Strona 43 z 60 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie miałem przyjemności pracy z Lightroom-em, stąd ciężko mi coś doradzać, zwłaszcza w takich niuansach, jak responsywność programu. Komputer masz naprawdę mocny, więc LR, który nie jest nie wiadomo jakim programem, powinien śmigać.

Na pewno zyskałbyś, gdybyś przesiadł się na najnowszego i7, sześcio-rdzeniowca z 12 wątkami... ale czy gra jest warta świeczki? Trudne pytanie, na które każdy sam musi sobie odpowiedzieć. Sprzęt albo musi na siebie zarobić, albo sprawić frajdę swojemu właścicielowi.

Pytanie zasadnicze, czy w ogóle software, który odczytuje RAW-a w locie, może działać tak szybko, że nie widać opóźnienia i od razu wyświetla się na ekranie? Bez bazy danych i uprzednio stworzonych miniaturek, bez posługiwania się zaszytym w nim jpg-u?

Być może jest to możliwe, jeśli połączymy bardzo szybki dysk (matryce dysków) z bardzo szybkim procesorem. Nie zapominajmy jednak, że parametry RAW-ów również się nieustanie zmieniają. Wczoraj mieliśmy 5 megapikseli, dziś mamy 21, a co będzie jutro? Nawet jeżeli dziś na konkretnych RAW-ach z konkretnego modelu aparatu jest to możliwe, jutro nie wiadomo co będzie, czy szybciej rozwiną się komputery, czy matryce w aparatach.

Ciężko więc mówić o generalnych zasadach, skoro wszystko zależy o jakim aparacie mówimy itd. Musiałby wypowiedzieć się ktoś, kto pisał jakieś oprogramowanie, które potrafi odczytywać RAW, może MMM, albo Pebal, albo ktoś inny?

Może lepszym pomysłem jest poszukać innego softu, który jest tańszy niż hardware i zwykle można go wypróbować za darmo? Albo obejść problem bazując na zaszytych miniaturach, tak jak za pomocą XnView.

Każdy sam wyznacza granice pogoni za nowinkami technologicznymi. Komputer domowy można złożyć za 1000zł a można i za 100,000 zł, zamiast mieszkania czy samochodu poskładać, a za parę lat i tak będzie kupą złomu.

Kluczem do szybkie działania są bardzo szybkie dyski SSD, o prędkości odczytu/zapisu rzędu 1,5 GB/s, wielkości powyżej 1 TB. Gdyby na takim dysku mieścić system, LR i wszystkie zdjęcia, musiało by być szybko. Ale sam taki dysk to ogromny koszt, ceny rzędu 7000$ i więcej, do tego 2 procesory 6 rdzeniowe, 48 GB RAM i będzie śmigać Zawsze można włożyć więcej niż jeden taki szybki dysk i na jednym mieć system, na drugim zdjęcia.

Coś już napisał
    Miasto
    Głuszyca

Domyślnie

Witam jak w Lightroom 3 ustawić by przy exporcie jako tiff nie kopiował przy okazji raw do "obrazów " tworząc katalog z datą wykonania zdjęcia .
    Nie mogę znaleźć tego ustawienia , a bardzo opóźnia to proces exportu

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cały wątek praktycznie przeczytałem i w końcu na święta otrzymałem pozycję Martina Eveninga LR2... Całe szczęście, bo jak czytam co tu się dzieje czasem to życzę też zakupu tej pozycji
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    Cały wątek praktycznie przeczytałem i w końcu na święta otrzymałem pozycję Martina Eveninga LR2... Całe szczęście, bo jak czytam co tu się dzieje czasem to życzę też zakupu tej pozycji
    No wlasnie, a co jest w tej chwili najlepsze na rynku ksiazek jesli chodzi o LR ? Jest cos o LR 3?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    No wlasnie, a co jest w tej chwili najlepsze na rynku ksiazek jesli chodzi o LR ? Jest cos o LR 3?
    Jest nowa książka Davida duChemina http://galaktyka.com.pl/product,,455.html. Ale ona jest niemal wyłącznie o pracy w module Develop w LR3 - natomiast nie tyka chyba w ogóle (z tego co przejrzałem, dostałem dopiero wczoraj) innych zagadnień. Z tych książek, które widziałem, najciekawszą pozycją o Lightroomie ciągle pozostaje Evening.

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Ja polecam : http://helion.pl/ksiazki/sekrety_cyf...lby,sekpcl.htm

mimo, że dotyczy LR2 ciągle aktualna i naprawdę wartościowa pozycja.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

M.Evening wypuszcza dla LR3 wersje kolo kwietnia. Jednak zanim ona wejdzie proponowalbym LR2, bo trojeczka bedzie uzupelnieniem dwojki.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Kluczem do szybkie działania są bardzo szybkie dyski SSD, o prędkości odczytu/zapisu rzędu 1,5 GB/s, wielkości powyżej 1 TB. Gdyby na takim dysku mieścić system, LR i wszystkie zdjęcia, musiało by być szybko. Ale sam taki dysk to ogromny koszt, ceny rzędu 7000$ i więcej, do tego 2 procesory 6 rdzeniowe, 48 GB RAM i będzie śmigać Zawsze można włożyć więcej niż jeden taki szybki dysk i na jednym mieć system, na drugim zdjęcia.
    Tak sie teraz zastanawiam czy nie uzyc triku ludzi ktorzy tez maja doczynienia z grafika ale inaczej, mysle o milosnikach gier komputerowych. Czy ktos probowal podkrecac swoj procesor i jak sie to mailo do programow typu Lightroom czy DPP ?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Czy ktos probowal podkrecac swoj procesor i jak sie to mailo do programow typu Lightroom czy DPP ?
    Normalnie - zawsze podkręcałem swoje procesory (choć nigdy ekstremalnie).
    Mam teraz C2Q 8300 podkręcone z 2,5 na 3 GHz. Różnica jest mierzalna, ale czy odczuwalna? Może przy obróbce masowej, ale ja zazwyczaj obrabiam pojedyncze zdjęcia.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niechcemisie Zobacz posta
    M.Evening wypuszcza dla LR3 wersje kolo kwietnia. Jednak zanim ona wejdzie proponowalbym LR2, bo trojeczka bedzie uzupelnieniem dwojki.
    Właśnie dostałem tą pozycje na gwiazdkę - M. Evening Photoshop Lightroom3.
    Rewelacja polecam.(652 strony świetnej lektury)

Strona 43 z 60 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów