Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Ranking edytorów RAW w CHIP-FotoVideo

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Ranking edytorów RAW w CHIP-FotoVideo

Wiem że ta "gazetka" jest taka sobie... ;-) ale nie jest to pierwsza opinia którą czytam, że CaptureOne robi najlepsze zdjęcia z RAW. Ja jakoś nie jestem przekonany...
    Napisali że super wywołuje detale i że super wyostrza...Próbowałem kilka razy robić jakąś fotkę w Adobe Camera RAW i C1 i powiem szczerze ja nie widzę jakiś różnic w jakości żeby się przekonać do C1 i jego interfejsu...
    Bardzo chciałbym zobaczyć jakiegoś RAW'a który dałby jakieś widoczne różnice w obu edytorach...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

w ilosc pikseli w pikselach nigdy sie nie bawilem, chociaz moje wrazenia sa raczej wyraznie na korzysc C1Pro.

co mi sie natmiast w C1 bardzo podoba, to mozliwosci korekty barw. to zdjecie:
    przy wywolywaniu w PS nie uzyskuje za grama podobnej "klasy" kolorow. przypadek co prawda nie czesty, bo w wiekszosci przypadkow ACR tez da sie uzyskac calkiem dobre kolory...

abstrahujac od poziomu detali itd. itp.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Akustyk w wątku zbliżonym http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5738 napisałeś "C1Pro wgniata ACR w ziemie. zwlaszcza jakoscia przejsc tonalnych w swiatlach" możesz podac jakiś przykład tego wgniatania :-) ?

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Akustyk w wątku zbliżonym http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5738 napisałeś "C1Pro wgniata ACR w ziemie. zwlaszcza jakoscia przejsc tonalnych w swiatlach" możesz podac jakiś przykład tego wgniatania :-) ?
    Ale cena C1Pro również wgniata i to w ziemię.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Co do C1 jedna rzecz mnie szczególnie denerwuje, gdy przetwarza zdjęcie po jakiejś zmianie to przy większości powiększeń (lupa + suwak w menu) nie odświerza do końca zostawiając paskudną pikselozę na ekranie...ok jest gdy kliknę autodopasowanie albo 100% preview - wszystkie pośrednie zoomy to jakaś kicha która uniemożliwia podgląd zdjęcia...
    Dodam jeszcze że w manualu znalazłem:
    "Remember, the preview image is only a low resolution image and will quickly pixelate when enlarged." - to dla mnie jest totalna porażka. Jak pracować na zdjęciu gdzie zoom działa w ten sposób?
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 04-11-2005 o 14:32

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

si.
    w srodku C1, po bokach ACR. nie potrafie ACR-em zrobic takich jasnych partii i zachowac dobrego koloru tak jak w C1. a ACR-a znam... dosc dobrze
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ...nie potrafie ACR-em zrobic takich jasnych partii i zachowac dobrego koloru tak jak w C1. a ACR-a znam... dosc dobrze
    A próbowałeś na krzywych? Masz też saturation...
    A tak w ogóle masz jeszcze gdzieś ten RAW, prawde mówiąc ten przykład mnie jakoś nie przekonuje i sam chętnie bym zobaczył co ACR z tym zrobi...
    Zapomniałem dodać że to skrajne prawe różni się tylko zielonym zafarbem a przejścia tonalne są bardzo podobne. Wygląda na źle ustawiony WB...
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 04-11-2005 o 15:09

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A próbowałeś na krzywych? Masz też saturation...
    uwierz mi, wiem jak sie robi dobry kolor na zdjeciach. w ACR nie udaje mi sie uzyskac tego co w C1Pro. nie jest to wina braku wiedzy, bo ACR jest moja podstawowa "wywolywarka", ktora znam na wylot. to C1 znam duzo gorzej, bo bardzo rzadko korzystam

Zapomniałem dodać że to skrajne prawe różni się tylko zielonym zafarbem a przejścia tonalne są bardzo podobne. Wygląda na źle ustawiony WB...
    j.w. w tym prawym sa odzyskane szczegoly jasnych partii. kosztem z..bananych kolorow w lewym sa nieco blizsze kolory i rozwalone jasne partie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Wiem że ta "gazetka" jest taka sobie... ;-) ale nie jest to pierwsza opinia którą czytam, że CaptureOne robi najlepsze zdjęcia z RAW. Ja jakoś nie jestem przekonany...
    Napisali że super wywołuje detale i że super wyostrza...Próbowałem kilka razy robić jakąś fotkę w Adobe Camera RAW i C1 i powiem szczerze ja nie widzę jakiś różnic w jakości żeby się przekonać do C1 i jego interfejsu...
    Chyba właśnie dla takich osób jak Ty Ferenc przygotował tą mega galerię testów.
    http://www.pbase.com/feharmat/1d_mkii_tests

A Chip'a rankingi są dla Tych, którzy po A60 kupują A kolejne.
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy
    Chyba właśnie dla takich osób jak Ty Ferenc przygotował tą mega galerię testów.
    http://www.pbase.com/feharmat/1d_mkii_tests

A Chip'a rankingi są dla Tych, którzy po A60 kupują A kolejne.
    Tzn. jakich osób?
    Chciałbym zobaczyć wyniki działania 2 edytorów RAW na tym samym pliku i przekonać się organoleptycznie nad przewagą 1 nad 2. Link do tej "galeryjki" nic nie wnosi...przynajmniej jak dla mnie...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów