Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Pobrałem 4 obrazki z samej góry i wyświetlałem w fastone z włączonym CMS, obrazki były takie same i wedle rezultatu z tamtej strony - The system supports these ICC version 4 and version 2 profiles, natomiast przy wyłączonym CMS, obrazki były różne - The system does not support these ICC profiles.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sprawdziłem te same obrazki w ACDSee pro 3 z włączonym i wyłączonym CMS i wyniki są takie same The system does not support these ICC profiles, ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym.
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 08-09-2010 o 20:46 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    ..... ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym.
    http://canon-board.info/showthread.php?p=865040

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.....!
    ..... ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym.
    Równie ciekawe jest dlaczego w pokoju jest ciemno przy wyłączonym świetle a jasno przy włączonym.

Jeśli program ma wyłączonego CMSa to system (np. Win) wysyła proste niezmienione wartości RGB do karty graficznej. Jeśli CMS jest włączony to wartości RGB są zmieniane w wyniku działania profilu ICC tak, żeby na monitorze były wyświetlone poprawnie.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
    http://canon-board.info/showthread.php?t=68233
    Janusz w jakim celu miałem sprawdzić te obrazki, bo już nie bardzo wiem o co chodzi, jeżeli ACDSee z CMS daje mi 100% to samo co w lightroomie, więc problem leży chyba w Fastone Image Viewer???

Obrazki miałeś sobie wyświetlić, żeby zobaczyć czy wszystkie Twoje programy pokazują je poprawnie a jeśli nie to które.

UWAGA: Jak pokazuje przykład nowego IE (http://canon-board.info/showthread.php?t=68243) nie wystarczy, że któryś obrazek też jest niebieski - MA BYĆ TAK SAMO niebieski jak pozostałe.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 09-09-2010 o 08:17 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Równie ciekawe jest dlaczego w pokoju jest ciemno przy wyłączonym świetle a jasno przy włączonym.

Jeśli program ma wyłączonego CMSa to system (np. Win) wysyła proste niezmienione wartości RGB do karty graficznej. Jeśli CMS jest włączony to wartości RGB są zmieniane w wyniku działania profilu ICC tak, żeby na monitorze były wyświetlone poprawnie.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
    http://canon-board.info/showthread.php?t=68233

Obrazki miałeś sobie wyświetlić, żeby zobaczyć czy wszystkie Twoje programy pokazują je poprawnie a jeśli nie to które.

UWAGA: Jak pokazuje przykład nowego IE (http://canon-board.info/showthread.php?t=68243) nie wystarczy, że któryś obrazek też jest niebieski - MA BYĆ TAK SAMO niebieski jak pozostałe.

Januszku, bardzo Cie cenię za ogrom wiedzy, ale gdybyś doczytał do końca ten wpis, to zrozumiałbyś moje zdziwienie :

Sprawdziłem te same obrazki w ACDSee pro 3 z włączonym i wyłączonym CMS i wyniki są takie same The system does not support these ICC profiles, ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym CMS.

Bo niby dlaczego program z pełnym CMS jakim jest ACDSee pro, czy ma włączonego CMS czy wyłączonego, obrazki są takie jakby w ogóle nie wspierał ICC, a w Fastone widać zmiany tak jak napisałem powyżej, nie wiem co jest grane, ale w ACDSee pro, mam obraz jak w lightroomie, więc o co jest grane z tymi obrazkami?

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Łyso mi, że ciągle tylko pytam, ale dopiero testuję Lra...
    No i mam nową zagwostke.
    Po plenerze jak zwykle poprzegrywałam RAWy na płyty i na twardy dysk, po czym na dysku przeprowadziłam selekcję.
    Odpaliłam Lra aby tą wyselekcjonowaną ilość opracować, patrzę, a on wytrzasnął skądś wersję niewyselekcjonowaną i sam z siebie otwiera mi setki zdjęć. W końcu zorientowałam, że zostawiłam kartę w czytniku i on automatycznie wybrał ją sobie do importu.
    Przerwałam (poprzez mało wyrafinowane zamkniecie Lra) ta operację. Usunęłam kartę z czytnika, odpaliłam LRa jeszcze raz, wchodzę do posortowanego katalogu i zonk - zdjęcia, które on sobie wcześniej ściągnął (ale dokąd??) a które w części znajdują się też w katalogu wyselekcjonowanych zdjęć są nieaktywne. Jakby pamiętał, że już je kiedyś widział i nie chce ich otworzyć drugi raz. Check all nie pomaga.
    Help! Nie chcę przeprowadzać selekcji po raz drugi, w Lre!

A jeżeli irytuję kogoś pytaniami o charakterze podstawowym, to proszę o linka gdzie takie kwestie związane z obsługą zostałyby wyjaśnione...
    Tylko te zdjęcia, których nie zdążył wczytać z karty, dają mi się teraz obsługiwać...
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 09-09-2010 o 16:56 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Januszku, bardzo Cie cenię za ogrom wiedzy, ale gdybyś doczytał do końca ten wpis,...

Doczytałem, doczytałem :-)

ściągnij ten obrazek i wyświetl go we wszystkich programach. Ma 800x800 mam nadzieję, że nie wyrzucą :-) bo przy okazji można zobaczyć jak działa przeglądarka.

Janusz,

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Doczytałem, doczytałem :-)

ściągnij ten obrazek i wyświetl go we wszystkich programach. Ma 800x800 mam nadzieję, że nie wyrzucą :-) bo przy okazji można zobaczyć jak działa przeglądarka.

Dopiero jutro rano to sprawdzę, ale ciekawy jestem już teraz, co to za test i do czego ten obrazek porównywać?

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odkrycie. Po odhaczeniu "Don`t import suspected duplicates" jestem w stanie uaktywnić te zdjęcia, które pokrywają się z tymi które zdążył przegrać z karty mogę opracowywać.
    OK, już wiadomo.
    W Navigatorze trzeba wejść w All photograpgs, zaznaczyć zdjęcia których chcemy się pozbyć, prawy guzik myszki, z menu kontekstowego wybrać Delate photos. Pojawia się komunikat, wybieramy Remove, żeby usunąć tylko z LRa.
    Można importować od nowa.

Ostatnio edytowane przez nilhi ; 09-09-2010 o 18:19 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dopiero jutro rano to sprawdzę, ale ciekawy jestem już teraz, co to za test i do czego ten obrazek porównywać?
    Do niczego nie porównywać. Gelb to po niemiecku żółty i ma być żółty - np. w IE jest zamiast tego wyświetlany purpurowy.

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Do niczego nie porównywać. Gelb to po niemiecku żółty i ma być żółty - np. w IE jest zamiast tego wyświetlany purpurowy.
    IE wszystkie kolory wyswietla inaczej, na tym obrazku. Niezłe.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów