Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
Z jednej strony racja, ale z drugiej strony, wyszukiwanie po takich tagach jest bez porównania dłuższe, w porównaniu z centralizowaną bazą tagów i odnośnikami do poszczególnych zdjęć. Baza danych wszystkich tagów i odniesienie do ścieżek tych zdjęć będzie zajmowała kilobajty, najwyżej megabajty. Baza kilkuset tysięcy plików zajmuje ok 10 MB. Dodatkowo można ja sortować, przeszukanie zajmuje chwilę.
1 TB RAWów to masa szukania, nawet jeżeli przeszukuje się same Exif, bo są porozrzucane po tym całym 1 TB.

Z praktyki wychodzi mi, szybko, niezawodnie, wygodnie i darmowo. Gdyby się nie sprawdziło zmieniłbym rozwiązanie na inne. Wcześniej bawiłem się w dopisywanie do Exifów i IPTC, ale mi przeszło, bo było niewygodne i powolne w wyszukiwaniu, na dodatek nie znalazłem wygodnych narzędzi do tagowania na naprawdę dużą skalę.
Owszem, ale - załóżmy że "pada" katalog lajtroma - to będziesz tysiące zdjęć opisywał ponownie? jak masz to w exif i iptc to wczytujesz pliki do LR czy czego tam sobie życzysz robiąc nowy katalog i opisy masz z plików, oczywiście nie masz tam informacji na temat obróbki RAW ale to temat inny - dla każdego programu inne może być rozwiązanie - mnie osobiście pasuje tu C1 bo robi katalog z modyfikacjami w folderze ze zdjęciami i wszystko razem jest trzymane w backupie..