Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: 350D i nieostre zdjęcia

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Mój 350d od nowości ustawiał ostrość przed obiektem. Na autofokusie mniej, na manualu więcej. Na CB jest wątek o tym, jak samodzielnie dostroić AF, co też uczyniłem. Z dopasowaniem ręcznego ustawiania jest inny problem. Tu istotne jest precyzyjne ustawienie matówki. W 350d jest ona pozycjonowana przy pomocy podkładki-ramki, której grubość powinna być dobrana w fabryce. Niestety nie zostało to dobrze zrobione i matówka była zbyt blisko lustra, a setne części milimetra w pozycjonowaniu matówki, przekładają się na dziesiątki centymetrów "terenie". Sonar 300/4 trafiał dobre 1,5m przed obiektem z odległości 20m. W serwisie na Żytniej dowiedziałem się, że nie są w stanie tego poprawić bo nie mają tych podkładek-ramek, wyjąłem więc matówkę, wywaliłem podkładkę-ramkę i metodą prób i błędów ustaliłem, że najlepszy efekt dało naklejenie na kryzę matówki cienkich pasków zwykłej, biurowej, przezroczystej taśmy przylepnej Scotch. Teraz celność tak AF, jak i ręczna jest wystarczająca, abym bardzo polubił mój aparat.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał Awatar michasss90
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dla porównania pokażę 3 z tych lepszych zdjęć:
    F/8.0, 1/640s, ISO 100: http://skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=25265
    F/7.1, 1/800s, ISO 100: http://skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=25278
    F/5.6, 1/640s, ISO 100: http://skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=23980

Uzależniony

Domyślnie

Na moje oko ostrość jest w porządku

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na tych zdjęciach tak, chodzi mi np. o to wcześniejsze, lub takie jak to:
    http://picasaweb.google.com/michalzo...70463117057074

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Do przyjęcia.

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

michasss90 - czy Ty jakoś obrabiasz te zdjęcia czy wrzucasz bez bez jakiejkolwiek obróbki? Kontrast, ostrość itd. Czy po zmniejszaniu podostrzasz? Bo wydaje mi się, że chciałbyś "żylety" prosto z aparatu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pozwoliłem sobie trochę podostrzyć po zmniejszeniu do 850 pixeli.

Czy teraz wg. Ciebie jest lepiej? Jeśli tak to tylko kwestia obróbki.
    Ostatnio edytowane przez Handelson ; 12-06-2010 o 17:52 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Uzależniony

Domyślnie

Jeżeli wychodzi ci jedno z kilku nieostre. To może nie zawsze AF dobrze trafia. Może to twoja ręka. Chcesz być pewny to zrób zdjęcia testowe. Po drugie zdjęcia można lekko podostrzyć przy obróbce. A twoim zdjęciom obróbka by się przydała.
    Nie zrażaj się przykładem Handelsona. Chciał tylko Ci zademonstrować że jest takie narzędzie umożliwiające podostrzenie i trochę z tym przesadził jeszcze ostrząc przy okazji las ("na ch... mi las"- "Nic śmiesznego")

Poczytaj sobie wykład Muflona na temat fotografii samolotów. Może znajdziesz dla siebie jakieś wskazówki http://canon-board.info/showthread.php?t=8692

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Daj inne zdjęcia. Robisz coś, oprócz samolotów?
    Chyba nie widziałeś naprawdę nieostrych zdjęć.
    350d ma słaby af, ale bez przesady...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczywiście że obrabiam, a te, które zmniejszam, podostrzam po zmniejszeniu.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Nie zrażaj się przykładem Handelsona. Chciał tylko Ci zademonstrować że jest takie narzędzie umożliwiające podostrzenie i trochę z tym przesadził jeszcze ostrząc przy okazji las
    Ostrzyłem całość. Chciałem pokazać najprostszy przykład na poprawienie zdjęcia po zmniejszeniu. Bez bawienia się w maski i ostrzenie tylko krawędzi.
    Szczerze to teraz już wypadam z tego wątku bo już za ch....ę nie wiem o co chodzi. Jeśli michasss podostrza po zmniejszeniu i wyglada tak jak na ostatnim Jego linku to ja się poddaję. Albo mam coś z oczami albo z monitorem.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów