Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 184

Wątek: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

  1. #11
    Zablokowany Awatar Hoody
    Dołączył
    Sep 2005
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    42
    Posty
    205

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Hoody, o co ci chodzi??
    wiesz myślałem że jeste ten soft ogólnie dostępny w necie, ale się myliłem ...

  2. #12
    Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Białystok
    Wiek
    40
    Posty
    8 623

    Domyślnie

    a przeczytałeś pierwszy post?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy


    FoFot.pl
    Canon IRC

  3. #13
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 121

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    Jesteś genialny, piszę się na przeprowadzenie testów. Przeslij mi proszę ten program na mail'a. Dziękuje i pozdrawiam
    dzięki za zgłoszenie, "grupa testowa" już powoli się formuje

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Co prawda nie skorzystam (OS nie ten ) ale widzę, że odwaliłeś kawał dobrej roboty. Jestem pewny że programik zyska sporą popularność.
    dzięki, też mam nadzieję, zobaczymy
    a co do OS... zmień OS
    też sporo przeżyłem na systemach typu Solaris, HP-UX (masakra!), BOS-X, SGI, linuxie, itp. itd., ale teraz - na sprzęcie osobistym - tylko XP :razz:

    Cytat Zamieszczone przez dentharg
    Jakby był na licencji OS, to może by dało się przerobić na bibliotekę QT - a to działa i pod Win i pod Lin
    Obsługa urządzeń byłaby nieco inna, ale..
    obsługa urządzeń to nie problem, bo FL obsługuje nie urządzenia, a pliki, a to jest wszędzie to samo. pozatym jest napisany w "płaskim" C (bez ++), więc to też nie jest problem, ale niestety wykorzystuje MFC do interfejsu i windowsowy system przerwań czasowych i to już jest problem...
    ale jak już napisał muflon - skrypt w shell'u może pomóc (choć nie przenumeruje fotek tak łatwo 8))

    Cytat Zamieszczone przez Hoody
    no nie wiem, rozumiem że z raw do jpg w locie też konwerci?
    nie, zasada nadrzędna jest taka: program w żaden sposób nie ingeruje w zawartość pliku zdjęcia. więc na pewno nic nie konwerci i nawet nie obróci jpegów - ale przy dzisiejszych przeglądarkach to nie jest problem przecież.

    Cytat Zamieszczone przez Hoody
    biorę jak to standartowo google wpisuję ****, hmmmm biore p2p podobnie, aż się wczytałem
    wieć nie ma jeszcze tego softu w drugiem obiegu jest MxW_setup ale to nie to jak instalką nie jest
    he, he, niezłe, bym się normalnie zdziwił, jakby ten program był już w drugim obiegu :-D
    no ale u nas wszystko jest możliwe
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  4. #14
    Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Dołączył
    Mar 2004
    Miasto
    Zürich
    Wiek
    41
    Posty
    6 764

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mxw
    ale jak już napisał muflon - skrypt w shell'u może pomóc (choć nie przenumeruje fotek tak łatwo )
    Zaklad?

  5. #15
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 121

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    Zaklad?
    he, he, ale ja wiem, że to się da zrobić - i cieszę się, że cię do tego zmobilizowałem

    więc co, zrobisz?
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  6. #16
    Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Dołączył
    Mar 2004
    Miasto
    Zürich
    Wiek
    41
    Posty
    6 764

    Domyślnie

    mxw a co konkretnie? Podaj dokladna specyfikacje zadania a ja odpowiem kilkoma linijkami shella

  7. #17
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 121

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez muflon
    mxw a co konkretnie? Podaj dokladna specyfikacje zadania a ja odpowiem kilkoma linijkami shella
    a nie, konkretnie nie ułatwię ci zadania ;-)

    odpowiem - przepraszam za wyrażenie - humanistycznie:
    no, panie, chodzi o to, żeby fotki przegrać z karty canona do komputera i w trakcie tej operacji zmienić numery 4-cyfrowe (stosowane na karcie, np. IMG_4456.JPG) na właściwe 5-cyfrowe (np. IMG_04456.JPG albo IMG_24456.JPG), tak, aby nazwy plików w kompie nie powtarzały się co 10000 zdjęć.

    da się? :wink:

    da się w 10 linijek?
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  8. #18
    Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Dołączył
    Jul 2004
    Miasto
    Białystok
    Wiek
    40
    Posty
    8 623

    Domyślnie

    da się w jedną, tylko odpowiednio długą
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy


    FoFot.pl
    Canon IRC

  9. #19
    Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Poznań
    Posty
    2 121

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    da się w jedną, tylko odpowiednio długą
    max długość linijki: 80 znaków
    pozdro.,
    m.
    __________________
    Canon EOS 3P broken | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | itd.
    © mxw | mm | deviant | portrety | fotoloader

  10. #20
    Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Dołączył
    Mar 2004
    Miasto
    Zürich
    Wiek
    41
    Posty
    6 764

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez mxw
    da się w 10 linijek?
    Pisane zupelnie 'od czapki', 2 min. klepania, nawet nie wiem czy dziala ale ideologia chyba jasna:
    Kod:
    #!/bin/sh
    SEQ=${HOME}/.downloader.seq
    if [ ! -f ${SEQ} ]; then echo "0" >${SEQ}; fi
    N=`cat ${SEQ}`
    N=$(( ${N} + 1 ))
    echo ${N} >${SEQ}
    cp /gdzie/karta/dcim/*canon/img_* .
    rename img_ img_`printf "%04d" ${N}` img_????.???
    Przy czym pierwsze 5 linijek najprawdopodobniej da sie zamknac w jakichs 2 ale to wymaga troche wiecej niz 2 min. myslenia (powiedzmy 10 - ale to by byla sztuka dla sztuki).

    W tej postaci skrypt pozwala zgrac pierwsze 9999 kart, potem nazwy sie troche rozjada (dlugosc) - kwestia poprawienie %04d w printfie.

    PS. mi nie chodzi o to, zeby 'Joe Average' zmuszac do pisania takich buraczkow To tylko odpowiedz na 'da sie?'

    Edit: i juz nawet poprawilem pierwszego buga (w rename, tak jak poprzednio by dzialalo, ale nazwy plikow bylyby nie do konca takie jak zalozone)

Strona 2 z 19 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •