Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Samoczynna zmiana czasu naświetlania 5d

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie Samoczynna zmiana czasu naświetlania 5d

Witam. Podczas ostaniej sesji spotkała mnie dziwna rzecz, plener 5d z gripem oryginał /bo wiem że z zamiennikami potrafiły dziać się dziwne rzeczy/ + 580 EX II na sankach, zdjecia robiłem w AV lampa w HSS, nagle czas naświetlania samoczynnie przestawia się na 30s, co dziwniejsze zdjęcia naświetlają się normalnie tzn. coś około 1/500s, a w exifie jest 30s.
    Wszystko do normy wróciło po wyłączeniu i włączeniu aparatu, ktoś miał taki przypadek.
    Ostatnio edytowane przez SebaWolf ; 16-06-2010 o 10:43 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar agent
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

ja tak miałem, ale okazało się później, że przez przypadek przesunąłem kółeczko na M, gdzie dzień wcześniej robiłem jakieś nocne shoty na długim czasie
    ---
    5D + 40D + S14/2.8 + EF 28/1.8 + EF 50/1.4 + EF 85/1.8 + 430EX

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agent Zobacz posta
    ja tak miałem, ale okazało się później, że przez przypadek przesunąłem kółeczko na M, gdzie dzień wcześniej robiłem jakieś nocne shoty na długim czasie
    Sęk w tym, że pierwsze co sprawdziłem to czy przypadkiem kółko nie jest w jakimś pośrednim położeniu, ale było pewnie ustawione na AV zrobiłem wtedy jakieś 5 strzałów z czego pierwsze dwa czas naświetlania wskazywały dobrze a kolejne 3 wskazują czas 30'' zarówno w aparacie jak i w exifie po zgraniu.

Coś już napisał Awatar agent
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

może spróbuj profilaktycznie aktualizować firmware jeśli nie masz najnowszego?
    ---
    5D + 40D + S14/2.8 + EF 28/1.8 + EF 50/1.4 + EF 85/1.8 + 430EX

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Mam 1.1.1 zdaje się że nowszego niema, nic pozostaje mieć nadzieję, że nic poważniejszego się nie dzieje, może jednorazowy przypadek w sumie na przebieg 30tys. pierwszy raz taka akcja. Kiedyś zdarzyło mi się że 580EXII przechodził mi samoczynnie na TTL i walił pełną mocą od ponad roku już mi się to nie zdarzyło.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Zobacz jak pracuje bez gripa. Mi oryginalny grip sam wydłużał czas, przełączał się do trybu wyboru punktu AF.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czas wydłużał i skracał w TV, a w trybie Av sam zmieniał przesłonę.
    Ostatnio edytowane przez C80 ; 16-06-2010 o 14:57 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Tez tak mialem (co kilka strzalowol wracal mi na swoje ustawienia), niestety nie pamietam dokladnie co ale bylo to jakies ustawienie na lampie (chyba master albo slave mi pozostal z poprzedniej sesji - raczej slave) - ale wtedy nerwow zjadlem

Uprawnienia umieszczania postów