Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: ACR a pliki spod różnych systemów

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie ACR a pliki spod różnych systemów

Witajcie,

mam mały problem z plikami zapisywanymi pod Vistą a otwieranymi pod Windows 7. Przez trzy ostatnie lata pracowałem na komputerze z Vistą. Zdjęcia zgrywałem na zewnętrzny dysk twardy. Wszystko było "cacy". Ostatnio zmieniłem laptop na nowszy, z Windows 7. Podpiąłem dysk zewnętrzny z moimi zdjęciami i zauważyłem kilka problemów:

1) Bridge i Camera RAW nie pozwalały na edycję starszych plików. Jakiekolwiek zmiany wykonane na RAWie w Camera RAW nie były uwzgędniane. Ustawiłem, że Bridge odpala się z uprawnieniami administratora. Za każdym razem muszę to dodatkowo potwierdzać klikając "TAK" na komunikacie bezpieczeństwa, ale przynajmniej mogę edytować pliki

2) Mam wrażenie, że Camera RAW pod Widnows 7 nie przenosi ustawień z plików starszych na nowsze. Dużo pracuje w przemysłowym studio (zdjęcia mebli). Zgubiłem gdzieś moją szarą kartę do balansu bieli. Ale ponieważ światła ustawione są generalnie tak samo - postanowiłem przenieść ustawienia WB z jednego ze starszych plików na świeże RAWy. Skopiowałem ten starszy plik (zapisany jeszcze pod Vistą) do katalogu z nowymi, zaznaczam, "Synchronizuj" i... kiszka. Ustawienia BW się nie przeniosły. Fakt, że nie pamiętam, czy zmieniałem je w trakcie obróbki tego starego RAWa czy bazowałem na WB zdefiniowanym podczas sesji zdjęciowej (z użyciem białem karty)

Można coś poradzić na oba problemy ??

Z góry dzięki
    Wojtek

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Witajcie,

mam mały problem z plikami zapisywanymi pod Vistą a otwieranymi pod Windows 7. Przez trzy ostatnie lata pracowałem na komputerze z Vistą. Zdjęcia zgrywałem na zewnętrzny dysk twardy. Wszystko było "cacy". Ostatnio zmieniłem laptop na nowszy, z Windows 7. Podpiąłem dysk zewnętrzny z moimi zdjęciami i zauważyłem kilka problemów:

Można coś poradzić na oba problemy ??

Z góry dzięki
    Wojtek
    Na mój gust to jest kwestia ustawienia dostępów do katalogów na poziomie systemu -miewałem podobne problemy (nie akurat z plikami ACR) - pomogła zmiana praw dostępu...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mnie też zdecydowanie wygląda to na kwestie praw dostępu.

Uprawnienia umieszczania postów