Strona 19 z 19 PierwszyPierwszy ... 9171819
Pokaż wyniki od 181 do 188 z 188

Wątek: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

  1. #181
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 213

    Domyślnie Odp: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

    poszło.
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  2. #182

    Dołączył
    Jun 2008
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    7

    Domyślnie Odp: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

    to wracając do tematu czy to cudo rozwiąże mi problem komunikacji 5dm1 z windows8/64b? Ale nie z karty tylko bezpośrednio z aparatu po kablu?

  3. #183
    Coś już napisał
    Dołączył
    Mar 2007
    Miasto
    Szczecin
    Wiek
    52
    Posty
    94

    Domyślnie Odp: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

    Nie mam pojęcia jak to jest z nowymi modelami, jeśli Canon nie zmienił filozofii i po podłączeniu do komputera aparat nie 'przedstawia się' jako dysk, to Fotoloader raczej nie pomoże - żeby pobierał zdjęcia musi mieć podaną literę dysku.
    Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)

  4. #184

    Dołączył
    Jun 2008
    Miasto
    Wrocław
    Posty
    7

    Domyślnie Odp: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

    ok dzięki

  5. #185
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 213

    Domyślnie Odp: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

    Dzień dobry Wszystkim na tym forum,

    odgrzebuję swój stary wątek nt. ściągania zdjęć z aparatu/karty do komputera i na dyski backupu.

    Właśnie przekręcił mi się licznik w nowym EOS (zrobiłem ponad 10000 zdjęć i nazwy plików *.cr3 zaczynają mi się powtarzać), i zastanawiam się czy nie reanimować projektu fotoloader.

    Nawet nie do końca chodziłoby o reanimację, a bardziej o resurection - czyli inna technologia i kilka funkcji więcej (nie tylko przenumerowywanie, ale też synchronizacja z laptopami, dyskami, NASami) - wszystko w zależności od własnego workflow.
    Obecnie używam, jak pewnie większość, Lightroom'a do importu zdjęć, także z opcją backup - ale to jednak nie wystarcza.

    Stąd pytanie do forumowiczów:

    W jaki sposób ściągacie zdjęcia z apartu/kart do komputerów?
    1. podpinając aparat kablem przez USB
      czy
    2. wkładając kartę pamięci do czytnika w komputerze/laptopie
      czy
    3. inną metodą (jaką?)


    Ewentualne komentarze mile widziane.
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  6. #186
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Lublin
    Posty
    1 918

    Domyślnie Odp: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

    Zdjęcia zrzucam z karty przez czytnik USB 3.0 do starej wersji Image Browser, który sam mi zakłada katalogi z datami wg dni wykonania zdjęć i tak przechowuję zdjęcia. Numeracja mi się powtarza, a jakże, ale mam na to wywalone. Czasem opatruję nazwę katalogu dodatkową informacją, co zawiera. Pliki przeglądam via FastStoneImageViewer i jak muszę skopiować do jednego katalogu tematycznego pliki o jednakowej nazwie, to aplikacja sama zmienia jedną z nich, ale w katalogu źródłowym pozostają oryginały obu zdjęć. Oryginalną lokalizację pliku ustalam po jego dacie wykonania zdjęcia.
    EOS 550D, 6D, M2, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1, Sigma 4-5,6/70-300 DL, Sigma 3,8-5,6/28-135, Vivitar 3,5/100 Macro, EOS 620 i 650 + EF-M, Yongnuo YNEX600-RT, Olympusy OM-2N, OM-4 stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm

  7. #187
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 213

    Domyślnie Odp: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

    @atsf dzięki wielkie za odpowiedź. Widzę, że mamy dość podobne podejście do ściągania i katalogowania zdjęć po datach + ewentualnie dodanie czegoś do daty - choć używamy innych programów (ja używam Lightroom i ACDSee).

    Samo numerowanie plików nie jest tu celem, choć jak już można, to czemu nie - IMHO fajnie jest widzieć po prostu prawdziwy licznik zdjęć z danej puszki, a nie taki, co się resetuje co 10k.

    Natomiast bardziej chodzi mi tutaj o wygodę całej operacji - aby jednym przyciskiem zgrać zdjęcia z karty, rozrzucić je po katalogach (tak jak piszesz: z podziałem na daty), zrobić kopię na zapasowy dysk (jeden albo kilka), i usunąć zgrane zdjęcia z karty, aby była od razu gotowa do kolejnego użycia.

    Do tego dochodzi teraz jeszcze kwestia tego, że można zgrywać na różnych komputerach, na różne dyski, robić edycję w różnych miejscach - i synchronizacja tego już przestaje być prosta. I fajnie by było zapanować nad tym.
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  8. #188
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jul 2007
    Miasto
    Lublin
    Posty
    1 918

    Domyślnie Odp: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

    Jedną poprawkę muszę nanieść do swojej poprzedniej wypowiedzi: używam nie Image Browser lecz jeszcze starszą wersję, czyli zainstalowany samodzielnie Zoom Browser, który był w pakiecie DPP chyba jeszcze do kompaktu A610, albo do C 550D. To, co potem Canon zrobił z tej aplikacji, kompletnie nie przypadło mi do gustu. bo się rządziło po swojemu, a ja tego nienawidzę. Z tego samego powodu Lightroom gościł na moim komputerze tylko przez 5 minut po zainstalowaniu i w d.... mam wszystkie jego cudowne możliwości ACDSee używałem do czasu, gdy był shareware. Od paru lat używam FSIV i uważam go za tak mega użyteczną aplikację, że się za niczym innym nie rozglądam. Jakby jeszcze umożliwiał pracę w rozmytej masce oraz na warstwach, to bym wypierniczył chyba Photoshopa Oczywiście żartuję, bo PS służy mi głównie do tworzenia grafik, a używam tak starej wersji (7 z 2002 r.), że niektórych jeszcze na świecie nie było.
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 10-04-2022 o 22:24
    EOS 550D, 6D, M2, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1, Sigma 4-5,6/70-300 DL, Sigma 3,8-5,6/28-135, Vivitar 3,5/100 Macro, EOS 620 i 650 + EF-M, Yongnuo YNEX600-RT, Olympusy OM-2N, OM-4 stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm

Strona 19 z 19 PierwszyPierwszy ... 9171819

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •