witam, witam 8)
no niestety, programik został napisany dla aparatów umieszczających po 100 zdjęć w katalogu (300D, 350D, 20D) a nie po 1000 zdjęć (nowsze).
dopóki sam się nie dorobię nowszego aparatu (albo ktoś mi takiego nie pożyczy na tydzień) to to się nie zmieni.
uuu, no 5D i 40D to już w ogóle się nie dorobię jednocześnie w najbliższym czasie
oki, ale bardziej na serio - bo problem jest istotny - to jakie masz/macie sugestie, jak on powinien zgrywać/numerować zdjęcia zgrywane z dwóch/trzech/pięciu/itp. body?
w nowszej wersji na pewno będzie, bo mi już też to przeszkadza
a to akurat jest 8)
wiadomo... :rolleyes:
tylko to wymagało użycia bibliotek .NET, a nie wszystkim to pasuje.
pozdro.,
m.
każda puszka będzie miała przecież własną numerację, i te numeracje mogą się jeszcze częściowo pokrywać??:
rozwiązaniem może być:
a) dodawanie jakiejś literki/przedrostka aparatu do nazw plików, np. IMG_a_52435.CR2
b) jeden globalny licznik numerujący zdjęcia w trakcie zgrywania, np. IMG_0123654.CR2
c) zmiana nazwy pliku wg daty i godziny, np. IMG_20080831_19302401.CR2
każde rozwiązanie ma tyle zalet co wad.
a tak nawiasem mówiąc, to standard ISO/DPOF/EXIF wciąż zakłada, że nazwy plików powinny być max 8-znakowe
nas to oczywiście może nie obowiązywać, ale spróbujcie potem np. nagrać takie fotki na CD i obejrzeć po kolei w jakimś odtwarzaczu DVD albo zanieść płytę do wywołania w labie - mogą być problemy.
pozdro.,
m.
Drugie pytanie dotyczy pojawiajacego sie ostatnio komunikatu o tresci:
Target file exits! (duplication) (80)
Natomiast na karcie sa wszystkie nowe zdjecia, czy to moze byc powiazane z przekreceniem licznika dla FL ??
Poprzednio wszystko pacalo jak malina, przyznam iz przy wskoku z 19990 na 10000 jakos sobie odpuscilem, zmiany i poszukiwania wyjscia, ale ze wzgledu na przysieszenie przybywania zdjec nie mogiem sobie pozwolic na dublowanie
pomocy
Pozdrawiam Piotrek
no proszę, jeszcze ktoś tego używa
okay, ale jaki aparat?
jaka jest pełna nazwa katalogu?
ile jest fotek w katalogu?
generalnie w obecnej wersji 0.3 (z roku chyba 2005) wiele nie da się zrobić.
ona była przewidziana dla EOS 350D.
docelowe nazwy plików dublują się - program w takiej sytuacji zawsze przerwie działanie aby przypadkowo nie nadpisać jakiejś fotki.
qrcze, może faktycznie trzebaby pomyśleć o nowej wersji?
bo mi już nawet z komórki zdjęcia też przydałyby sie w odpowiednich katalogach.
w końcu to 5 Mpix![]()
pozdro.,
m.
teraz mam taki patent zrobiony że w czytniku mam micro SD z programami mi niezbędnymi na cudzym kompie i jak mam sczytać foty to programik mam pod ręką
kilka usprawnień które by mi odpowiadały to panelik na którym wybierasz dysk zewn z którego ma pobierać pliki i prostsze dodawanie ścieżki dostępu dla katalogu docelowego
byleby tylko wolniej nie działał![]()
no baa, pytanie czy ktos jeszcze tego uzywapoki co nie widac na horyzoncie zasniejszego odpowiednika, natomiast wracajac do pytan to najzwyklejszy C400d
katalogi po 9999 zdjec
po katalogu 229CANON i fotce IMG_9999 wskoczyl mi na katalog 230CANON i fotki od nowa tyle ze zamiast 20001 mam ponownie 10001. zakonczyl na 19999.
Pozdrawiam
Piotrek
ciekawy pomysł
oczywiście, jeżeli powstanie nowa wersja, to oczywiście m.in. takie rzeczy będą.
no i właśnie - dlatego powinien być napisany w tym w czym był napisany (5 lat temu), czyli w VC++, co z dzisiejszego punktu widzenia można łagodnie nazwać 'pain in the ass'. więc proszę sie nie dziwić, że zabieram się do tego jak pies do jeża
tu jest podstawowy problem, bo 350D pakował tylko 100 zdjęć w katalogu.
qrcze, ciekawe, dzięki za info - tylko wg mnie powinien był się wyłożyć już wcześniej.
oki, pomyślę, co da się zrobić.
ale nic nie obiecuję, bo nadal używam 350D i nie mam... parcia na zmiany ;-)
pozdro.,
m.
Canon F1new (AE Finder FN, AE Power Winder FN), Canon F1new (Eye-Level Finder FN), FD 28/2,8, FD 50/1,4, FD 55/1,2 SSC, Tokina AT-X 90/2,5 macro FD, Tokina AT-X macro extender, Tokina AT-X 80-200/2,8 FD, Canon Extender FD 2x-B, Canon 40d, Tamron 17-50/2.8, Metz 58 AF-1, Rolleiflex 2.8F (Xenotar)