Zdecydowanie 17-55. Światło to samo ale znacznie lepszy zakres i stabilizacja, cena tez niższa. Mechanicznie gorszy ale nie przejmowałbym się tym tak bardzo, na zdjęciach tego nie będzie widać :-)
Zdecydowanie 17-55. Światło to samo ale znacznie lepszy zakres i stabilizacja, cena tez niższa. Mechanicznie gorszy ale nie przejmowałbym się tym tak bardzo, na zdjęciach tego nie będzie widać :-)
Do 7D 17-55, na + zakres i IS, minusów brak(może jeden nie pasuje na FF )
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Tak na serio to 17-55 IS jest świetnym obiektywem.
Optycznie bardzo dobry już od pełnej dziury.
AF nigdy, ale to nigdy mnie nie zawiódł. Po prostu jest bezbłędny a co najważniejsze bardzo szybki. Pod względem szybkości porównywalny do C 85 @ 1.8
Do wad mogę zaliczyć to, że podczas dwu letniego użytkowania zepsuł się wg opisu z poprzedniego postu oraz mimo największych starań i dbałości o sprzęt pod przednią soczewką znalazło się dość dużo pyłków, którymi nie zaprzątałem sobie głowy ponieważ nie miały wpływu na jakość zdjęć.
Dodatkowo obiektyw mechanicznie złapał małe luzy i podczas kręcenia pierścieniem ogniskowej trochę piszczał, co zostało poprawione podczas naprawy obiektywu.
Na marginesie dodam że Żytnie spisała się świetnie.
Wszystko zalezy od intensywnosci uzywania - ja swojego 17-55 tez niedawno serwisowalem - po ponad dwoch latach uzytkowania kompletnie sie rozjechal - ale po serwisie znow smiga jak nowyChociaz tez zastanawiam sie nad zmiana na 16-35...