Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Lustrzanka + obiektyw - ok. 2500zł

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Łapy dużej nie mam. Bawiłem się ostatnio sprzętem od kumpla - 400D, jeżeli o wielkość chodzi to był akurat, jeżeli 500D będzie podobnych rozmiarów to ok. Ogólnie jeżeli o wielkość ... to od ok. 3-4 lat posiadam Canona A610 - do wielkich to nie należy. Co do wyścigu o piksele to potwierdzam ... przy ok 10-12 mpix straciło to sens, chyba żeby robić fotki na bilbordy.

Czym właściwie różni się 500D od 550D ? Poza ilością MPix, procesor ten sam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plati Zobacz posta
    Czym właściwie różni się 500D od 550D ? Poza ilością MPix, procesor ten sam.
    550D to baby 7D - podobe funkcje w mniejszej obudowie. Czyli pod względem funkcjonanolści duża różnica, m.in. lepsze filmy...
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    Skoro dodatek to nadal będę obstawał przy 40d
    Zgadzam się z przedmówcą - nie wchodziłbym w 3cyfrowe body.

Używany 40D - 1900
    18-55IS - 250
    50 1.8 - 350
    razem ze 2500

i tak bym brał

albo dołozyłbym trochę i zamiast KITa wziąłbym 28-135IS ))
    crop i słoiki

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Również mam podobne zdanie. 40D to świetna pucha i w bardzo dobrej cenie.

Poza tym ma lepszy wizjer niż serii trzycyfrowej, więc jakbyś chciał korzystać ze szkieł manualnych to nie jest źle.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

jeju... a po co brać wszystko dosłownie? Handycama podałem "od-tak"... nie potrzebuję kręcenia filmów w lustrzance i kupowanie lustrzanki z wysoką wagą "zbędnego dodatku" w postaci kręcenia filmów uważam za nieporozumienie.. skoro jest coś dla mnie zbędne, to nie biorę tego pod uwagę.. oczywiście z kamer polecać należy cos innego, ale pytając o lustrzankę, to kierowałbym się matrycą, szymami, tonami i ceną a nie tym czy ma filmy czy nie... EOT

ja bym brał używane 40D - to całkiem inna współpraca z body i dobre fotki.. nie pożałujesz..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Jeśli nie jest dla Ciebie ważnym kryterium nowość z póki sklepowej to weź używaną serią dwu cyfrową. Rewelacyjną puszką na początek jest 40-tka. Poza tym jest sporo propozycji sprzedaży, jest w czym wybierać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    to kierowałbym się matrycą, szymami, tonami i ceną a nie tym czy ma filmy czy nie... EOT
    ja bym brał używane 40D - to całkiem inna współpraca z body i dobre fotki.. nie pożałujesz..
    #
    Tylko, że matryce, szumy ("tony" to nie wiem co miałeś na myśli) i generalnie produkowany obrazek jest niemal identyczny z puszek xxxxd, xxxd i xxd (niemal , bo różnice (MP, rozpietość tonalna) są/mogą być w zależności od daty premiery puszki - a nie od jej serii. Zatem akurat kręcenie filmów jest całkiem poważną różnicą na korzyść 5xxd w stosunku do 40d.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dziś byłem w pewnym sklepie fotograficznym. Niestety nie mieli 500D, ale oglądałem 550D. W ręce leży praktycznie idealnie (zwłaszcza do mojego obecnego aparatu). Chwile się pobawiłem. Pooglądałem menu itd ... ISO jest dostępne zawsze i wszędzie - obok spustu jest osobny guzik wywołujący menu jego zmiany - bardzo ciekawa opcja. Inne guziki są raczej dobrze rozmieszczone. Fakt faktem body - jako ergonomia itd jest inne od 400D z którym miałem chwilę do czynienia.

Co do 40D vs 500D/550D to się zastanawiam czy te pięćsetki nie nadrabiają swojej trój cyfrowej natury nowszymi rozwiązaniami ... Czy też po prostu niektóre cechy/opcje niegdyś będące semi-pro czy pro nie stały się teraz czymś normalnym.
    Aby dokonać dobrego porównania trzeba by było mieć te aparaty i porobić po 1000 różnych fotek w różnych okolicznościach aby rozstrzygnąć ten spór.

Tak więc chyba nabędę 500D/550D. Na jakiś czas na bank starczy, a potem to już będę wiedział dokładnie czego chce ...

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plati Zobacz posta
    ...Tak więc chyba nabędę 500D/550D. Na jakiś czas na bank starczy, a potem to już będę wiedział dokładnie czego chce ...
    Bardzo rozsadny i dojrzaly wniosek, zycze duzo zabawy i radosci z zakupu.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    ... Roman, czy zmieniłeś kiedyś stary korpus dwucyfrowy na nowy trzycyfrowy?
    Przez kilka lat mam do dyspozycji swoje 20D i 400D corci.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i roznice widze odrazu.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 17-06-2010 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów