Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 550d KIT 18-55IS czy 18-135IS

Mieszany widok

Miasto
    Wrocław/Poland

Domyślnie 550d KIT 18-55IS czy 18-135IS

Zamierzam kupić Eos 550d z obiektywem KITowym, przy czym dostępne są dwie wersje jak w temacie. Większy zoom by się przydał...
    Jestem w stanie wydać 800zł więcej, ale czy nie lepiej kupić zwykły 18-55IS i ew. w przyszłości dokupić jakiś mały teleobiektyw xx-200/250?
    Fotografować będę głównie widoczki, zdjęcia dziecka, rodzinne. Ważny jest szybki AF przy dziecku.
    Proszę doświadczonych użytkowników o radę. W przeszłości miałem Zenitha 12XP a teraz kompakt Canon A620, więc będzie to moja pierwsza lustrzanka od wielu lat.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I zapomniałem dodać, że sprzęt będzie służył do kręcenia filmów. Aparat sam dobiera ostrość przy filmowaniu, ale rodzaj obiektywu też ma znaczenie.
    Ostatnio edytowane przez JerzyR ; 11-06-2010 o 09:17 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyR Zobacz posta
    I zapomniałem dodać, że sprzęt będzie służył do kręcenia filmów. Aparat sam dobiera ostrość przy filmowaniu, ale rodzaj obiektywu też ma znaczenie.
    nie, af podczas filmowania to proteza dosłownie. najlepiej manualnie. a co do obiektywów to mój subiektywny punkt widzenia mówi: 18-55IS + 55-250IS :P

Miasto
    Wrocław/Poland

Domyślnie

AF podczas filmowania nie działa? Dlaczego manualnie?

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Ponieważ słychać jego pracę.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

nie tylko. af jezdzi przód-tył, a aparat otwiera przysłonę na czas ustawiania af co nie wyglada za ciekawie: http://www.youtube.com/watch?v=yVyXtSX5hic

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

AF działa, ale przy obiektywach bez USM nagrywa się również dźwięk ustawiania ostrości ostrości. Chyba, że podepniesz zewnętrzny mikrofon...
    Piotrek S.

Domyślnie

Generalnie AutoFocus podczas kręcenia filmów jest bardzo wolny i długo ustawia ostrość co na filmie wygląda nieciekawie. Ostrość lepiej jest ustawiać ręcznie co przy odrobinie wprawy robi się dość szybko.
    Dodatkowo odgłosy pracy AF nagrywają się na filmie o czym wspomnieli przedmówcy.

Jeśli chodzi o dobór obiektywów to jestem za rozwiązaniem 18-55 IS i 50-250 IS. Nie są to co prawdy eLki ale na początek na pewno wystarczą.

Awatar robin69
    Miasto
    Lucan - Republic of Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ::ART:: Zobacz posta
    Generalnie AutoFocus podczas kręcenia filmów jest bardzo wolny i długo ustawia ostrość co na filmie wygląda nieciekawie.
    A tu przykład - na początku myślałem że to odgłos jakiegoś ptaka ze sklepu zoologicznego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.youtube.com/watch?v=DSn9H...eature=related

zapomniałem wkleić link w poprzedniej odpowiedzi - przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez robin69 ; 24-09-2010 o 18:38 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Też miałem taki dylemat jednak kupiłem zestaw z 18-55,zestaw z 18-135 był wtedy około 700zł droższy(cztery miechy temu)teraz nie wiem jaka jest różnica,ale te około 700zł to już prawie C 55-250 więc musisz sobie sam to skalkulować.
    EOS 550D C18-55,C55-250,C50 1,8

Draculescu
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post.
    Miałem podobne dylematy jak jak zakładający ten wątek. Mój wybór padł na 550D z kitowym obiektywem 18-135IS. Wiem że co uniwersalne to ... itd itd, można poczytać na tym forum. Ale ja robię fotki amatorsko i na razie nie odczuwam potrzeby noszenia ze sobą kilku kg optyki. Może kiedyś do tego dorosnę .
    Co do video to potwierdzam iż AF głośny, ale można się nauczyć ostrzyć, potem to już tylko wprawa i jest super.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów