Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Pomoc w wyborze macro do 450D

Domyślnie Pomoc w wyborze macro do 450D

Witam, przeglądałem już kilka tematów na ten temat:
    z tego co wyczytałem to wiem już o dwóch obiektywach:
    - Canon 100/2.8 Macro USM EF 100mm
    - Tamron SP 90 f/2.8 Di Macro
    Który będzie lepszy.
    Może inna alternatywa - ( inny dedykowany obiektyw do macro bez kombinowania z Heliosem itd.)

Jak ma się sprawa z odwrotnie zamontowanym KIT-em, za pomocą pierścienia odwrotnego mocowania
    czy trzeba coś specjalnego zrobić przy przykręcaniu/odkręcaniu
    czy można w ten sposób coś zepsuć w aparacie

Domyślnie

Jak ma się sprawa z odwrotnie zamontowanym KIT-em, za pomocą pierścienia odwrotnego mocowania?

Mało światła, jak ja łącze kita z 50mm to duża winieta czasem wręcz psuje całe zdjęcia.

Z obiektywów wiele osób poleca Tokinę 100 mm albo Sigme 105 mm. Jedno i drugie też światło 2.8. Sam nigdy nie miałem tego sprzętu w rękach więc może wypowie się ktoś bardziej kompetentny.
    Canon EOS 450D/50 mm 1.8/18 - 55 Kit "Nie jestem szalony, interesuje mnie wolność." - Jim Morrison

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

makro jest sporo.
    U Canona oprócz wymienionego jest jeszcze 50, 60, 100L 180L
    Po kilka u Sigmy i Tamrona i jeden czy dwa Tokiny
    Poszukaj sobie tu
    http://www.optyczne.pl/index.html?producent=&obiektyw=all&typ=0&moc=1&szu kaj=Wyszukaj
    Do większości są testy.

Odwracanie Kita i tym podobne eksperymenta można sobie przeprowadzić z ciekawości. Jakieś zdjęcie da się zrobić , ale dobrych efektów z tego nie będzie nawet przy dużym zapale.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Na razie faworytem jest Canon EF-S 60 f/2.8 Macro USM tylko czy ktoś zna adres strony na której można obejrzeć zdjęcia wykonane tym obiektywem ( niedawno oglądałem taką stronę gdzie można było wybrać konkretny aparat i obiektyw - ale nie pamiętam adresu)

Początki nałogu
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Domyślnie

60 MM canona jest podobno fajny, tylko nie wiem co chcesz fotografować. Jeśli owady itd. to dużą skalę odwzorowania prawdopodobnie uzyskasz z tak małej ogległości, że ciężko będzie Ci nie spłoszyć modeli Jeśli takie coś cię interesuje to lepszym wyjściem będzie coś dłuższego ok. 100mm
    Canon EOS 450D/50 mm 1.8/18 - 55 Kit "Nie jestem szalony, interesuje mnie wolność." - Jim Morrison

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dziwie się, że nikt nie wspomniał o bardzo dobrym, jak na swoją cenę Soligorze (lub Cosinie) 100/3.5 Macro (koniecznie z soczewką 1:1!). Okolice 400zł...

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JonathanStrange Zobacz posta
    60 MM canona jest podobno fajny, tylko nie wiem co chcesz fotografować. Jeśli owady itd. to dużą skalę odwzorowania prawdopodobnie uzyskasz z tak małej ogległości, że ciężko będzie Ci nie spłoszyć modeli Jeśli takie coś cię interesuje to lepszym wyjściem będzie coś dłuższego ok. 100mm
    Dokładnie tak , 60 Canona podobno rewelacyjnie ostra , ale ta ogniskowa to bardziej do kwiatków .
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Radze C. 100mm/2.8, dzisiaj poniewaz wyszedl nowy model L jest mozliwosc kupienia jej w dobrej cenie. Jakosc otrzymanych nia zdjec (w stosunku do konkurencji) mi sie najbardziej podoba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Radze C. 100mm/2.8, dzisiaj poniewaz wyszedl nowy model L jest mozliwosc kupienia jej w dobrej cenie. Jakosc otrzymanych nia zdjec (w do konkurencji) mi sie najbardziej podoba.
    Niestety jest za drogi (ponad 1850 zł)

I tu mam dylemat wziąć Tamrona 90mm/2,8 (1570zł) i mieć uniwersalny do kwiatków i owadów, lub Canona 60mm/2,8 (1450zł) i mieć nadzieję że uda się też sfotografować owada siedzącego na kwiatku.

Wybór obiektywu to ciężka sprawa, który waszym zdaniem z dwóch w/w będzie lepszy do bliskiego fotografowania kwiatów,liści,owoców jak również też owadów, i innych żyjątek
    Na pewno nie chodzi mi o jakieś ekstremalne zbliżenia owadów ( nie muszą robić min do obiektywu:-D)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów