo z tego co piszesz to owszem brakuje Ci światła nie podajesz konkretów więc jak tu można coś doradzić. Więcej światła to wiadomo lampa albo większy otwór ALE lampą nie zawsze się błyśnie a większy otwór to mała głębia ostrości więc też ostrożnie. W muzeum możesz użyć statywu bo rozumiem, że nieruchome przedmioty fotografujesz a w kościele co fotografujesz? Piszesz, że nie imprezy więc wnętrza? To ponownie statyw. A może obiektyw ze stabilizacją? Piszesz też, że z lampy skorzystasz kilka razy w roku na domowej imprezie, no to po co lampa? Określ może dokładniej swoje potrzeby, pokaż zdjęcia przy robieniu których zabrakło Ci światła bo tak to można doradzać w nieskończoność a i tak jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz niezadowolona.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Canon 50/1.4 to świetna stałka. Mam dość długo i cały czas szukam pretekstu, żeby ją sprzedać, żeby dozbierać do nowych zabawek, ale niestety jest na tyle dobra, że w mojej torbie bywa niezastąpiona.
    Porównując do 50/1.8... AF, jakość wykonania - dzień do nocy. Wersja 1.4 na max. otworze jest całkiem przyzwoita, a przyzwoitość wersji 1.8 zaczyna się gdzieś na f/2.5 (moim zdaniem)...

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Wróć, nie chcę Sigmy 30/1.4, nie doczytałam, że to EF-S... ech ;-)
    Nieprawda, jest też wersja DG (czyli EF dla FF) - Sigma 30mm F1.4 EX DG

i do tego lampa oczywiście.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piompo Zobacz posta
    A ja bym albo:
    1) opchnął sigmę i 50tkę i kupił z drugiej ręki 24-70 2.8L (można trafić poniżej 3k) + 430II (mam tę lampę - jest EXTRA) i zbierał na 50 1.4 - przy tym rozwiązaniu tęskniłbym za UWA ale po planowanej przez ciebie przesiadce na FF... to ma sens)

2) sprzedał 50 1.8 kupił 50 1.4, kupił 430II i jeszcze jasną stałkę - chyba jednak najpierw 28 1.8 i zbierał na zamianę na FF

Z lampy bym nie rezygnował to jest naprawdę cudowna sprawa, nowa jakość, nawet jeśli w większości sprowadza się to do walenia po suficie na imprezach ))
    Sprzęt mam w sumie nie do sprzedaży, 50tka uszkodzona, sigma po serwisie, zresztą zostawiłabym ją do 40tki, którą pewnie za ten rok-dwa (kiedy może będzie mnie stać na FF) warta będzie grosze (już ma nacykane ponad 25tys, mam ją 1.5roku) a backup warto mieć.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Często problemem jest brak kasy a tu proszę, jest kasa i problem na co ją wydać Najlepiej odłóż te pieniądze na jakąś lokatę i kup dopiero to czego będzie Ci na prawdę brakować. Bo z tego co piszesz to owszem brakuje Ci światła nie podajesz konkretów więc jak tu można coś doradzić. Więcej światła to wiadomo lampa albo większy otwór ALE lampą nie zawsze się błyśnie a większy otwór to mała głębia ostrości więc też ostrożnie. W muzeum możesz użyć statywu bo rozumiem, że nieruchome przedmioty fotografujesz a w kościele co fotografujesz? Piszesz, że nie imprezy więc wnętrza? To ponownie statyw. A może obiektyw ze stabilizacją? Piszesz też, że z lampy skorzystasz kilka razy w roku na domowej imprezie, no to po co lampa? Określ może dokładniej swoje potrzeby, pokaż zdjęcia przy robieniu których zabrakło Ci światła bo tak to można doradzać w nieskończoność a i tak jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz niezadowolona.
    Problem z moimi zdjęciami jest taki, że robie je przy okazji. Jadę z kimś na urlop i staram się to jakoś pogodzić. Nie targam ze sobą statywu przeważnie, bo bym chyba padła... Muzea i kościoły podałam na przykładzie wycieczki do Włoch, gdzie w katedrach ratowałam się 50tką ;-) Imprezy rodzinne to wiadomo, wieczory, jakaś impreza brata/znajomych w klubie, zdjęcia dokumentacyjne, ile można się ratować fishem ;-)

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Canon 50/1.4 to świetna stałka. Mam dość długo i cały czas szukam pretekstu, żeby ją sprzedać, żeby dozbierać do nowych zabawek, ale niestety jest na tyle dobra, że w mojej torbie bywa niezastąpiona.
    A jednak? Bo słyszałam raczej niepozytywne opinie o niej A w sumie byłaby fajna :>

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Nieprawda, jest też wersja DG (czyli EF dla FF) - Sigma 30mm F1.4 EX DG
    i do tego lampa oczywiście.
    Ha! To tylko muszę przejrzeć foty żeby stwierdzić, czy częściej używam środka czy końca sigmy :> Choć w sumie tam gdzie brakowało światła to skracałam ogniskową ;-)

W sumie jak ta lampa się wszędzie przewija, to muszę zgłębić temat. Może rzeczywiście tego mi trzeba...
    A stałki? 28/1.8, 30/1.4, 50/1.4, 85/1.8 -- tu to dopiero będą problemy z wyborem, nawet wyborem kolejności ;-)
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A jednak? Bo słyszałam raczej niepozytywne opinie o niej A w sumie byłaby fajna :>
    Wiesz... Są tacy, którzy spodziewają się za 1,2kzł jakości godnej klasy L, albo nie przyjmują do wiadomości, że każde szkło może się popsuć, albo zwyczajnie trafili na kiepską sztukę...
    50/1.4 to dobre szkło i jak każde, ma w poszczególnych egzemplarzach pewien jakościowy rozrzut. Jego wady i zalety są znane. Trzeba po prostu pomacać, sprawdzić czy takie szkło jest odpowiednie dla Twoich potrzeb...
    To, że na większości reklamowych zdjęć flagowej serii 1D i 1Ds jest podpięte 50/1.4, też może o czymś świadczyć.

Początki nałogu

Domyślnie

jasna stałka, ok, a jakaś fajna do 2tys?
    Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM jest świetna jeżeli nie zależy Ci na szybkim AF. No ale nie pod fullfrejma, a z DG styczności nie miałem.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM jest świetna jeżeli nie zależy Ci na szybkim AF. No ale nie pod fullfrejma, a z DG styczności nie miałem.
    MAM (do 40d)...

...EF-S odpada, uparcie planuję FF w przyszłości.
    Czytamy od początku :wink:

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A stałki? 28/1.8, 30/1.4, 50/1.4, 85/1.8 -- tu to dopiero będą problemy z wyborem, nawet wyborem kolejności ;-)
    Ze stałek w podanym budżecie to może sigma 20/1,8EX DG Aspherical RF

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bodzius Zobacz posta
    Kup zdecydowanie i najlepiej 580, niezależnie którą wersję. Nie baw się w półśrodki i nie kupuj 430.
    Nie zgodzę się, że 430 to półśrodek. Wcześniej miałem Sony hvl58am, sporo wygodniejszą w użytkowaniu niż te kanonowskie wynalazki. Nie wykorzystywałem jej w pełni, więc teraz kupiłem 430ex2 i jestem zadowolony. Nie brakuje mi mocy, strobo ani uszczelniania nie potrzebuję.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Czytamy od początku :wink:

Pozdrówka!
    Czytałem od początku. Powiedziałem swoje zdanie na ten temat, wyraziłem pozytywną opinię na temat trzydziestek z naciskiem na fakt, że nie miałem z DG jednak styczności. Nie musisz się czepiać ludzi w każdym wątku, chyba że sprawia Ci to jakąś frajdę.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów