Pokaż wyniki od 131 do 140 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Pytanie mam ;-)

Moje fotografie są porozdzielane na podkatalogi i cenię sobie utrzymywanie plików XMP. Ostatnio zacząłem się bawić LR troszkę i mam z tym problem.

Oczywiście chodzi o obsługę katalogów. Zrobiłem póki co tak: każdy zbiór zdjęć posiada osobny katalor LR. Czyli chcę zając się zdjęciami z Set1 to daję New catalog, wybieram Set1, tworze tam nowy katalog LR i importuje zdjęcia.

Od biedy może być, ale...niestety część ustawień jest zapisywana z katalogiem, np. to żeby zapisywane były pliki XMP, albo np. standardowe ustawienia wg aparatu (ot choćby profil Camera Standard zamiast Adobe Standard).

Czyli, prawdę mówiąc dochodzi mi dużo roboty.

Jakiś pomysł doświadczonych jak przyśpieszyć tą pracę?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ehhh się przypadkiem kliknęło 'wyślij'...

chciałem jeszcze dodać co mi teraz chodzi po głowie, defaultowy katalog skonfigurować, importować tam dany set, a na końcu dawać Export as Catalog i zapisywać nowy katalog z tym setem w Set1, a później usuwać zdjęcia z podstawowowego katalogu.

Ma sens? Nie będzie rosnął mi jakiś preview i inny cache dla podstawowego katalogu przez to?
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 08-08-2010 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów