Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: uzupełnienie zestawu -- lampa? obiektyw?

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie uzupełnienie zestawu -- lampa? obiektyw?

MAM (do 40d):
    Sigma 18-50/2.8 (celna, fajna, spełnia swoje zadanie)
    Canon 50/1.8 (z mocno kulejącym AF)
    Canon 70-200/4 (uwielbiam)
    Samyang 8mm (fajna zabawka)

Zamierzam w najbliższym czasie przeznaczyć ok 2tys na rozbudowę zestawu (jeżeli nie nastąpią żadne nieprzewidziane wydatki ;-)). Brakuje mi przede wszystkim światła, tylko nie umiem się zdecydować jak je osiągnąć i gdzie jest ono ważniejsze.

I tu pytanie do was: co z poniższej listy i dlaczego kupilibyście najpierw? Z czego zrezygnowalibyście na pewno? A może olać rzeczy tej klasy i zbierać kasę dalej?

OGÓLNIE CHCĘ MIEĆ (kolejność przypadkowa):
    1. stałkę w okolicach 30-50mm, ze światłem poniżej 2.8, do ogólnej rodzinno/imprezowej fotografii we wnętrzach. Tu znalazłam takie pozycje:
      • Canon 28/1.8 (podobno trudno dostać)
      • Sigma 30/1.4 (podobno fajna)
      • Canon 35/2 (wygląda na średni...)
      • Sigma 28/1.8 (?)
      • Canon 50/1.4 (warto jak mam 1.8? podobno różnie z nim bywa)
      • Sigma 50/1.4 (jak wyżej)
    2. 85/1.8 (lubię dłuższe ogniskowe, po 2 zdjęciach tym szkłem wiem, że coś takiego chcę) ew poczekać na wyjaśnienie kwestii sigmy 85/1.4 -- jakby rzeczywiście to było 900$ to można by pomyśleć... samyanga 85mm trochę się boję, mam astygmatyzm a robię zdjęcia bez okularów ;-)
    3. lampę -- jeżeli okaże się, że żadna stałka z listy nie jest fajna ;-) (a jaka lampa to już inny temat... jedyną słuszną wydaje się 580ex, a może wtedy 85/1.8 i jakiś nissin? jest sens się tak rozdrabniać? generalnie lampy wbudowanej używam w ostateczności)

EF-S odpada, uparcie planuję FF w przyszłości.
    I nie jestem negatywnie nastawiona do innych marek niż canon.
    Wolałabym nowy sprzęt, ale rozważę wszystkie propozycje

Z góry dziękuję za dobre rady, bo na nich opieram wszystkie zakupy i na razie ten system się sprawdza
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mając podobny zestaw wybrałem kiedyś 580EX II i do dzisiaj nie żałuję. Przydaje mi się częściej niż się spodziewałem :smile: Jasną szeroką stałkę dokupiłem później. Używam jej nieco rzadziej niż lampy.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

najeli - jeśli nie masz lampy to kupno 580 EX II byłoby dobrym posunięciem, popieram zdanie Sundersa. Jeśli sigma 18-50 Ci się sprawdza a potrzebujesz światła to MZ bierz lampę. Być może jak przejdziesz na ff i jaśniejsze szkła to lampa będzie Ci służyła tylko do wspomagania AF Najważniejsze to czy chcesz pracować na świetle zastanym (tutaj kupno jasnej stałki - może właśnie 28 1.8) czy chcesz wspomóc się lampą. Co do 50 1.4 to mam i sobie chwalę. Jest znacznie szybsza od 1.8 i ma troszkę lepszą obudowę. Nie mam problemów z bf i ff. Od jakiegoś czasu leży w torbie bo mam ostatnio zapotrzebowanie na szerokość
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Hmm.. wolę światło zastane, większość zdjęć robię w dobrych warunkach, a z kolei często potrzebuję światła tam, gdzie błysnąć nie mogę (muzea, kościoły itp). Ale z drugiej strony nie mam teraz wyboru, więc nie wiem, czy mimo wszystko lampa nie da mi więcej możliwości ogólnie -- trochę się jej po prostu boję ;-)

Najchętniej to bym kupiła wszystkie 3 pozycje, ale im bardziej zaglądam do portfela tym bardziej nie ma tam na to kasy

Intryguje mnie ta sigma 85/1.4... do dziś myślałam, że 85/1.8 jest moim marzeniem, ale zaczynam sie zastanawiać... I chyba powróżę z fusów
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    trochę się jej po prostu boję ;-)
    Nie ma się czego bać Na M, czas, przysłona i jazda
    Jeśli + coś jeszcze to może 430 EX II (jeśli nie przeszkadza Ci mniejsza moc i brak kółeczka z tyłu ) i wtedy się dobrze rozejrzeć za jakąś jasną stałeczką?

A 85mm fajne, ja bardzo polubiłem po przejściu na ff.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Skąd mam wiedzieć, czy mi przeszkadza, jak nigdy nie miałam podpiętej żadnej lampy? ;-) Dlatego też zastnawiam się nad czymś kompletnie econo -- żeby jakby co to było lepsze od wbudowanej, ale nie topić w tym większej kasy, skoro użyję raz na ruski rok. Boję się właśnie w tym kontekście -- że będzie leżeć w torbie ;-)

Myślę, że wolałabym jednak szkło, zejście poniżej 2.8 kusi...
    Tylko które najpierw? ;-) Albo inaczej -- które z nich warto kupić z tej półki? Że 85 to wiem, tylko nie wiem, czy nie czekać na sigmę, a reszta?

Miasto
    Piła

Domyślnie

Skoro szkiełko to ja bym raczej się zdecydował na C28 1.8.
    Można je kupić:
    http://www.allegro.pl/listing.php/se...ge_attr=Pokaż

Co do sigm to ja osobiście mam uraz po tych co miałem ??: dlatego zawsze wybiorę canona - może bardziej doświadczeni w temacie sigmy powiedzą coś więcej.

ech... gdybyś jeszcze wysupłała te 700zł to mogłabyś za jednym zamachem kupić stałeczkę 28 i 430 EX II
    A skoro lubisz zakres 85mm i nie potrzebujesz szerokości to... bierz C85 1.8 - ale wiesz ja tylko systemowe szkła polecam

Bywalec Awatar blazejs
    Miasto
    Czechowice-Dziedzice

Domyślnie

IMHO lampa. Kiedy przechodzilem z analoga na cyfre uznalem, ze moge z wielu rzeczy zrezygnowac ale lampa musi byc. Czesto sie przydaje, a bezprzewodowo to juz bajka..
    2 EOSy (jeden na film), pare dalmierzy, troche szkla...
    Blog: http://blazejstrazak.blogspot.com/ | Artscape

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

@blazejs -- no tak, lampa, ale tak naprawdę to potrzebowałabym ją do paru domowych zdjęć, które równie dobrze może cyknąć kuzyn kompaktem ;-) nie bawię się w sesje, fotografuję głównie w plenerze (przyroda) albo w podróży (na razie z racji pracy tropiki) i jakoś tak niby wiem, że lampa powinna być, niby co ileś zdjęć mi jej brakuje, ale... ;-)

@Handelson -- moja sigma jest fajna, wiem, że to loteria, ale skoro w lotto nie wygrywam, to może mi się choć dobry obiektyw trafi.. to 85/1.4 byłoby bajką jeżeli naprawdę będzie w "znośnej" cenie. No i po cyferkach to bym wolała 30/1.4 niż 28/1.8, tylko pewnie cyferki to nie wszystko ;-)

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Lampa.
    Chociaż może wystarczy Ci 430EX2. Mi wystarcza ;-)

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów