Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 184

Wątek: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

  1. #21
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 121

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Kod:
    #!/bin/sh
    SEQ=${HOME}/.downloader.seq
    if [ ! -f ${SEQ} ]; then echo "0" >${SEQ}; fi
    N=`cat ${SEQ}`
    N=$(( ${N} + 1 ))
    echo ${N} >${SEQ}
    cp /gdzie/karta/dcim/*canon/img_* .
    rename img_ img_`printf "%04d" ${N}` img_????.???
    W tej postaci skrypt pozwala zgrac pierwsze 9999 kart, potem nazwy sie troche rozjada (dlugosc) - kwestia poprawienie %04d w printfie.
    ok, ładny skrypcik, miło popatrzeć, ale ... chyba nie o to loto
    generalnie numerujesz nawet nie karty, tylko operacje kopiowania.
    poza tym nie chodzi o nadanie (dodanie) własnej sekwencji numerów (to też rozwiązanie, ale inne), tylko właściwe przenumerowanie zdjęć z karty (te 4 cyfry z karty nie mogą być zmienione).
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  2. #22
    Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Dołączył
    Mar 2004
    Miasto
    Zürich
    Wiek
    42
    Posty
    6 764

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mxw
    ok, ładny skrypcik, miło popatrzeć, ale ... chyba nie o to loto
    Spełnia założenia Myślisz dlaczego prosiłem o dokładną specyfikację?

    Cytat Zamieszczone przez mxw
    generalnie numerujesz nawet nie karty, tylko operacje kopiowania.
    A jak numerować karty w obrębie sesji? Zerowanie licznika na początku i prompt "włóż kartę numer 3"? No problem, jedna pętelka

    Cytat Zamieszczone przez mxw
    poza tym nie chodzi o nadanie (dodanie) własnej sekwencji numerów (to też rozwiązanie, ale inne), tylko właściwe przenumerowanie zdjęć z karty (te 4 cyfry z karty nie mogą być zmienione).
    No i nie są Dokładnie tak jest: IMG_3847.JPG zostanie zmieniony na IMG_00013847.JPG (albo IMG_13847 jak dać %01d w printfie).

  3. #23
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 121

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Spełnia założenia Myślisz dlaczego prosiłem o dokładną specyfikację?
    he, he, i to najbardziej lubimy u programistów ;-)

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    A jak numerować karty w obrębie sesji? Zerowanie licznika na początku i prompt "włóż kartę numer 3"? No problem, jedna pętelka
    ale jedną kartą też można zrobić ponad 9999 zdjęć.

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    No i nie są Dokładnie tak jest: IMG_3847.JPG zostanie zmieniony na IMG_00013847.JPG (albo IMG_13847 jak dać %01d w printfie).
    no i to jest sedno sprawy: skąd wiesz, że IMG_3847.JPG to zdjęcie nr 13847? a może 23847 albo 33847? 8)
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  4. #24
    Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Dołączył
    Mar 2004
    Miasto
    Zürich
    Wiek
    42
    Posty
    6 764

    Domyślnie

    Eee, no moment.. nie łapię... zrozumiałem, że chodziło Ci po prostu o dodanie jednocyfrowych prefiksów do zgrywanych zdjęć z karty: '1' do pierwszej, '2' do drugiej, '3' do trzeciej itp. Jeśli masz na myśli totalne przenumerowywanie w stylu: "jeśli pierwszy obrazek na pierwszej karcie to IMG_9485, zmień mu nazwę na IMG_00001" itp., to było mówić Wtedy bym trochę inaczej kombinował - jakiś bardziej zakręcony find, powinno być nawet krócej ;-)

    No ale nie. Napisałeś:
    Cytat Zamieszczone przez mxw
    automatycznie przenumerowywać zdjęcia z numerów 4-cyfrowych do 5-cyfrowych wg standardu Canon, np. IMG_5470.CR2 zamieni na IMG_15470.CR2, jeżeli to było zdjęcie 15470-te, lub IMG_25470.CR2, jeżeli 25470-te itd.,
    Nie wiem co to '5-cyfrowy standard Canon', ale ja to tak odebrałem...

  5. #25
    Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Dołączył
    Mar 2004
    Miasto
    Zürich
    Wiek
    42
    Posty
    6 764

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mxw
    no i to jest sedno sprawy: skąd wiesz, że IMG_3847.JPG to zdjęcie nr 13847? a może 23847 albo 33847? 8)
    A, chyba rozumiem skąd nieporozumienie. Spójrz dokładnie na dwie ostatnie linijki, tam jest taki trick w 'rename' ;-) Nie powiem jaki, żeby nie psuć zabawy ;-)

  6. #26
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 121

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Eee, no moment.. nie łapię... zrozumiałem, że chodziło Ci po prostu o dodanie jednocyfrowych prefiksów do zgrywanych zdjęć z karty: '1' do pierwszej, '2' do drugiej, '3' do trzeciej itp.
    nie, nie, nie. możemy założyć, że w ogóle mamy tylko jedną kartę, za pomocą której zrobimy 100.000 zdjęć, a aparat ma ustawione numerowanie ciągłe.

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Jeśli masz na myśli totalne przenumerowywanie w stylu: "jeśli pierwszy obrazek na pierwszej karcie to IMG_9485, zmień mu nazwę na IMG_00001" itp., to było mówić
    nie, nie, to byłaby porażka...

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Nie wiem co to '5-cyfrowy standard Canon', ale ja to tak odebrałem...
    standard canona jest 4-cyfrowy i jest opisany w instrukcji każdego cyfrowego body
    a my chcemy go zamienić na format 5-cyfrowy - z nim zgodny.

    no co jest, mam dać hinta? :wink:
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  7. #27
    Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Białystok
    Wiek
    40
    Posty
    8 623

    Domyślnie

    Muflon, chodzi o to, że chcemy, żeby licznik się nie przekręcał! Zeby po focie 9999, byla fota 10000 itd.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy


    FoFot.pl
    Canon IRC

  8. #28
    Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Dołączył
    Mar 2004
    Miasto
    Zürich
    Wiek
    42
    Posty
    6 764

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mxw
    nie, nie, nie. możemy założyć, że w ogóle mamy tylko jedną kartę, za pomocą której zrobimy 100.000 zdjęć, a aparat ma ustawione numerowanie ciągłe.
    OK, chyba rozumiem. Przy takich założeniach rzeczywiście, raczej nie do napisania w 5 minut (trzeba wykrywać 'overflow' przy zgrywaniu z karty). Pogrzebię w wolnej chwili. Aczkolwiek ciągle nie rozumiem na jakiej zasadzie program ma wykrywać 'początek sesji' - czyli kiedy pierwszą cyferką ma być zero. Czy to jest na zasadzie: "odpalamy program - zaczynamy sesję od zera - lecimy z naszymi 50 kartami, w pewnym momencie licznik się przekręca na 1, potem na 2..." i przy 50 kartach pełnych JPEGów 'fine' ma szanse dojść co najwyżej tu :-D (licząc 400 obrazków/kartę)? Czy też raczej licznik 'historyczny', taki jak w skrypcie, który podałem wyżej? (chyba bardziej logiczne).

    Zresztą... odpuśćmy sobie te kłótnie bo to chyba OT, a różnice to naprawdę szczegóły.

    Baj de łej: takie zgrywanie do sekwencji 00001, 00002 itp. wbrew pozorom takie głupie nie jest. Ja gdy wracam z airshow mam typowo właśnie taki problem: databank z tysiącami fotek do zrzucenia na kompa. I tak naprawdę to to, jak się te fotki nazywają w jego środku jest mało istotne - przenumerować je sobie moge chocby i do numerków heksadecymalnych (just kidding :-D ), byle tylko było to spójne i do odtworzenia w razie np. padu dysku w laptopie.

  9. #29
    Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Białystok
    Wiek
    40
    Posty
    8 623

    Domyślnie

    Przecież ta cyferka pochodzi z numeru katalogu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy


    FoFot.pl
    Canon IRC

  10. #30
    Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Dołączył
    Mar 2004
    Miasto
    Zürich
    Wiek
    42
    Posty
    6 764

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Przecież ta cyferka pochodzi z numeru katalogu.
    A fakt.. ja nawet nigdy nie zwróciłem uwagi na to, jak są numerowane katalogi No to robi się prościej niż myślałem. Aczkolwiek w takiej sytuacji krócej byłoby w perlu (idealne zadanie na regexpy ;-) )

Strona 3 z 19 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •