Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Cyfrówka z dobrym auto <2000 zł

Domyślnie Cyfrówka z dobrym auto <2000 zł

Ojciec chce kupić cyfrówkę, powiedzmy (granice płynne w obie strony) do 2000 zł.
    Wcześniej miał Lumixa DMC-FZ5, ale nie był zadowolony z jakości zdjęć, o filmach nie wspominając. Ostatnio miał okazję popstrykać EOSem 450D i mu się spodobało, więc od razu uznał, że chce lustrzankę. Lekko mu to wyperswadowałem, bo nie wykorzysta ani możliwości wymiennej optyki ani ustawień manualnych, wszystko i tak pstryka na automacie (aczkolwiek jakaś prosta lustrzanka z dobrym automatem nie byłaby zła, od czasu do czasu bym mu mógł ukraść i się pobawić ).

A więc czego szukam:
    Cyfrówki która zrobi dobre zdjęcia na automatycznych ustawieniach (zarówno panorama, jak i zdjęcia nocne, portret, ruch, makro), preferowany wysoki zoom i dobry antishake. Rozmiar nie ma znaczenia, akceptowane zarówno kompakty, jak i lustrzanki. Cena - tyle ile warto wydać, zakładam, że raczej nie więcej jak 2000 zł
    Aha, jeszcze jedno - jedyna słuszna firma to Canon...
    Moje typy:
    Canon SX1 IS
    Canon EOS 1000D
    Canon G11

Nie wiem czy na rynku są jakieś inne/nowsze konstrukcje warte uwagi, możecie doradzić? Wiem, że każdy z wylistowanych aparatów jest zupełnie różny. Wydaje mi się, że najodpowiedniejszy z tej grupy będzie SX1. Czy ma on już jakiegoś następcę? To chyba dość "stary" aparat.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

http://fotozakupy.pl/szukaj/proste?f...FYUx3god6RD1wA jak nie chcesz dużo rozbudowywać to powinno cię zainteresować.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucek91 Zobacz posta
    http://fotozakupy.pl/szukaj/proste?f...FYUx3god6RD1wA jak nie chcesz dużo rozbudowywać to powinno cię zainteresować.
    Cytat Zamieszczone przez makhan Zobacz posta
    Aha, jeszcze jedno - jedyna słuszna firma to Canon...
    IMHO Canon SX1 powinien wystarczyć w zupełności.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Jakiego kompakta by nie kupił to fotki będą podobne do tych z DMC FZ5. Niby g11 ma nieco większą matrycę, ale jak próbowałem go przed planowanym zakupem to okazało się, że fotki niemal identyczne jak ze starego fujika s5600. Nie no - nieco mniej szumi, ale tylko nieco. Także lepiej było zostać przy niezłym DMC FZ5 niż wymieniać go na następnego kompakta.

Domyślnie

Co powiesz w takim razie na EOS 1000D?

Domyślnie

Jakość fotek mniej więcej jak z pozostałych EOSów APS-C. Puszka najskromniejsza. Mi to pasuje. Gdyby jeszcze była możliwość kręcenia filmów. Niestety ,to dostępne dopiero od 500d.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Jakiego kompakta by nie kupił to fotki będą podobne do tych z DMC FZ5... ...Także lepiej było zostać przy niezłym DMC FZ5 niż wymieniać go na następnego kompakta.
    Nieee, no... te aparaty dzieli szmat czasu.

Znam kilka osób które były w posiadaniu tegoż Panasa i również kręciły nosem.
    Po przesiadce na zaawansowane kompakty konkurencji stwierdzili,
    że nigdy więcej nikomu nie polecą zakupu aparatu tej firmy.
    Więc chyba coś w tym jest...

Polecam ocenić samemu:
    - Panasonic Lumix DMC-FZ5
    - Canon PowerShot SX1 IS

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Domyślnie

hmm
    a gdyby jednak zdecydować się na coś nie Canona, to co sądzicie np. o Fujifilm FinePix HS10?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Za 2100 oddałem ludziom Canona 1000d z 18-200 - to był bardzo dobry zestaw. Ponieważ w cenach nowych wychodzi to więcej, proponowałbym nabyć 1000d z kitem lub 50/1.8, a resztę np. tele 55-250 dokupić później.

A może najtańszy Olympus Pen z 14-42? Ogniskowa tele to w przeliczeniu 84mm, więc może nie oszałamiająca. Sample ładne, jakiś tam rozwój systemu, np. przez jasną stałkę czy tele też możliwy.

Ten nowy kompakt Samsunga? Wygląda na bardzo obiecujący, jak będę miał czas spróbuję go skądś pożyczyć. Nie pamiętam oznaczenia, kosztuje chyba 1500 zł.
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makhan Zobacz posta
    hmm
    a gdyby jednak zdecydować się na coś nie Canona, to co sądzicie np. o Fujifilm FinePix HS10?
    Jeśli nie Canon, to Olympus PEN.

Pozdrówka!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów