Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Błędna ekspozycja na M42 w EOS 30/33

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Błędna ekspozycja na M42 w EOS 30/33

Jak 0,5 EV to to może nie znaczyć nic bo zarówno ogniskowa jak i otwór względny, podawane przez producentów, to wartości przybliżone, a już przy zoomach zwłaszcza.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar FlatEric

Cytat Zamieszczone przez grzehoo Zobacz posta
    Czy to tak jest że EOS30 z obiektywem EF 28-105 Canon słabo sobie radzi jeśli chodzi o AF? Bo zaskoczony jestem działaniem AFu, tzn musi mieć wyraźnie kontrastową powierzchnię aby ustawić ostrość. Jak już jest trochę ciemnawo to AF jeździ w te i we wte
    Ale który 28-105 mm - 1:3,5-4,5 czy 1:4-5,6? Ja mam z podobnych EOSów doświadczenie z 300V (zbliżony AF, też nie ma podświetlania) - sprawuje się bez zarzutu (nawet z kitem 28-80 mm), musi być naprawdę solidny półmrok żeby wymagał podniesienia lampy, także jeśli chodzi o kontrast motywu nie jest specjalnie wymagający.
    Taki 50E z 28-105 mm ustawiał mi bez użycia podświetlenia ostrość na zupełnie jednolitych płaszczyznach, aż się zastanawiałem jak on to robi.
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Mój 33 ma AF na poziomie 300D/10D (to chyba jest, z resztą, ten sam moduł z jakąś niewielką modyfikacją). 28-105/3.5-4.5 USM Mk I ostrzy mi podobnie na obu puszkach.

Dopiero zaczyna

chodzi o
    Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    28-105 mm - 1:3,5-4,5
    . Naprawdę słabo to wygląda. Nie mam żadnej stałki na razie aby porównać ale jestem zaskoczony na -. W świetle dziennym, na zewnątrz jest całkiem OK, ostrzy szybko i bez doostrzania ale w pomieszczeniu gdzie nie jest ciemno ale też nie jasno to już są problemy.
    Prawdę mówiąc to przed zakupem 30 czytałem że z AF jest problem ale myślałem że to wygląda lepiej. No dobra, i tak lubię ten aparat A szczególnie przypadło mi do gustu EC. Korzystam z tego cały czas. A czego nie mam w innych analogach.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

A próbowałeś wyczyścić sensory AF? Aparat swoje lata już ma, mogło tam nalecieć trochę pyłków.

Dopiero zaczyna

Nie próbowałem. Gdzie ich szukać?
    Ostatnio edytowane przez grzehoo ; 20-07-2012 o 10:26

Początki nałogu Awatar roofman

W komorze lustra w dolnej części. Delikatnie podnosisz lustro główne i na dole jest wgłębienie z sensorami.
    Tam dmuchasz gruszką (trzymając puszkę tak jakbyś z tego miejsca coś miał wysypywać).

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A próbowałeś wyczyścić sensory AF?
    Próbowałem, czyściłem ale bez zmian. Może ja za dużo oczekuję od tego modelu? Przy korzystaniu z centralnego punktu AF wyraźnie lepiej sobie radzi.

- - - Updated - - -

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    odblokowujesz obiektyw, przekręcasz go kawałek, żeby styki straciły kontakt, i trzymając taki na wpół odczepiony obiektyw ponownie mierzysz światło na tej samej scenie.
    Spróbowałem tą metodą i wychodzi na to, że oprogramowanie jest nowe. Różnice w pomiarze światła są minimalne - rzędu 0,3-0,5 EV.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów