Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: System Cokin do kita

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie System Cokin do kita

Witam wszytkich mam ostatnio mały zawrót głowy,lato w pełni i szybko jak każdy wie uciekamam pytanko, działanie filtrów polaryzacyjnych już wyjasniono mi w poprzednim wątku, więć spraw technicznych nie poruszam bo wiem że dam rade z kitem,Ostanio wpadł mi temat systemu cokin, na temat filtrów połówkowych niebieskich i połówkowych szarych, zaznaczam że zależy mi na lepszym oddaniu barw lata.I tu sprawa się komplikuje,czy system coikn nada sie do kita, chciałbym kupić nasadkę do obiektywu a potem dokupować(tańsze do fltrów na obiektyw)sobie połowkowe.Czy lepiej nie bawić się w to i od razu kupić dobrego polara który da mi więcej satysfakcji i lepsze efekty.
    pozdrawiam

50d+kit

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Oczywiście że się nada. Pytanie tylko czy Tobie przypasuje.
    Nie każdy lubi ten system ze względu na... no właśnie, sam nie wiem
    Jeśli ktoś miał i się znim nie polubił, to niech napisze dlaczego.
    Posiadam, mi pasuje i sprawuje sie wyśmienicie.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Sam polar nie da Ci takich możliwości jakie oferuje Cokin. Trochę niewygodne może być ustawianie holdera (przód kit się obraca) ale można z tym żyć. Warto też kupić systemową osłonę przeciw słoneczną (p255).
    Tylko nie kupuj tych najtańszych (chińskich) filtrów bo się zawiedziesz.

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

czyli co nie kupować polarajuż zastanawiałem się nad przejsciówka 58/52 aby kupić high quality, a na cokinie się nie znam tzn.w praktyce( ale dużo czytam), a sam system mnie bardzo interesuje i jakie możliwości daje.słucham wszelkich rad.Czyli połowkowy szary czy połowkowy niebieski da lepsze efekty może jakaś "alpejska"kombinacja:-D
    pozdrawiam
    wiem że są połówkowe nakręcane na obiektyw

50+kit

Bywalec

Domyślnie

Tylko pamiętaj, że polar i filtr połówkowy to dwie różne bajki. Jeżeli tak jak piszesz zależy Ci na "lepszym oddaniu barw lata" co ja rozumiem jako bardziej nasycone kolory podczas zdjęć robionych w ostrym słońcu, to polar bardziej się sprawdzi. Połówki się sprawdzają podczas robienia widoczków, a wtedy przy używaniu kita to zdjęcia tylko ze statywu (kadr, potem ostrość, przełączenie na MF, ustawienie we właściwej pozycji filtru i zdjęcie). Moja połówka Hitech podróżuje ze mną ale raczej rzadko jej używam. Na początek jeśli już połówka to szara, kolory na komputerze dorobisz, no chyba, że to świadomy wybór kolorowej połówki

Uzależniony

Domyślnie

Z filtrami jest troszkę zakręcona zabawa. Tzn. kołowy polar może ci ładnie przyciemnić niebo i zwiększyć kontrast chmur, ale +/- 90st od słońca. Polar może Ci zlikwidować również odblaski wody jeżeli będziesz chciał mieć na zdjęciu np. kamyki w płytkim strumyku itp. No i polara nie podrobisz w PSie.(może w niektórych przypadkach)
    Za to, to co można osiągnąć przy pomocy innych filtrów, możesz uzyskać przy pomocy statywu i PSa. Ja używam filtrów neutralnych i neu.połówkowych w celu wydłużenia czasu naświetlania więc i tak ze statywem
    Filtry kolorowe to według mnie strata pieniędzy. No i po założeniu takiego filtra nie możemy zmienić zdania podczas obróbki.

Bywalec Awatar korben
    Miasto
    świdnik

Domyślnie

no własnie powoli coś już mi się rozjaśnia światełko w tunelumyślę że na początek przygody z filtrami(i wogóle fotografią) chciałbym polara, będe żałował jak lato minie, a jak upłynie troche wody w wiśle, to wejdę w tajniki innych filtrów i systemów, chyba nie wszytko naraz
    jak to mówią"wszytkiej wódki nie wypijesz,wszytkich dziewczyn nie bedziesz miał, ale trzeba próbować"
    a co do polara to przeszukam forum
    p.s jak ma się ta wspomniana przejsciówka 58/52 w kwesti technicznej??:

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korben Zobacz posta
    czyli co nie kupować polara
    50+kit
    Nieee, no... polar to oprócz reszty też musi być.
    Żaden inny filtr nie zastąpi ci polara.

Cytat Zamieszczone przez y3k Zobacz posta
    ...Połówki się sprawdzają podczas robienia widoczków, a wtedy przy używaniu kita to zdjęcia tylko ze statywu (kadr, potem ostrość, przełączenie na MF, ustawienie we właściwej pozycji filtru i zdjęcie)...
    Ja tam nie widzę problemu i używam połówki również bez statywu.

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    ...No i polara nie podrobisz w PSie.(może w niektórych przypadkach)
    Za to, to co można osiągnąć przy pomocy innych filtrów, możesz uzyskać przy pomocy statywu i PSa...
    Racja, połówki można zasymulować w PSie ale przepałów to one nie uratują.

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zaleta Cokina jest taka, że nawet jeśli w przyszłości zmienisz obiektyw (bądź dokupisz inny),
    to filtry zostają z Tobą, zmieniasz tylko pierścień mocujący holder.
    A kolekcja filtrów dalej może być poszerzana o interesujące Cię pozycje.
    Nie jest uzależniona od średnicy obiektywu.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 16-06-2010 o 11:51 Powód: Automerged Doublepost

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Racja, połówki można zasymulować w PSie ale przepałów to one nie uratują.
    Nie dokonca rozumiem. Jak połówki nie uratuja przepalów. Przeciez po to sa.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Nie dokonca rozumiem. Jak połówki nie uratuja przepalów. Przeciez po to sa.
    No właśnie, po to są i ratują jeśli są... na obiektywie.
    Jeśli masz przepał na zdjęciu, to nie pomoże Ci nestety symulacja połówki w PSie.
    Dlatego nie zawsze programowe filtry się sprawdzają.

Mam nadzieję że teraz jest deczko jaśniej.

Pozdrówka!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S.
    Nie należy mylić prześwietlenia z przepałem. Przepały to obszary gdzie nie ma żadnej informacji o obrazie - obszary poza histogramem. Natomiast prześwietlenia, to obszary gdzie zarejestrowano informacje o obrazie jednak są one zbyt jasne.

Prześwietlenia da się ratować, przepały - nie.
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 16-06-2010 o 20:12 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów