Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 100ISO w 350d a ostość zdjęcia ???!!!

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Thumbs down 100ISO w 350d a ostość zdjęcia ???!!!

Wczoraj byłem sobie o 12 na spacerku jesiennym polowałem na fajne fotki ale nic unikalnego i niedość że nie znalazłem to jeszcze sie wq....m, czy iso 100 może mieć wpływ na ostrośc zdjęcia ? bo dla mnie to dziwne, ale sami zobaczcie prosze i powiedzcie, było tochę delikanego słonka jak widać, af mam na jeden punkt centralny, i nie są ostre te fotki nawet w połowie więc albo iso w co wątpię albo af złapał coś nie tak,
    Na którą część łapać ostrość bo ja staram się zawsze oczy nos +- i bywało dużo lepiej zwłaszcza że 70-200 L4 który jest ostry i na 200mm fajnie rozmywa,a sigmą i jest jeszcze bardziej badziewne, możecie coś skomentować doradzić , słońce miałem za plecami ....

robiłem w jpg fine i sharpness miałem na +1.....
    dawno mi tak mało źle fotki nmie wyszły dlatego zawracam gitarę.

Domyślnie

Witam

Co do pierwszych trzech zdjęć to sprawa jes banalnie prosta, za dlugi czas w stosunku do ogniskowej, ogólnie przyjmuję się zasadę, że czas powinien być odwrotnością ogniskowej, czyli 200mm x1,6=320mm czas powinien być co najmniej 1/320s. Co do zdjęcia nr4 to nie wiem, moze przypadek, AF może się pogubił, Sigmy tak mają. O zasadzie przeliczania, o której wspomniałem trzeba pamiętać i powino być ok.

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

no tyle że sotawiłem aprarat w trybie P i on sam to ustawił, normalnie robie av albo tv ale mówie może ja coś j...ę więć pozostawiłem wszystko elektronice canona :-) jak robię słup to staram się ustawić ostrość na srodkoy pkt pomiędzy najbliższym a najfdalszym punktem obiektu którego ostrość chcę fotnąć

Czyli mówisz że 1/320 zamiast 1/250 zminiła by coś ?

Domyślnie

powinna, potestuj, 1/320s przy ogniskowej 200mm to minimum, chyba że robisz ze statywu. Dlatego przy wyższych czułościach miałeś ostre zdjęcia bo czasy były krótsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hoody
    Czyli mówisz że 1/320 zamiast 1/250 zminiła by coś ?
    Może zmienić na plus ale nie musi, wszystko zależy od tego jak pewnie potrafisz utrzymać aparat nieruchomo.

Trzeba nauczyć sie prawidłowego chwytu aparatu:
    jedna ręka na grip, druga pod obiektyw - łokieć dociśnięty do tułowia, jedna noga wysunięta do przodu, za mocno nie ściskać aparatu. W sumie to jest opisane w instrukcji
    Delikatnie naciskać spust migawki środkiem opuszka palca.

Dodatkowo można ćwiczyć naciskanie spustu pomiędzy uderzeniami serca

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    Może zmienić na plus ale nie musi, wszystko zależy od tego jak pewnie potrafisz utrzymać aparat nieruchomo.

Trzeba nauczyć sie prawidłowego chwytu aparatu:
    jedna ręka na grip, druga pod obiektyw - łokieć dociśnięty do tułowia, jedna noga wysunięta do przodu, za mocno nie ściskać aparatu. W sumie to jest opisane w instrukcji
    Delikatnie naciskać spust migawki środkiem opuszka palca.

z tą nogą do przodu będzie problem bo mój pies ma z 1m jak siedzi i żeby wyszło z podobnej wysokości kucałem :-) i żeby było 200mm musiałem odejść ze 3-4m bo chciałem maxymalnie rozmyć,
    powiedzcie mi proszę czy przy takiej pogodzie można 200-400 iso ? bo jak tak z reguły używam i zrobiłem 100 i zapomniałem o tym bo o 7rano robiłęm jakieś liście w słońcu i chciałem tak jak piszą podręczniki mieć ładne przejścia.... w analogowym lustrze brałem zawsze kodaka ultra 400ISO i miałem ładne kolorki i byłem zadowolony a tu próbuje podejśc do tematu profesjonalnie zgodnie z tym co wyczytam i czasem są mizerne efekty

Domyślnie

z tą nogą do przodu będzie problem bo mój pies ma z 1m jak siedzi i żeby wyszło z podobnej wysokości kucałem :-) i żeby było 200mm musiałem odejść ze 3-4m bo chciałem maxymalnie rozmyć,
    chodzi mi o to, że podczas robienia zdjęć trzeba wyrobić sobie nawyk trzymania aparatu stabilnie, jak to zrealizujesz nie ma znaczenia, a nie trzymać byle jak i pstrykać.
    powiedzcie mi proszę czy przy takiej pogodzie można 200-400 iso ? bo jak tak z reguły używam i zrobiłem 100 i zapomniałem o tym bo o 7rano robiłęm jakieś liście w słońcu i chciałem tak jak piszą podręczniki mieć ładne przejścia....
    zawsze staram się robić na najmniejszym iso, ale jeśli brakuje mi czasu lub przesłony to bez oporu zmieniam iso do 400 i z reguły nie odszumiam tych zdjęć.
    w analogowym lustrze brałem zawsze kodaka ultra 400ISO i miałem ładne kolorki i byłem zadowolony a tu próbuje podejśc do tematu profesjonalnie zgodnie z tym co wyczytam i czasem są mizerne efekty
    Wywołaj zdjęcia w labie i porównaj ze starymi odbitkami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    No toś dał po garach

Zablokowany Awatar Hoody
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

z body jak z glockiem tylko 20D głośniejszy od 9mm :-)

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek
    No toś dał po garach
    No dlaczego? Przy odrobinie wprawy to nic trudnego.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów