No chyba faktycznie nie ma wlasnie przegladnolem wszystkie menu i preferencje. A jaki masz jezyk ustawiony w systemie ?
No chyba faktycznie nie ma wlasnie przegladnolem wszystkie menu i preferencje. A jaki masz jezyk ustawiony w systemie ?
Ostatnio edytowane przez toma20D ; 08-08-2010 o 12:44 Powód: Automerged Doublepost
pozdrawiam
Tomasz
Prosże o pomoc - bo ciagle wymusza jakieś tam marginesy
Pozdro
Pytanie mam ;-)
Moje fotografie są porozdzielane na podkatalogi i cenię sobie utrzymywanie plików XMP. Ostatnio zacząłem się bawić LR troszkę i mam z tym problem.
Oczywiście chodzi o obsługę katalogów. Zrobiłem póki co tak: każdy zbiór zdjęć posiada osobny katalor LR. Czyli chcę zając się zdjęciami z Set1 to daję New catalog, wybieram Set1, tworze tam nowy katalog LR i importuje zdjęcia.
Od biedy może być, ale...niestety część ustawień jest zapisywana z katalogiem, np. to żeby zapisywane były pliki XMP, albo np. standardowe ustawienia wg aparatu (ot choćby profil Camera Standard zamiast Adobe Standard).
Czyli, prawdę mówiąc dochodzi mi dużo roboty.
Jakiś pomysł doświadczonych jak przyśpieszyć tą pracę?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ehhh się przypadkiem kliknęło 'wyślij'...
chciałem jeszcze dodać co mi teraz chodzi po głowie, defaultowy katalog skonfigurować, importować tam dany set, a na końcu dawać Export as Catalog i zapisywać nowy katalog z tym setem w Set1, a później usuwać zdjęcia z podstawowowego katalogu.
Ma sens? Nie będzie rosnął mi jakiś preview i inny cache dla podstawowego katalogu przez to?
Ostatnio edytowane przez allxages ; 08-08-2010 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost
Poużywałem, wydawało mi się że jest super, ale niestety...Export as Catalog nie exportuje ustawień Catalog SettingsMoim zdaniem to błąd, bo naturalnym jest, że powinno je exportować. Co za tym idzie, niestety po następnym wczytaniu tego katalogu i edycji zdjęć, pliki XMP nie są aktualizowane.
Może ktoś to potwierdzieć? Może coś u mnie tylko nie działa?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I pytanie
Czy da się filtrować po tym czy RAWy były modyfikowane lub nie? W Bridge jest to filtrowanie po Custom Settings..nie widzę coś tego w LR![]()
Ostatnio edytowane przez allxages ; 10-08-2010 o 03:48 Powód: Automerged Doublepost
Nie dawało mi to spokoju i... znalazłem rozwiązanie, a właściwie prawidłowe profile.
Po lewej stronie na dole przycisk "Page Setup" otwiera okno dialogowe "Ustawienia wydruku",
w nim w sekcji "Papier" z menu rozwijanego "Rozmiar" wybieramy rodzaj papieru i formy drukowania.
Tam należy szukać do skutku profilu w odpowiednim rozmiarze,
najlepiej takiego który ma w nazwie "Bez Obramowania..." aczkolwiek nie ma reguły.
To że wybierzesz po prostu 10x15 lub odpowiednik w calach 4x6
nie gwarantuje tego, że będzie bez ramki.
U mnie ta lista jest dłuuuga i żadnej chronologii
Może się przyda potomnym ;-)
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Próbuj, kombinuj...
U mnie niektóre o nazwie "Bez Obramowania" pojawiają się z ramką, ale... da się suwakami
sprowadzić wartości do 0, mało tego, to jeszcze trzeba tą ramkę ręcznie przesunąć
na granice wyświetlanego formatu, jeśli wiesz co mam na myśli.
Jeśli to nie pomoże to w sterowniku/właściwościach drukarki powinna być możliwość
utworzenia i zapisu własnego profilu z rozmiarem.
Bynajmniej ja tak mam w przypadku posiadanego sprzętu.
Pozdrówka
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Witaj ! Musisz ustawić w zakładce ustawień drukarki trzecia zakładka od góry -Ustawienia strony- tam ustaw drukowanie bez obramowania. To spowoduje, że w zakładce pierwszej -Szybki start- odznaczone będzie drukowanie bez marginesów. Jeżeli ustawisz w zakładce -Szybki start- drukowanie bez marginesów, to nic ci to nie da. Dalej Lightroom będzie drukował z obramowaniem. Jeżeli to zrobisz tak jak napisałem to dopiero wszystkie suwaki w Lightroom-ie będziesz mógł ustawić na 0 i drukować bez obramowania.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D