Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 188

Wątek: [FotoLoader] ściąganie zdjęć do komputera

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    No to jeszcze tak na szybko:
    - pomyśl o tym trayu z automatu - może w ikonie pasek postępu (jak w winrarze)
    osobiście średnio lubię takie zabawy....

- jeszcze mógłbyś dodać zapisywanie na karcie w katalogu głównym
    autorun.ini z podawaną ściażką do pliku wykonywalnego *.exe - jak się włoży kartę to żeby automatycznie startował program - i tam może dodawać parametry w zalezności od konkretnej karty typu inna numeracja itp postulowana przez niektórych albo wybór zgrywania z konkretnych kart do różnych folderów - oczwiście knfiguroalne - jak kto chce
    było testowane, niestety autorun.ini nie działa na kartach pamięci (działa z płytami CD), jest to rozwiązanie ze starych windows (przestarzałe?), obecnie uzywa się autoplay zamiast autorun i z tego już fotoloader korzysta.
    natomiast najważniejsze jest to, że fakt możnaby identyfikować kartę po jakimś pliku, ale format w aparacie i tak go skasuje.

- to że nie ma minimalizacji jest bardzo wkurzające
    he, he, no już to wiem. u mnie wzięło to się z tego, że czytam fotki w laptopie przez PCMCIA - czyli i tak mam zajęty procesor na 110%, więc wisi mi czy to się da przesunąć, schować, czy nie - i tak idę w tym czasie po browar :cool:

- pomyśl może o zrzucaniu do osobnych podfolderów plików jeśli sa i jpg i rawy w aparacie
    a to akurat przecież już działa: zapisuje JPG i CR2 w osobnych podkatalogach, jeżeli chcesz (opcja %E)

Cytat Zamieszczone przez Jac
    no i przedewszytkim konfiguracja z menu roziwjalnego a nie z pliku, czesto zmieniam sciezki - archiwizuje na dyski zewnetrzne.. no i za kazdym razem musze szukac i edytowac ini
    tak, tak, tylko że ładne konfigi i zakładki są dopiero w technologii dot.niet
    mi to nie przeszkadza (bo i tak mam), ale niektórzy narzekają...

ale za to od razu jakie du...y można do menu wrzucić

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    To lepiej kilka konfiguracji, z możliwością wyboru zestawu opcji
    tak, tak, w wersji 1.0 są tzw. profile :smile:
    pozdro.,
    m.

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    natomiast najważniejsze jest to, że fakt możnaby identyfikować kartę po jakimś pliku, ale format w aparacie i tak go skasuje.
    Spróbuj pobawić się WMI. Tam powinno Ci się udać wyciągnąć sporo informacji.
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no i kolejna powazna wada, nie zgrywa zdjec z databanku :-(, wlasnie wrocilem z Goraszki i niestety fotoloader mnie "odkrywczo" poinformowal ze:

source directory is not a Canon CF Card (1)

jak to obejsc?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak to obejsc?
    1. Zgrywac np total commanderem i recznie ukladac
    2. Wgrac z powrotem na karty CF

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

3. Znaleźć błąd i wysłać patcha do autora... oops, nie tak sie chyba nie da

A ja sobie napisałem kolejny mały skrypcik Na wejściu:
    • obowiązkowo - co najmniej jedna lokalizacja (np. miejsce gdzie widać databank), może być więcej - np. dwa databanki mirrorowane, katalog w którym jest zrzuconych kilka kart (kolejność obojętna), cokolwiek
    • opcjonalnie: nazwa aparatu, zakres dat, katalog docelowy

I to tyle: skrypt znajduje wyciąga wszystkie jpg/cr2 (struktura kompletnie obojętna) i ładnie układa numerkami od 00001 w aktualnym katalogu, według dat z EXIFa Jeśli któraś karta źle się zgrała i została zgrana powtórnie - wybierze "lepsze" wersje plików. Full automat, 2 strony perla :-P Jak wrócę z wojaży to opublikuję

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

z tym jak to obejsc to chodzilo mi o obchodzene w fotoloaderze... mulit rename tool z TC znam bo czesto korzystam, natomiast zglaszam w/g mnie blad programu...

muflon jak bys z tego zrobil jakis myk na winde nawet uruchamiane z cmd z parametrami to by bylo niezle, natomiast w tej chwili to moze 1% uzytkownikow bedzie wstanie z tego skorzystac ;-) wiec jest to zupelnie nie uzyteczne dla wiekszosci nawet jak by samo robilo selekcje fotek

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

z tym jak to obejsc to chodzilo mi o obchodzene w fotoloaderze... mulit rename tool z TC znam bo czesto korzystam, natomiast zglaszam w/g mnie blad programu...
    to nie jest błąd programu, on po prostu ma zgrywać tylko z karty w czytniku i to wszystko, taka wersja...

jak to obejść? he, he, cóż, musicie mi kupić databank
    po godzinie będzie nowa wersja z pełną obsługą databanków

a na poważniej: obejdziesz to na razie tylko ręcznie podając jako SOURCE_DIR np. F:\CF0001, potem F:\CF0002 itd. - po prostu wersja 0.3 musi mieć "na wstępie" podkatalog \DCIM\.

qrcze, ok, chyba powoli już zacznę wygospodarowywać czas na zrobienie tej wersji 1.0 pozbawionej wszystkich ograniczeń dzieciństwa i wrzucę ją na jakiś serwerek - ale głównie dlatego, że nie nadążam już z ręcznym rozsyłaniem fotoloadera 0.3 (już ponad tydzień opóźnienia, sorry) i po raz kolejny zapchała mi się tu skrzynka na CB* :-(

* z drugiej strony patrząc - jest to całkiem miła motywacja - dzięki!
    pozdro.,
    m.

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

to nie jest błąd programu, on po prostu ma zgrywać tylko z karty w czytniku i to wszystko, taka wersja...
    tzn zle sie wyrazilem, chdzi mi o to ze blednie zostala zablokowana taka mozliwosc przez "autora programu", wiec to "autor" popelnil blad , program dziala dobrze i niewiedziec czemu nie pozwala na zgranie zdjec z banka.

a na poważniej: obejdziesz to na razie tylko ręcznie podając jako SOURCE_DIR np. F:\CF0001, potem F:\CF0002 itd. - po prostu wersja 0.3 musi mieć "na wstępie" podkatalog \DCIM\.
    no wrescie doszedlem... sciezka musi byc np k:\dcim\..., a ja mialem k:\dsk0001\dcim\...
    juz zgrywam... no i jeszcze uwaga... zeby jednak wprowadzal jakis podzial (definiowany przez uzytkownika) na ilosc zdjec w jednym katalogu... bo sie ciezko przeglada jak mi teraz wrzuci 1.5k klatek w jeden katalog ;-)

qrcze, ok, chyba powoli już zacznę wygospodarowywać czas na zrobienie tej wersji 1.0 pozbawionej wszystkich ograniczeń dzieciństwa
    radzil bym szybko ;-)

dzieki i duzo czasu zycze

Domyślnie

mxw podeślij go do mnie, wrzuce na serw i po problemie...

Coś już napisał Awatar RemikP
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja ci ją wczoraj dopchałem bo też chciałem go potestować
    20d + kit + sigma 70-300 APO DG + CF1G PRETEC Cheetah + Plecaczel

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów