Strona 31 z 60 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Bywalec

Domyślnie

Ja kiedyś używałem tego Auto tone ale jak nabrałem większej wprawy w obróbce zdjęć to zauważyłem, że to bardziej przeszkadza niż pomaga i dodaje roboty. Pomiar światła chyba nie ma specjalnie wpływu bo ja 99% zdjęć robię na M i nawet nie patrzę jaki mam pomiar światła ustawiony w aparacie. Mam np zdjęcie, które jest poprawnie naświetlone, nie ma żadnych przepałów a ten je sobie przyciemnia wartością brightness i dodaje kontrastu albo coś takiego. A jak jeszcze weźmiemy WB na auto to przeważnie ociepla zdjęcie i histogram od razu robi się zupełnie inny. Najciekawsze jest to, że stosując różną kolejność auto WB i auto tone można czasem osiągnąć różne efekty Jak da się auto bez zmieniania WB to rozjaśni... a jak się da auto WB a później auto tone to przyciemni... nie mam pojęcia na jakiej zasadzie to działa. Wolę się sam bawić suwaczkami. Aczkolwiek LR nie używam już tak dużo od czasu jak zaprzyjaźniłem się z DPP.

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Nie dziala. Robie wedlug waszych wskazowek. Wyczyscilam katalog i du** nie ma obrazu pliku, ktory jest na liscie jako zaimportowany
    Hmmmm... Jeszcze się mordujesz...

Nie jestem pewien ale chyba łapię w którym momencie jesteś...

Jesteś w DEVELOP, na DOLE ekranu masz ikony zdjęć (lub ich nie masz, ikon) nad nimi jest belka, na tej belce masz np. "PREVIOUS IMPORT: - kliknij prawym myszy na tym "PREVIOUS IMPORT" i z menu wybierz ALL PHOTOGRAPHS

O to chodziło?
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Bywalec

Domyślnie

Jeszcze w temacie auto tone... pierwszy lepszy przykład:

Obrazek wrzucony bez żadnych zmian

I to samo po auto tone

A na koniec dodany auto wb

Zdjęcie ciemnieje z każdym kliknięciem...

Ja bym to widział bardziej w ten sposób... (oczywiście nie jest perfekt ale to na potrzeby posta a nie na wystawę)

Miejscowe przepały gdzieś tam na pasach na ulicy nie mają dla mnie znaczenia, ewentualnie można je na maskach przyciemnić. Tak czy siak lepiej od razu poprawiać zdjęcie wg swojego widzimisie niż poprawiać po kimś a w tym przypadku po czymś (auto tone).

Domyślnie

dla mnie fajniejsze po autotone i wb
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez evangelion69 Zobacz posta
    dla mnie fajniejsze po autotone i wb
    Dla mnie tez...

Pozdrowka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec

Domyślnie

Hmm no to widocznie jeszcze kwestia naszych monitorów i tego, że ja nie lubię za ciemnych zdjęć. Jak patrzę na wersję po autotone i wb i przypomnę sobie to co widziało moje oko to jednak zdjęcie wydaje się "przygaszone". Pomyślałbym, że mam monitor za ciemny ale histogram pokazuje, że jednak nie.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

No i ściagnęłam od nowa trialową wersję Lightroom 3.2 i to samo ale przynajmniej dotarłam do tego jak zrobić print screena i moge wam pokazac jak to wyglada.

Tak to wygląda jak włączę Lightrooma (wyczyszczono uprzednio catalogs) i odnalazłam miejsce na dysku z plikami cr2, ktore chce odpalic.
    http://img819.imageshack.us/img819/1585/lajtroom1.jpg
    Jak widać na powyzszym printscreenie podglad plikow jest.

Dalej tak jak mowiliscie wskazalam nowe miejsce do zrobienia katalogu, w tym celu utworzylam z poziomu lightrooma folder A1TEST Lightroom, zaznaczylam wszystkie pliki z folderu orginalnego i dalam import z prawego dolnego rogu. I voila!
    http://img408.imageshack.us/img408/3264/lajtroom2.jpg

Tak to wyglada po zaimportowaniu. Jest lista plikow ale nie ma ich podgladu. Po kliknieciu na jeden z nich celem edycji mam takie cos
    http://img697.imageshack.us/img697/3842/lajtroom3.jpg
    Normalnie zczytuje exif ale nie ma podgladu obrazu. :/ Toż to jakiś bubel ten program albo ten moj komp jakis dziwny :/ Da się cos z tym zrobic?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Tak to wyglada po zaimportowaniu. Jest lista plikow ale nie ma ich podgladu. Po kliknieciu na jeden z nich celem edycji mam takie cos
    http://img697.imageshack.us/img697/3842/lajtroom3.jpg
    Normalnie zczytuje exif ale nie ma podgladu obrazu. :/ Toż to jakiś bubel ten program albo ten moj komp jakis dziwny :/ Da się cos z tym zrobic?
    Paenka, pierwszy raz widzę coś takiego, nie pomogę Ci. Myślę, że to błąd w jakiejś bibliotece dzielonej, reinstalacje Lightrooma niewiele pomogą. Nie masz innych podobnych problemów z innymi aplikacjami przypadkiem? Może minął już termin cotygodniowej reinstalacji Windowsów?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Patrzę na Twoje zrzuty... jaką masz ustawioną jakość kolorów? (Pulpit/PPM/Właściwości/Ustawienia) 32-bit?
    .
    Widzę też że to jakaś Vista czy cuś - uruchom Lightrooma w trybie zgodności z XP, może pomoże. To jakiś tam prawy przycisk na ikonie i coś tam dalej - nie pamiętam...
    .
    Mam chyba Twój problem:
    http://forums.adobe.com/message/3149593
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 16-10-2010 o 16:25 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

No i niestety. Ani zmiana na 16mbit nie dala rady, ani rozwiazywanie problemow systemowo nie dało rady, ani uruchomienie w trybie vista...(mam upgrade do win7 z vista). Arghh....podpowiedź z forum Adobe żeby zmienić przestrzen na sRGB tez nie daje rady bo mam taką własnie ustawioną tylko nie wiem czy ona jest dla win7...nie wiem gdzie to sprawdzic :/
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Paenka, problem jest w Twoim systemie, nie w LR.
    Myślę, że to jakaś pozostałość po próbach kalibracji monitora.
    Nie wiem jak to odklikać w Windows 7.
    Dzisiaj LR, jutro inny program będzie miał problem.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 31 z 60 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów