Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Testy obiektywów...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie Testy obiektywów...

Witam

Od jakiegoś czasu śledzę stronki z testami obiektywów i coraz bardziej dochodzę do przekonania, że są one lekko mówiąc nierzetelne - powinny być testowane kilka z serii obiektywów, aby zminimalizować trafienie na słaby egzemplarz. I np.: na PhotoZone patrząc na testy Canona 50 F/1,8 można by dojść do wniosku, że w zasadzie ostrzy przy pełnej dziurze na równi z KITEM przy ogniskowej 50 i również pełnym otworze, co w praktyce jest to niemożliwe. Niejeden był już post o 50 F/1,8 i pełnym otworze, a i ja porobiłem testy 50 jak i KITA. Przy pełnym otworze KIT bije 50 na głowe - oczywiście zdaje sobie sprawe z wielkosći pełnych otworów tu i tu, ale testy przecież mówią jedno...
    Wiem, że należałoby samemu sobie sprawdzić obiektywy, ale... czy testy nie powinny być rzetelne?

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Na wstępie to testujący powinni być rzetelni. Mam tu na myśli bezstronność testujących obiektywy
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Otóż to. Dodam jeszcze sławetnego Tamrona 28-75 - na stronie PhotoZone wypada nieźle, podczas gdy Bob Atkins trochę z rezerwą się do niego odnosi.

Tak, czy siak, ja i tak na niego się zdecyduje - za te pieniądzę to chyba trudno o lepszy...

Jakie strony z testami możecie polecić - ja znam PhotoZone i Photodo.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 04-11-2005 o 09:50

Domyślnie

Większość testów musi być bez sensu z uwagi na testowanie pojedynczych sztuk. Rozrzut produkcji jest niesamowity. Praktycznie (niezależnie od producenta) trzeba przebierać dotąd, aż znajdzie się jeden OK.
    Testy mogą wyrobić wstepną opinię. Później - trzeba sprawdzić samemu - najlepiej PRZED zakupem.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    A po ile chodzą te Tamrony?
    Na allegro ok. 1300-1400 zł. Chyba Cichy ma taki na zbyciu.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec Awatar Hipek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Na allegro ok. 1300-1400 zł. Chyba Cichy ma taki na zbyciu.
    ma i na pewno taniej
    20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580

Początki nałogu

Domyślnie

Takie Minolty Af 70-210/4 nie maja rozrzutu jakosci a jesli juz to niewielki. Rozrzuty rozpoczely się w czsach plastikowej optyki AF ( pomijąc ruskie szkielka, gdzie bylo co bylo0.
    Cześć.Ch.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli 24-70L jest plastikowy? ?

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

jesli chodzi o testy (a raczej opinie) szkielek to polecam:
    http://www.fredmiranda.com/reviews/index.php

Wypowiadaja sie tam ludzie w sposob obiektywny(czesto profis), ktorzy ich uzywaja.
    Ostatnio edytowane przez AGO ; 09-11-2005 o 12:13
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Uprawnienia umieszczania postów