Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 188

Wątek: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie wersja 0.3

witam,
    zmusiłem się dziś do poprawienia sposobu robienia backupu przez fotoloadera (robienia drugiej kopii zdjęcia na drugim dysku) i w ten sposób powstał:

mxw fotoloader v.0.3

(do tej pory była dostępna wersja 0.2)
    zmiana (fix) pozwala na - w razie potrzeby - nie robienie backupu.
    w takiej sytuacji program po prosu działa dwa razy szybciej
    poza tym (na razie) nie ma żadnych innych zmian.
    wersja 0.3 to nadal beta-test.

programik zaraz spakuję i roześlę do wszystkich testujących. gdyby ktoś nie dostał, proszę o PM (mogę kogoś przeoczyć, bo mogę tu przechowywać tylko 100 PM i nawet hazan nie mógł tego zwiększyć, więc trochę wiadomości mi się już wykasowało).
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    programik zaraz spakuję i roześlę do wszystkich testujących. gdyby ktoś nie dostał, proszę o PM (mogę kogoś przeoczyć, bo mogę tu przechowywać tylko 100 PM i nawet hazan nie mógł tego zwiększyć, więc trochę wiadomości mi się już wykasowało).
    przeciez mozna je sobie zciagnac np w *.CSV
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 25-03-2006 o 00:57

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    orzeciez mozna je sobie zciagnac np w *.CSV
    wiem, wiem, nawet mam je ściągnięte, ale wolałbym je tutaj, bo przeglądanie takiego csv nie jest potem zbyt miłe
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..

Może wystaw gdzieś na www

Pozdawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Może wystaw gdzieś na www
    spokojnie, będzie 8)
    ale na razie jest za wcześnie - wersja za mało "dojrzała"
    pozdro.,
    m.

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

miałbym jedną sugestię - moze daloby sie zamiast tego bezsensownego canonowskiego img (chyba nic nie wnosi) wstawić mdd (albo najlepiej ymmdd ostatnia cyfra roku miesiac dzien) łatwej wtedy sortować zdjęcia nawet po obróce która z reguły zmienia ptzrzy sortowaniu date zrobienia zdjęcie na date modyfikacji.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Broncobilly
    miałbym jedną sugestię - moze daloby sie zamiast tego bezsensownego canonowskiego img (chyba nic nie wnosi) wstawić mdd (albo najlepiej ymmdd ostatnia cyfra roku miesiac dzien) łatwej wtedy sortować zdjęcia nawet po obróce która z reguły zmienia ptzrzy sortowaniu date zrobienia zdjęcie na date modyfikacji.
    dziękuję za sugestię,
    w nowej wersji będzie dokładnie tak, jak sugerujesz:
    dowolna możliwość formatowania przed- i przy- rostków (tych IMG_ i _MG_ itp.) w nazwach plików, a głównie ich skrócenia (np. na IM020120.JPG).

chodzi np. o to, że niektóre (większość?) odtwarzaczy DVD "widzi" tylko 8 znaków w nazwie pliku (standard "dos") i wkładając płytę z obecnym formatem fotoloadera (IMG_20120.JPG) otrzymujemy prezentację z losową kolejnością zdjęć w paczkach po 10 sztuk :-?

a przy okazji: większość przeglądarek (już na PC) pozwala też na sortowanie wg daty z EXIF, która się nie zmienia w trakcie edycji. no chyba, że w ogóle wytniesz exif.
    pozdro.,
    m.

Pkost
    Guest

Domyślnie

Witam,

Fotoloader działa znakomicie, zrzucił juz około 5tyś fotek.
    Moje sugestie, nie wiem czy mozliwe technicznie (słaby w te klocki jestem) :
    - program uruchamia się automatycznie po włożeniu karty do czytnika
    - po ściągnięciu fotek, prog automatycznie otwiera zdefiniowaną przeglądarke(inne niz ACDsee 7, np. 6 sie nie otwiera).

Tylko te dwie rzecz, przyszły mi do głowy po 4 miesiącach uzytkowania.
    Więcej mi do szczęscia nie potrzeba :-D

Pozdr
    Pkost

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

z Olympusami miałem kiedyś taki problem - Razem z kolega robilismy zdjęcia na Airshow i mielismy jeden wspólny data bank do którego zgrywaliśmy "urobek" - (po ok 1000 zdjęc na głowę) No i cześć zdjęć przepadła przy zgrywaniu bo okazało sie że w pewnym momencie numeracja fotek na obu aparatach zaczyna sie nam powtarzać (mimo licznika do 9999 zdjęc) a kolega przy zgrywaniu na PC odruchowo wcisnął napisywanie powtarzajacych się plików z tymi samymi nazwami no i był mały problem -sprawe komplikował fakt że niektóre kart dla pewności zgrywaliśmy po 2 razy wiec te powtarzające sie nazwy nas nie zdziwiły
    U mnie niestety Eklsplorator Windows zdjecia w których była jakieś zmiany sortuje nie wg daty wykonania tylko wg daty zmiany co jest nieco kłopotliwe i nie wiem jak to zmienić stad moja sugestia by nic nie wnoszące literki 'img" zamienić przynajmniej na mmdd

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Broncobilly
    z Olympusami miałem kiedyś taki problem - Razem z kolega robilismy zdjęcia na Airshow i mielismy jeden wspólny data bank do którego zgrywaliśmy "urobek" - (po ok 1000 zdjęc na głowę) No i cześć zdjęć przepadła przy zgrywaniu bo okazało sie że w pewnym momencie numeracja fotek na obu aparatach zaczyna sie nam powtarzać (mimo licznika do 9999 zdjęc) a kolega przy zgrywaniu na PC odruchowo wcisnął napisywanie powtarzajacych się plików z tymi samymi nazwami no i był mały problem -sprawe komplikował fakt że niektóre kart dla pewności zgrywaliśmy po 2 razy wiec te powtarzające sie nazwy nas nie zdziwiły
    U mnie niestety Eklsplorator Windows zdjecia w których była jakieś zmiany sortuje nie wg daty wykonania tylko wg daty zmiany co jest nieco kłopotliwe i nie wiem jak to zmienić stad moja sugestia by nic nie wnoszące literki 'img" zamienić przynajmniej na mmdd
    dzięki za sugestię :-)
    z sortowaniem wg dat (w windzie) jest zawsze niemały problem (są trzy daty w każdym pliku - i dość często każda jest zła ).

natomiast miałem pytanie - może jeszcze ktoś mi podsunie jakiś pomysł:

jak fotoloader ma sobie radzić w przypadku, gdy ktoś ma kilka aparatów??

tzn. jak wy sobie radzicie? osobna numeracja? numeracja wspólna wg daty? co zrobić, żeby numery się nie pokrywały??

chodzi mi o to, jaki powinien być docelowy (jaki byście sobie życzyli) układ/nazewnictwo zdjęć po zgraniu?

(bo z kwestiami technicznymi typu 'jak rozpoznać, z którego aparatu jest to foto/ta karta', jakoś sobie - mam nadzieję - poradzę)
    pozdro.,
    m.

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów