Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: JAsne partie zdjęć - problem

Początki nałogu

Domyślnie JAsne partie zdjęć - problem

Witam, w załączniku kilka zdjęć, w ktorych jasne partie wyszły, nawet nie wiem jak to nazwać, ale z dziwną poświatą. W czym może być problem? Czy jest to rodzaj aberracji? A może tego dnia było specyficzne ośwaitlenie i wina leży w warunkach zewnętrznych? Kiedys miałem podobny problem z kompaktem A630, ale też pojawił się w konkretnym dniu. Zacząłem już podejrzewać, że cos nie tak z matrycą. Zdjęcia w linku zrobione canonem 450D, reszta w EXIFach.
    http://picasaweb.google.com/rosimo66/ZdjeciaZPoswiata#

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak dla mnie to odblaski obiektywowe. Jakie szkło? Był jakiś filtr? Była osłona przeciwsłoneczna?

Początki nałogu

Domyślnie

Nowy T17-50, UV Marumi (też nowy), brak osłony.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Czy takie akcje tez masz na przyslonach 5.6 i wiecej? Tutaj widze w wiekszosci f/3.5, 4 i prace w bardzo ostrym sloncu.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Początki nałogu

Domyślnie

Na wyższych przesłonach też, słońce tego dnia było wyjątkowo ostre. Postaram sie sprawdzić jeszcze raz (mimo nowości) czystość szkieł i filtra UV i założę osłonę. Zobaczę, gdzie tkwi przyczyna.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

o mi też się takie zdarzało w mojej starej minolcie. ale wtedy to były 'pstryki' zwyczajne więc nie widziałem problemu. ale chętnie się dowiem o co chodziło

Dopiero zaczyna Awatar mzieli
    Miasto
    Kraków/Lubin

Domyślnie

Zauważyłem u siebie podobny problem po ostatnim wypadzie w ostrym słońcu, zdjęcia głównie na 5.6, szkła czyste, sprawdziłem, osłona przeciwsłoneczna była. Udało mi się dojść do wniosku, że występuje to tylko na tych zdjęciach, na których biel np. koszulki jest jedyną bielą na zdjęciu, wtedy, gdy jest jeszcze prześwietlone niebo, 'odblasków' nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mzieli Zobacz posta
    Zauważyłem u siebie podobny problem po ostatnim wypadzie w ostrym słońcu, zdjęcia głównie na 5.6, szkła czyste, sprawdziłem, osłona przeciwsłoneczna była. Udało mi się dojść do wniosku, że występuje to tylko na tych zdjęciach, na których biel np. koszulki jest jedyną bielą na zdjęciu, wtedy, gdy jest jeszcze prześwietlone niebo, 'odblasków' nie ma.
    Ciekawe jakby wyszlo mierzac punktem na te biale fragmenty - zapewne reszta bylaby niedoswietlona ale moze ten odblask by sie zmniejszyl..
    Swoja droga musze zobaczyc jak dzialja moje szkla w takim sloncu.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Dopiero zaczyna Awatar mzieli
    Miasto
    Kraków/Lubin

Domyślnie

Jeśli tylko będę miał okazję, sprawdzę punktowo. Wypadałoby, żeby wtedy wyszło poprawnie - może ten odblask wynika po prostu z tak ogromnej różnicy naświetlenia kontrastowych fragmentów zdjęć?
    Inna sprawa, że nie zerknąłem nawet, czy podobny wynik otrzymałbym 50mm 1.8. Być może kitowy obiektyw jest pod kątem takich dziwnych odblasków gorzej wykonany.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Prosta sprawa. Zbyt duży kontrast. Większość kadru w cieniu i nagle coś jest w słońcu, na dodatek białego.

Krótki test:

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    PS. Efekt mógł spotęgować brak osłony przeciwsłonecznej i kiepski filtr.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 09-06-2010 o 11:43 Powód: Automerged Doublepost
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów