Strona 55 z 60 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal.s Zobacz posta
    Możecie doradzić jaki komputer stacjonarny sprawić sobie by LR przestał się ciąć, szczególnie przy stemplowaniu, eksportowaniu i drukowaniu zdjęć do pliku?

[...]

Macie jakieś doświadczenia czy LR zacznie płynie działać na takim sprzęcie?
    Z mojego doświadczenia Lightroomowi bardzo pomogło włożenie dysku SSD do komputera. Na SSD mam posadzony system oraz bazy lightroomowe (pliki .lrcat wraz z podglądami plików), natomiast RAW-y siedzą na normalnym HDD. Reszta konfiguracji dość podoba (i7, 4GB, system 64-bitowy).

Domyślnie

witam

glupie pyatnie

Ja dopiero zacząłem przekonywać się do lighrooma przy masowej obróbce rawow z rajdu np 350 do 400 sztuk.
    Bardzo fajna opcja jest praca na 2 monitorach w lighroomie.
    pytanie brzmi :
    Czy idzie przypisać zapisywanie zdjęć pod dany przycisk skrót jakiś / funkcja eksportu - szukałem ale ślepy jestem a to by mi zaoszczędziło parę godzin na miesiąc.

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Funkcja eksportu: ctrl + shift + E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mcno Zobacz posta
    Funkcja eksportu: ctrl + shift + E
    dzieki sprawdzę w domu
    Zle się wyraziłem ale chodzi mi jak masz 2 ustawienia exportu np web 800*600 i high print czy każdy tryb może być przypisany do innego skrótu.

Dzieki
    Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Przeciez jak już masz zapisane presety exportu to klikniecie go 3 sec...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Przeciez jak już masz zapisane presety exportu to klikniecie go 3 sec...
    MaciekH ja próbuje organizować prace i zastanawiam się czy jest taka możliwość bo nie znalazłem żeby przypisać.... jak np w cs akcje.

wiem ze to 3sek lub więcej zależy jak jeszcze menu rozwija się ułoży bo doprowadza mnie czasami do szewskiej pasji :P
    3x 400 = 1200/ 60 = 20 min klikania

wiem ze to głupota ale jak mogę sobie skrócić siedzenie nad fotami o 20min to był bym bardzo zadowolony.
    Lighroom vs CS to i tak przepaść czasowa na plus dla mnie bo w CS siedziałem po 3 dni nad rajdem czasami.

Pozdrawiam
    Darek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    dzieki sprawdzę w domu
    Zle się wyraziłem ale chodzi mi jak masz 2 ustawienia exportu np web 800*600 i high print czy każdy tryb może być przypisany do innego skrótu.

Dzieki
    Darek
    nie ma takiego skrotu.
    mozesz np. szybko eksportowac poprzez "ostatnio wybrany preset exportu"
    Command + Option + Shift + E
    Ctrl + Alt + Shift + E
    co powoduje natychmiastowy export (bez pokazywania okna presetow exportu).

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    wiem ze to 3sek lub więcej zależy jak jeszcze menu rozwija się ułoży bo doprowadza mnie czasami do szewskiej pasji :P
    3x 400 = 1200/ 60 = 20 min klikania
    Ctrl+A najpierw i wtedy nie musisz 400 razy klikać:P Nawet jeśli każde z 400zdjęć chcesz zapisać w 3 roznych wersjach to 3x 3sec=9sec:P Pozniej już tylko czekać aż to przemieli:P
    Chyba że ja czegoś nie rozumiem i każde zdjęcie chcesz z innym presetem?

Rozumiem o co Ci chodzi, ale wydaje mi się że już sama obecność presetów zapisywania to mega przyspieszenie całego procesu, aczkolwiek możliwość przypisania do nich jeszcze skrótów byłaby mile widziana, a na dzień dzisiejszy chyba nie możliwa...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przypadkiem znalazłem:
    http://www.computer-darkroom.com/lr2...m-keyboard.htm
    http://photographers-toolbox.com/pro...r.php?sec=main
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 09-03-2011 o 16:49 Powód: Automerged Doublepost
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta
    nie ma takiego skrotu.
    mozesz np. szybko eksportowac poprzez "ostatnio wybrany preset exportu"
    Command + Option + Shift + E
    Ctrl + Alt + Shift + E
    co powoduje natychmiastowy export (bez pokazywania okna presetow exportu).

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Ctrl+A najpierw i wtedy nie musisz 400 razy klikać:P Nawet jeśli każde z 400zdjęć chcesz zapisać w 3 roznych wersjach to 3x 3sec=9sec:P Pozniej już tylko czekać aż to przemieli:P
    Chyba że ja czegoś nie rozumiem i każde zdjęcie chcesz z innym presetem?

Rozumiem o co Ci chodzi, ale wydaje mi się że już sama obecność presetów zapisywania to mega przyspieszenie całego procesu, aczkolwiek możliwość przypisania do nich jeszcze skrótów byłaby mile widziana, a na dzień dzisiejszy chyba nie możliwa...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przypadkiem znalazłem:
    http://www.computer-darkroom.com/lr2...m-keyboard.htm
    http://photographers-toolbox.com/pro...r.php?sec=main
    Zapisuje tylko zwycięzców rożnych klas w rajdzie z rożnymi ustawieniami, reszta to full jpg na serwer .

jeszcze raz dzięki za linki pomęczę temat w domu.

Darek

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Sprawdziłem drugi link, całkiem przydatna wtyczka przy optymalizowaniu pod swoje potrzeby lightroom'a (można zmodyfikować KAŻDY skrót który jest w programie i dodać swoje skróty do opcji które ich nie mają), ale niestety do konkretnego presetu nie da się nią chyba przypisać skrótu, nawet w pełnej wersji. Napisałem do autora, może coś podopowie

Strona 55 z 60 PierwszyPierwszy ... 5455354555657 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów