Witam. Piszę do was, gdyż wiem, że jesteście osobami doświadczonymi i z różnorodną szklarnią macie styczność na codzień. Ale przejdę do sedna.

Body:
*Canon EOS 50d

Szklarnia:
*Sigma 70-300mm f/4-5.6 bez APO
*Canon 18-55mm f/3.5-5.6 IS

Obecnie próbuję swoich sił na ww. body. Coraz głębiej próbuję wejść w fotografię, robić lepsze ujęcia, kadrować etc. Jednakże, nie wiem od czego zacząć.. Z czego czerpać dalsze wskazówki; z czego się uczyć (z tego co niektórzy forumowicze napisali w mojej galerii o zwierzętach na CB, wnioskuję, że głównym problemem u mnie jest kompozycja. Ale co ja bd mówił, zapraszam do galerii). http://canon-board.info/showthread.php?t=65982
Rodzice mi zasugerowali, że obecnie bd robić 50d, natomiast za rok dołożą mi się do 5d mk2. I tutaj zaczyna się mój trudny wybór... Czy teraz dokładać do szklarni (ale nie przesadzając), a zamiast za rok brać 5d mk2, wziąć go za półtora - 2 lata?
Jestem 16 letnim uczniem szkoły fotograficznej w Zielonej Górze. Na kierunku rozszeżonym; ze specjalizacją grafika komputerowa. Od września zaczynam edukację. Ale nie odbiegając od tematu; od czego radzicie zacząć? Jakie mądre decyzje podjąć; w co się zaopatrzyć. Jak rozpatrzyć zakup 5d mk2 w najbliższym czasie. Za jakiś tam dłuższy czas rozpatrywać zaiste będę stałki z rzędu 400mm f/5.6L IS USM.. ale to wyższy przedział szkieł. Głównie fotografować bd na ten czas :
*portrety/ludzie
*jakieś krajobrazy
*sporadycznie architekturę; starożytne budowle
*wesela
*zwierzęta

Jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy; w sprawie czego rady bym potrzebował i w czym się doszkalać; dopiszę. Z góry dziękuję za komentarze i opinie.

Pozdrawiam, Michał.