Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Fotolab maszyna Noritsu. Jak z jakością?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie Fotolab maszyna Noritsu. Jak z jakością?

Hej!

Jedyny fotolab, który ma maszynę cyfrową na miejscu w Zgorzelcu, ma maszynę Noritsu. Marka zupełnie mi nieznana. Dlatego pytam, jak z jakością.

Pan profili kolorów do niej nie posiada, mówi, że robi na 'oko' bo przecież to zależy od dużej liczby czynników (wiadomo: chemia, papier, itp) i on to poprawia sam "na doświadczenie". Pytanie na ile jest to rozwiązanie stabilne..

Pytam dlatego, bo zastanawiam się nad wywoływaniem zdjęć zdalnie (np. Allegro Pamprofil czy fotogocha). Ale tutaj z kolei dochodzi możliwość wygniecienia fotek przez PP. No i ciężko reklamować odbitki.

To taka dygresja. A jak wy wywołujecie foty?
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

zanies jakas swoja fote popros goscia o odbitke bez powtrzam bez zadnej korekcji nawet gestosciowej a potem sobie zobacz jak to fota wyswietla sie u ciebie i sobie skoryguj to co chcesz wywolac
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

kup se drukare do zdjec i bedzie git
    Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg
    A jak wy wywołujecie foty?
    www.superfoto.pl
    Jakoś narazie się na nich nie zawiodłem.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pierwsze zdanie na stronie http://noritsu.pl brzmi:
    ,,Noritsu jest pionierem w technologii obróbki fotograficznej i nadal stara się przewodzić we wdrażaniu nowych projektów i w produkcji systemów cyfrowych.''
    Czy to prawda - nie wiem.
    Ale robiłem odbitki 30x45 w labie, który robi na tej maszynie i jestem na prawdę zadowolony. Monitor mam skalibrowany na przysłowiowe oko, a efekty nie odbiegają zbytnio od tego czego się spodziewałem. Fakt, że większość to czarnobiałe skany (-: Ale mam też skany z Provii100F. Żeby stwierdzić czy jest dobrze musiał bym porównać z obrazem z rzutnika, a niestety takim nie dysponuję.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Hej!
    Jedyny fotolab, który ma maszynę cyfrową na miejscu w Zgorzelcu, ma maszynę Noritsu. Marka zupełnie mi nieznana. Dlatego pytam, jak z jakością.
    Porównywalna z Frontierą (Fuji)

Pan profili kolorów do niej nie posiada, mówi, że robi na 'oko' bo przecież to zależy od dużej liczby czynników (wiadomo: chemia, papier, itp) i on to poprawia sam "na doświadczenie". Pytanie na ile jest to rozwiązanie stabilne..
    A to do ****. Na Frontierze, mają taki prosty kalibrator sprzężony z kompem - całość (kalibracja) trwa z 10 minut. Wiem, bo kiedyś akurat kurna przy mnie zmienili kasetę z papierem i biały był niebieski
    Pytam dlatego, bo zastanawiam się nad wywoływaniem zdjęć zdalnie (np. Allegro Pamprofil czy fotogocha). Ale tutaj z kolei dochodzi możliwość wygniecienia fotek przez PP. No i ciężko reklamować odbitki.
    Żartujesz? Na pewno zapakują to porządnie.
    To taka dygresja. A jak wy wywołujecie foty?
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...fotolab%C3%B3w
    Fuji Frontier 350 i żeby Ci tu kiedyś odpisać co i jak zaniosę niedługo na Noritsu.
    the silence is deafening

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy

Na Frontierze, mają taki prosty kalibrator sprzężony z kompem - całość (kalibracja) trwa z 10 minut. Wiem, bo kiedyś akurat kurna przy mnie zmienili kasetę z papierem i biały był niebieski
    Niebieski papier, który widziałeś to była ześwietlona końcówka papieru który się skączył.
    50D

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Byłbym wdzięczny bo mam do zrobienia jakieś 30-40 sztuk 15x21 i nie chciałbym kasy wywalać w błoto.
    Co do pakowania na allegro: możliwości PP w temacie załamania/wygniecenia przesyłek wydają się być nieskończone. Kolega zamawiał 20x30 w Pamprofilu; zdjęcia były między 2-ma tekturami a i tak miały rogi powygniatane.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Byłbym wdzięczny bo mam do zrobienia jakieś 30-40 sztuk 15x21 i nie chciałbym kasy wywalać w błoto.
    Widziałem odbitki z 5D@50/1.8 w formacie 20x30 i Nikona D70@18-70 w formacie 15x21.
    Nikona były po shopie bo kolorki były fajnie nasycone (oryginalne nefy mam na dysku )
    Odbitka z 5D nie dość, że ostra to jeszcze kolory b. wierne - oglądałem odbitki prawie w miejscu, które było na obitce.

Zmieniam Frontierę (tylko dlatego, że obsługuje ją burak - Paderewskiego, Kielce, nie polecam!) na Noritsu.
    the silence is deafening

Bywalec
    Miasto
    nml

Domyślnie

skąd chłopak mniał wiedzieć że jest end paper

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów