Trochę z innej beczki : mam kabel synchro (JCC FC-E3) 5m.
Podpinam go do lampy Metz 58AF-1 i dzieją się szopki. Nie chce wejść w HSS w trybie TV. W trybie Av ustawia f max, zamiast fmin dla danego obiektywu. Naciśnięcie spustu w aparacie wyzwala lampę, ale w trybie raczej manualnym (przepały, niedoświetlenia, brak komunikacji eTTL). Zoom obiektywu i lampy działa jak mu się zachce.
Jeżeli założę tą lampę na aparat, to wszystko jest OK, żadnych szopek, problemów. Idealne działanie.
Co dziwne, podpinam na kabel lampy Metz 48AF-1 (dwie różne) i obie działają idealnie na tym samym kablu, pełne eTTL, wszystko super. (czy na aparacie, czy na kablu lampy "48" działają jak trzeba)
Podpinam znowu "58" i znów na kablu nie działa eTTL, fmax przy trybie Av, brak HSS w trybie Tv. W Manualu eTTL też nie działa. Zapinam ją na aparat i śmiga jak marzenie, wszystko działa OK.
W związku z tym rozkręciłem Metz 48 oraz Metz 58 i zamieniłem stopki w lampach, styki, jednym słowem cały spód, który wchodzi w sanki.
Niczego to nie zmieniło. Okazuje się że stopka w Metz 58 w żaden sposób nie była trafiona, bo Metz 58 nadal na kablu nie działa z nową stopką, natomiast Metz 48 ze starą zamontowaną stopką z Metz 58 śmiga idealnie i na kablu i na sankach bezpośrednio.
Czy ktoś ma pomysł co jest grane ?
Dodam jeszcze że to już drugi przewód. Pierwszy odesłałem do dystrybutora, który sprawdził go na tym samym zestawie (EOS 5D MkI oraz Metz 58AF-1) i nie miał żadnych problemów. Dodatkowo dla pewności wymienił mi przewód na nowy.