Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 120

Wątek: Obiektywy do 50D

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Janusz, pozwól że troszkę odbiegnę od tematu. Załóżmy że masz okazję pojeździć na torze F1 bolidem F1 po okiem kierowcy F1, niech będzie Kubica. Nigdy bolidem nie jeździłeś, pytasz Kubicy co i jak a on opowiada Ci jak masz jechać w sposób w jaki on by pojechał czyli ostry start, 200km/h w pierwszym zakręcie przy przeciążeniu 4g potem szybka szykana i na prostej do 320km/h, potem hamowanie do 100km/h z przeciążeniem 6g i ostry nawrót w lewo na drugim biegu. Powiedz szczerze, dałbyś radę?
    Świetny przykład. Tylko interpretacja nieco inna. :-) Początkujący kierowca (taki tuż po kursie na prawo jazdy + F1 = samobójstwo. W fotografii śmierć nie grozi, no chyba z rąk niezadowolonego Pana Młodego ;-)

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    ....
    Nie sądzę a takich rad udzielasz fotograficznemu laikowi, który nie mam podobnie jak Ty do jazdy F1 przygotowania. Czy to znaczy, że nie powinieneś w ogóle próbować jeździć? Powinieneś ale bolidem przystosowanym do tego czyli wolniejszym z łagodnymi ustawieniami i przede wszystkim powinieneś jechać nie jak wyczynowiec.....
    Ależ oczywiście! Przecież cały czas to piszę. Po kolei, powoli, "step by step" a nie zaczynać od lampy i wesela. Kubica też by powiedział "zacznij od gocartów". To przecież Ty namawiasz do lampy, nie ja.

Nie będę już więcej pisał w tym temacie bo i przekonać się nie dam i na weekend mam inne plany i nie zamierzam tego ciągnąć w nieskończoność.

I tak widać, że jestem jedyny naiwny co myśli, że fotografii można i trzeba się uczyć a w żadnej nauce droga "na skróty" nie popłaca. Wszystkie książki i autorytety od dydaktyki twierdzą, że "na skróty" zwykle trwa dwa razy dłużej, efekt końcowy jest gorszy a i wyplenić durne nawyki bywa trudno.

cyt: ...Po dwudziestu ślubach zaczniesz wpadać w rutynę, potem to już jak automat, cyk, cyk, cyk, tu szeroki plan, to zbliżenie, tu przejazd w wolnej chwili po świadkach rodzicach, tu śpiące dziecko na rękach , tu bukiecik, tam organy z młodymi w tle, wyjście, ryż groch... TAK, włąśnie TAK! Groch z kapustą To świetnie oddaje poziom naszej rzeczywistości pełnej fotoziutków i innych rutyniarzy.

Definitywny EOT - do poniedziałku jestem w szpitalu więc nie będę miał dostępu do netu. Mam nadzieję, że chirurg który będzie mnie operował jest jednak fachowcem a nie medycznym odpowiednikiem speców z CB :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    ...weź jakąś lampę z ett-2...
    Na lampach to Ty się chyba raczej słabo znasz. System E-TTL II jest funkcją korpusu a nie lampy.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Janusz bardzo dobrze to ująłeś na koniec - rutyna jest zdecydowanie wrogiem kreatywności Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i trafienia na dobrego chirurga.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Na lampach to Ty się chyba raczej słabo znasz. System E-TTL II jest funkcją korpusu a nie lampy.
    expertem nie jestem, jednak niewiedzy lub "słabego znania" również sobie nie przypisze. Można powiedzieć, że był to "lekki skrót myślowy", lecz nie twój post nie wnosi nic do dyskusji więc kończę. Oprócz uszczypliwości wnieś coś do dyskusji.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Oprócz uszczypliwości wnieś coś do dyskusji.
    Mój post nie "zawierał" żadnej uszczypliwości. Po prostu poprawiłem Twój merytoryczny błąd lub jak wolisz "skrót myślowy" - ot wszystko.
    EOS + Speedlite

Miasto
    Bełchatów

Domyślnie

Wracam do tematu. Miałem w spadku po 450D:
    C50/1.8 sprzedałem choć było ok.
    S70-300 APO DG jak w testach, 70-200 ostro, makro ok. po podpięciu do 50D af jakoś tak ożył, ale i tak potrafił błądzić. Aktualnie syn się bawi nim.
    Mam C17-55/2.8IS, cóż, podstawowy.
    C70-200/4 L. Jaki jest, każdy wie.
    C28/1.8 Ostry od 2, czasem używam ale nieraz przegrywa z 17-55.
    C85/1.8 Było by pięknie gdyby nie korekcja +8, troszkę mnie to denerwuje.

Dopiero zaczyna Awatar Van

Domyślnie

Ciesze sie że temat wrócił do meritum.

Ostatnio przegoniłem S70-300 DG na moim body i opinia jw. u tomekpu plus dodatkowe uwagi - blady strasznie obraz a pod światło bardzo kiepsko , oczywiście powyżej 200 mocna CA . Choć wątek tytułowałem w kontekście polecanych obiektywów nie sposób wspomnieć czego nie poleca się mając na uwadze np. pytania Canoniaka czy przyszłe pytania innych użytkowników , czy taki będzie dobry - nie , nie będzie . Kropka

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Kontynułując .... na 50d:

- miałem 28-135is ....suuuuper szkło, ale niestety brakowało mi dołu.

- mam jako podstawowy 28/1,8, uzupełniam w razie potrzeby kitem ... he,he.

- 70-200/4 ..... normalnie bajka, co tu więcej pisać,

- używam także m42 pentacona 50/1,8 ..... supeer obrazki.

Domyślnie

do 50D
    posiadam:

C.24-70 2.8 L <- eL to eL ... wymiata. 80% czasu jest podpieta
    C.85 1.8 <-rowniez doskonale sobie radzi... ale czasami ostrosc nie jest tam gdzie bym chcial.
    T. 10-24 3.5-4.5 -<- idealny do zabawy, krajobrazow, eksperymentow slubnych itp najgorszy w nim jest AF... strasznie wolny i chodzi jak czołg.

Bywalec Awatar bvq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wątek 50D i szkła wałkując .... 90% czasu podpięty 17-40 - brakuje czasem dłuższej ogniskowej ale jako zestaw do reporterki daje radę...
    Canon-Foto-Klub
    Zadeklaruj uczestnictwo - wyślij wiadomość BVQ lub Mellan.

Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112

Uprawnienia umieszczania postów