Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Obiektyw do fotografii krajobrazów.

Mieszany widok

Miasto
    Cieszyn/Kraków

Domyślnie Obiektyw do fotografii krajobrazów.

Witam,

Jestem nowy na forum. Jestem na etapie prawie posiadania sprzętu - zakupiłem canona 20d od jednego z użytkowników forum. Naturalnie jak nadmienie jest to samo body( z kompletem). Do tej pory pstrykałem analogami, stare zenity, smeha itp. W końcu zdecydowałem się pobawić w pstrykanie cyfrą. Długo myślałem nad zakupem - między 20 a 30d, jednak do nauki fotografii zdecydowałem się na 20, zwłaszcza, że wyjdzie mnie połowe taniej. Mój budżet wynosi koło 1100 zł.

Nie ukrywam, że aparat kupiłem również z myślą o wakacjach, planuje wybrać się gdzieś dalej tzn. Azji, Indii, a w takich miejscach warto mieć już nieco lepszy sprzęt. Pytanie brzmi następująco: potrzebuję obiektyw do fotografii najlepiej krajobrazowej, lub coś uniwersalnego w cenie do 500 zł, i ani złotówki więcej. W co lepiej zainwestować? Poradźcie.

pzdr.
    Piotrek

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nic sensownego w tej cenie nie dostaniesz, więc lepiej zbieraj i kup Tamrona 17-50 f/2.8...
    No chyba, że kupisz standardowy obiektyw Canona, czyli KITa 18-55 - przymknięty do f/8 (a przy krajobrazach to jak znalazł) da radę, a i w portfelu zostanie z 300zł.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Coś już napisał Awatar ryszardk
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

Faktycznie w tej cenie będzie bardzo ciężko coś bardzo dobrego kupić. I chyba KIT z IS będzie odpowiedni. Na szerokim podobno nie jest tragicznie a nawet całkiem przyzwoicie.
    http://klimrysfoto.pl
    5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4L 580EX II

Miasto
    Cieszyn/Kraków

Domyślnie

Chciałbym zaznaczyć, że może to być coś używanego, nawet manual. 500 zł to wydatek maks, chyba że faktycznie kupie tamrona 17-50 ale wtedy wyjadę do Mikołajek najwyżej

Zablokowany

Domyślnie

no ale jak sobie kupisz manuala to bedziesz miec ostre mydlo i nie wierz w jakies bajki o hyperwokalnych itd, bo to pic na wode, rzeczywistosc jest troche inna od teorii,

rob jak Ci koledzy radza kit z IS i USM i masz fajny obiektyw, do krajobrazu nic lepszego nie znajdziesz w tej cenie, przymykasz do f/8 i wyzej i jest supcio,

bo sorry ale jak Ci kolega radzi f/2.8 no to chyba nie ma pojecia o fotografii, a przynajmniej o fotografii grajobrazowej, bo w takowej jasnosc obiektywu nie gra roli i tak focisz wszystko co najmniej f5.6, a najlepiej f8 i w gore wartosc (mniejszy otwor)

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 10minutemail Zobacz posta
    rob jak Ci koledzy radza kit z IS i USM
    a to dopiero wynalazek. tylko stary kim mial wersje usm.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    kit, chcialem powiedziec.
    Ostatnio edytowane przez iso ; 11-06-2010 o 17:39 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Kup używanego kita 18-55 IS i Tamrona 55-200 i zobacz co ci wychodzi. Myślę, że jak się wciągniesz to te zacne szkła wyrzucisz ale zdjęcia zostaną. Lepiej wybieraj te krajobrazy bardzo kontrastowe bo te obiektywy nie lubią subtelności.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    ...tylko stary kim mial wersje usm...
    Zgadza się chociaż nie występuje wersja zarówno ze stabilizacją jak i systemem USM.
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 10minutemail Zobacz posta
    bo sorry ale jak Ci kolega radzi f/2.8 no to chyba nie ma pojecia o fotografii, a przynajmniej o fotografii grajobrazowej, bo w takowej jasnosc nie gra roli i tak focisz wszystko co najmniej f5.6, a najlepiej f8 i w gore wartosc (mniejszy otwor)
    Kolega ma wystarczające pojęcie o fotografii a to, że obiektyw ma światło 2.8 to już znaczy, że nie można go przymknąć do f/8??

A jeszcze jakbyś doczytał pytanie, to spostrzegłbyś, że chodzi również o obiektyw "uniwersalny".
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Kolega ma wystarczające pojęcie o fotografii a to, że obiektyw ma światło 2.8 to już znaczy, że nie można go przymknąć do f/8??
    a jak mieszkasz w gorach to tez sobie kupujesz porsze albo vipera?

znajdz mi 1 osobe ktora profesjonalnie foci krajobrazy i kupuje szkla 2.8 kiedy ma o wiele taniej f4, znam pare takich osob i wszyscy sa tego samego zdania ze szkoda kasy

prawda taka ze krajobrazy mozna kazdym szklem focic i roznica naprawde nie bedzie duza, tyle ze dzieki Lkom mozesz wylapac fajne efekty, ktorych przy innych obiektywach raczej nie bedzie widac ze wzgledu na plastyke

za 500zl to rownie dobrze mozesz kupic manuala i ostrzyc na nieskonczonosc
    jesli kit to bierz z USM, bo IS na statywie to lustro Ci sie zablokuje, no chyba ze chcesz focic z reki krajobraz, to tez bym bral USM jak IS bo pod krajobraz to on raczej duzo nie da

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów