Strona 53 z 60 PierwszyPierwszy ... 3435152535455 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Obsługuje bez problemów.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Dopiero zaczyna Awatar Erg

Domyślnie

Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem Lightrooma, i mam do bardziej doświadczonych takie pytanie: czy jest możliwość eksportu obrobionych zdjęć z zachowaniem oryginalnej struktury folderów?

Podam przykład. Mam zlecenie, w którym zdjęcia musiałem posortować sobie w podfolderach.Wygląda to więc tak:
    Katalog główny >
    Podkatalog 1 > plik1, 2, 3, 4
    Podkatalog 2 > plik5, 6, 7, 8
    Podkatalog 3 > plik9, 10, 11, 12
    itd.
    Zawartość całego katalogu głównego obrabiam w Lightroomie hurtem, i przechodzę do eksportu. Niestety po eksporcie wszystkie pliki które wcześniej były posortowane w podkatalogach, trafiają do jednego wspólnego katalogu. Mogę je potem rozdzielić ręcznie, ale to trochę zabawy, bo podfolderów jest dużo. Z tego samego powodu eksport każdego podfolderu osobno z lightrooma również odpada. 500 plików po 4-5 w folderze daje mi ponad 100 folderów, więc trzeba się naklikać.
    Z góry dzięki za sugestie

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacula Zobacz posta
    Zrobiłem dzisiaj mały test wyciągania cieni z użyciem lightrooma. Parametry: 60d, iso 200, f5.6, 1/30, htp-off.
    Dla wszystkich zdjęć domyślne ustawienia lightrooma, następnie zsynchronizowany wb i fill light na 100. Wyniki:

Sytuacja (zafarb) pogarsza się jak włączy się HTP.
    Dodatkowe informacje: szum z włączonym HTP na iso 200 jest większy niż szum na iso 200 bez HTP (a chyba powinien być taki sam, bo iso 200 z htp, to przecież iso 100 z cieniami wyciągniętymi do iso 200).
    Wniosek jest taki, że jak planujemy "wyciągać cienie", najlepiej użyć zwykłego formatu RAW i wyłączyć HTP!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha - w 60d najnowszy firmware, Lightroom 3.2
    Co to jest te HTP ?

Domyślnie

HTP to funkcja wyciągająca światła coś jak dro w sony/nikon tylko że działa na jasne partie obrazu a nie na ciemne
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

priorytet jasnych partii obrazu
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erg Zobacz posta
    Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem Lightrooma, i mam do bardziej doświadczonych takie pytanie: czy jest możliwość eksportu obrobionych zdjęć z zachowaniem oryginalnej struktury folderów?

Podam przykład. Mam zlecenie, w którym zdjęcia musiałem posortować sobie w podfolderach.Wygląda to więc tak:
    Katalog główny >
    Podkatalog 1 > plik1, 2, 3, 4
    Podkatalog 2 > plik5, 6, 7, 8
    Podkatalog 3 > plik9, 10, 11, 12
    itd.
    Zawartość całego katalogu głównego obrabiam w Lightroomie hurtem, i przechodzę do eksportu. Niestety po eksporcie wszystkie pliki które wcześniej były posortowane w podkatalogach, trafiają do jednego wspólnego katalogu. Mogę je potem rozdzielić ręcznie, ale to trochę zabawy, bo podfolderów jest dużo. Z tego samego powodu eksport każdego podfolderu osobno z lightrooma również odpada. 500 plików po 4-5 w folderze daje mi ponad 100 folderów, więc trzeba się naklikać.
    Z góry dzięki za sugestie
    W imporcie, prawy panel, Destination, Organize: wybierz By original folders
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    W imporcie, prawy panel, Destination, Organize: wybierz By original folders
    Dzięki za podpowiedz ale to nie to
    Ja już w module Library mam pliki, które są poukładane zgodnie ze strukturą folderów na dysku i z zarządzaniem tym nie mam problemu. Samo się poukładało przy imporcie. Chciałbym aby podczas eksportu pliki trafiały w nowe, wybrane miejsce, ale żeby również tworzone były odpowiednie foldery, tak żeby to drzewko folderów odpowiadało oryginalnemu, a nie tak, że wszystkie pliki -z różnych folderów- trafiają do jednego folderu
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erg Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedz ale to nie to
    Ja już w module Library mam pliki, które są poukładane zgodnie ze strukturą folderów na dysku i z zarządzaniem tym nie mam problemu. Samo się poukładało przy imporcie. Chciałbym aby podczas eksportu pliki trafiały w nowe, wybrane miejsce, ale żeby również tworzone były odpowiednie foldery, tak żeby to drzewko folderów odpowiadało oryginalnemu, a nie tak, że wszystkie pliki -z różnych folderów- trafiają do jednego folderu
    Pozdrawiam
    Fakt, pytałeś o eksport, nie import - mój błąd.

W takim razie przy eksporcie, w sekcji "File naming" ustaw "Rename to" na "Edit". Wybierz z sekcji "Image name" opcję "Folder name" i wstaw ją w wybrane miejsce nazwy docelowej, możesz oddzielić od reszty jakimś znakiem, np. podkreślnikiem.

Eksport pójdzie dalej nie po Twojej myśli, bo wszystkie pliki znajdą się w jednym katalogu. Ale tym razem wszystkie nazwy będą poprzedzone przedrostkiem, który pozwoli Ci łatwo poprzerzucać je do odpowiednich folderów, niestety ręcznie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zawsze możesz też skorzystać z opcji "Export location/Export to/Same folder as original photo".
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 19-02-2011 o 01:11 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Faktycznie sprytnie pomyślane. Będę musiał się dokładnie przyjrzeć tym opcjom, bo przy pierwszej próbie i tak coś pomieszałem Dzięki za pomoc, na pewno wykorzystam Twoje porady
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szybkie pytanie odnośnie Lightroom. Czy ten program rozpoznaje, które zdjęcie było robione pionowo i automatycznie obraca w module Library? Aparat 5D. Hmm... w sumie pisząc to pytanie zastanawiam się czy aparat ropoznaje pionowe kadry, bo moze tu jest problem. Wcześniej miałem 50D i EoS Utility obracał automatycznie.

Strona 53 z 60 PierwszyPierwszy ... 3435152535455 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów