Ktos ma taki obiektyw? Jakies opinie o nim? Ogladalem zdjecia na PBase i calkiem ladne sa niektore.
Prosilbym o opinie uzytkownikow jesli sa tu takowi. Zalezy mi na tym bo zastanawiam sie nad zakupem.
Ktos ma taki obiektyw? Jakies opinie o nim? Ogladalem zdjecia na PBase i calkiem ladne sa niektore.
Prosilbym o opinie uzytkownikow jesli sa tu takowi. Zalezy mi na tym bo zastanawiam sie nad zakupem.
dSLR + coś tam...
no i jak tam ktos juz sie dorobil? :-)
Nie, ale mam Sigmę 12-24 - niezła jazda. Można sobie zrobić zdjęcie pleców![]()
![]()
Pentax K-5 II, Leica M9
no to czuję ze się jakośspotkamy niedługo :-)
Lol, dobreZamieszczone przez Arkan
Tez o niej mysle zamiast kita... ostra jest?
![]()
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
Ostra od f5.6-f8, ale nie to jest jej atutem. Jest świetnie skorygowana i nie ma CA. Zamiast kita to ona chyba nie za bardzo - wyraźnej poprawy ostrości nie zauważysz, a dodatkowo dostaniesz zniekształcenia typowe dla ultra-wide.Zamieszczone przez Błajo
Pentax K-5 II, Leica M9
A nikt nie podchwycil jak pisalem po wycieczce do Kolonii... przymierzalem w sklepie EF-S 10-22 i ta Sigme... w Sigmie wyraznie mniejsze dystorsje byly od razu zauwazalne golym okiem! :grin:Zamieszczone przez Arkan
Mocno mnie to do niej zachecilo jak i to ze do analoga pasuje.
A ze filtrow do niej nie przykrece... trudno.
To prawda, też sie nad tym zastanawiałem, aleZamieszczone przez Vitez
1. polar i tak odpada (poniżej 24mm)
2. UV - da sie bez tego żyć
3. filtry cokina - holder "ręczny" - sprawdzałem - bez problemu da się utrzymać 2 filtry na raz (wielkosć P, przy a palce wchodzą w kadr)
Pentax K-5 II, Leica M9
jak dla mnie to ze do analoga pasuje to jest podstawowy wymog - bo jak zmienia na ff albo wroce do 35mm to nie chce wymieniac szkiel... lubie kupic raz a dobrze...
czyli porwoanie z EF 10-22 na korzysc sigmy no a teraz pytanie jak sie do tego ma nowa sigma 10-20 w B&H mozna juz kupic a u nas chyba jeszce nie a porownanie tych szkiel i czy ta nowa to tylko do cropa? czy na FF tez pojdzie
juz widze 10-20 tylko do cropa wiec odpada , ale z ciekawosci jak wypada porowanienie?