Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
Moim zdaniem to zależy od tego jakiej generacji jest IS/OS/VR. Kiedyś miałem obiektyw Sigma 18-200 OS i robiąc zdjęcie ze statywu, włączony OS dosłownie głupiał...
To dziwne. Mam to szkiełko, robię na statywie z włączonym OS i ne mamtakich objawów.

Cytat Zamieszczone przez Robson01 Zobacz posta
Z Canonowskim IS jest podobnie, przy starszych generacjach lepiej wyłączyć na statywie, najnowszym nie robi to różnicy (przynajmniej nie mojemu 70-200).
Zgadza się. Cytując za Juza:
"Using an IS lens on tripod raises some questions. First, does it affect image quality? With all the lenses announced after 1999 (from second generation), IS can be used on the tripod without problems. The only Canon lenses not compatible with tripod are the few first generation IS lenses still in production - the 300 f/4 IS, the 100-400 IS and the 28-135 IS."

Czyli, w wolny tłumaczeniu - wszystkie obiektywy wyprodukowane po roku 1999 (od drugiej generacji wzwyż) mogą być używane bezproblemowo na statywie z włączoną funkcją IS. Jedynie kilka obiektywów wciąż produkowanych które nie posiadają tej funkcji to - 300 f/4 IS, 100-400 IS oraz 28-135 IS.

Mowa oczywiście o szkiełkach Canona.

Po resztę zapraszam tutaj: http://www.juzaphoto.com/eng/article...bilization.htm

Pozdrówka!