W pewnych sytuacjach faktycznie AC może dokuczać, ale cóż za tę cenę trudno wymagać od tego obiektywu więcej niż oferuje. Dla mnie super szkiełko i w większości przypadków z aberacją można poradzić sobie w post-processingu.
Ostatnio edytowane przez lijo ; 18-05-2012 o 21:11
Czemu tak uparcie powtarzacie: "jak za tę kasę"?
85L jest 4 razy droższy i aberruje o wiele bardziej.
Przy dzisiejszych programach (z nielubianym darmowym DPP na czele) można to uznać za cechę obiektywu, a nie wadę...
Myślałem że rozmawiamy o samej aberacji, oraz stosunku ceny do tego co globalnie oferuje 85 1.8. Już się pogubiłem czy bronisz 85 1.8 ganiąc eLkę czy na odwrót. Swoją drogą byłbym bardziej dumny z tego, że jednak po długim namierzaniu wychodzą mi lepsze foty z tańszego szkła niż pstryki z eLi
![]()
Ależ ja nie zamierzam ganić, chwalić lub zapisywać sie do "obozu" obrońców (tudzież przeciwników) eLki
Oba szkła maja swoją specyfikę.
Oba szkła znajdują swoich zadowolonych nabywców.
Obiektywem 85 1.8 nie zrobisz zdjęcia na przysłonach 1.2-1.6
W 99% przypadków zdjęć nie robi aparat i szkło, ale uchwyt do tego kompletu w postaci jego operatora. I jeżeli w miarę upływu czasu będziesz coraz bardziej dumny z fotek, to znaczy, ze albo zaczynasz robić postępy, albo popadasz w samouwielbienie...![]()
ehh trzeba czytać między słowami, czyli mówiąc wprost - sam sprzęt zdjęć nie robi, on pomaga w ich robieniu
po tym co napisałeś
tym bardziej dziwi mnie taki wpis z Twojej strony
chyba sam strzeliłeś sobie gola
Chyba się trochę zagalopowałeśprzecież nigdzie nie napisałem, że JESTEM dumny z czegokolwiek, a tak w ogóle to mała ilość postów na tym forum nie oznacza, że fotografować zacząłem od wczoraj.
Ostatnio edytowane przez lijo ; 20-05-2012 o 17:52