Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

No chyba faktycznie nie ma wlasnie przegladnolem wszystkie menu i preferencje. A jaki masz jezyk ustawiony w systemie ?

Bywalec Awatar toma20D
    Miasto
    Poland

Domyślnie

w systemie mac os x mam ustawiony pl pro ...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Edit -> Preferences

i na samej gorze jest zmiana jezyka
    pod Edit brak Preference przynajmniej w wersji mac a pod Preference brak mozliwosci zmiany jezyka
    Ostatnio edytowane przez toma20D ; 08-08-2010 o 12:44 Powód: Automerged Doublepost
    pozdrawiam

Tomasz

Canon 1D Mark IV, Canon 1DsMark III , i trochę szkiełek L Gitzo 5541LS

Coś już napisał

Domyślnie

Poddaję się

Jak mam wydrukować z LR3 na papierze 10x15 bez marginesów... Przesiadłem się z DPP i wszytsko mi pasuje, tylko tego mi brak

Prosże o pomoc - bo ciagle wymusza jakieś tam marginesy

Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Pytanie mam ;-)

Moje fotografie są porozdzielane na podkatalogi i cenię sobie utrzymywanie plików XMP. Ostatnio zacząłem się bawić LR troszkę i mam z tym problem.

Oczywiście chodzi o obsługę katalogów. Zrobiłem póki co tak: każdy zbiór zdjęć posiada osobny katalor LR. Czyli chcę zając się zdjęciami z Set1 to daję New catalog, wybieram Set1, tworze tam nowy katalog LR i importuje zdjęcia.

Od biedy może być, ale...niestety część ustawień jest zapisywana z katalogiem, np. to żeby zapisywane były pliki XMP, albo np. standardowe ustawienia wg aparatu (ot choćby profil Camera Standard zamiast Adobe Standard).

Czyli, prawdę mówiąc dochodzi mi dużo roboty.

Jakiś pomysł doświadczonych jak przyśpieszyć tą pracę?
    Ehhh się przypadkiem kliknęło 'wyślij'...

chciałem jeszcze dodać co mi teraz chodzi po głowie, defaultowy katalog skonfigurować, importować tam dany set, a na końcu dawać Export as Catalog i zapisywać nowy katalog z tym setem w Set1, a później usuwać zdjęcia z podstawowowego katalogu.

Ma sens? Nie będzie rosnął mi jakiś preview i inny cache dla podstawowego katalogu przez to?
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 08-08-2010 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    chciałem jeszcze dodać co mi teraz chodzi po głowie, defaultowy katalog skonfigurować, importować tam dany set, a na końcu dawać Export as Catalog i zapisywać nowy katalog z tym setem w Set1, a później usuwać zdjęcia z podstawowowego katalogu.

Ma sens? Nie będzie rosnął mi jakiś preview i inny cache dla podstawowego katalogu przez to?
    Poużywałem, wydawało mi się że jest super, ale niestety...Export as Catalog nie exportuje ustawień Catalog Settings Moim zdaniem to błąd, bo naturalnym jest, że powinno je exportować. Co za tym idzie, niestety po następnym wczytaniu tego katalogu i edycji zdjęć, pliki XMP nie są aktualizowane.

Może ktoś to potwierdzieć? Może coś u mnie tylko nie działa?
    I pytanie

Czy da się filtrować po tym czy RAWy były modyfikowane lub nie? W Bridge jest to filtrowanie po Custom Settings..nie widzę coś tego w LR
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 10-08-2010 o 03:48 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosa666 Zobacz posta
    Poddaję się

Jak mam wydrukować z LR3 na papierze 10x15 bez marginesów... Przesiadłem się z DPP i wszytsko mi pasuje, tylko tego mi brak

Pozdro
    Pomoże ktoś?

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Pomoże ktoś?
    Nie dawało mi to spokoju i... znalazłem rozwiązanie, a właściwie prawidłowe profile.
    Po lewej stronie na dole przycisk "Page Setup" otwiera okno dialogowe "Ustawienia wydruku",
    w nim w sekcji "Papier" z menu rozwijanego "Rozmiar" wybieramy rodzaj papieru i formy drukowania.
    Tam należy szukać do skutku profilu w odpowiednim rozmiarze,
    najlepiej takiego który ma w nazwie "Bez Obramowania..." aczkolwiek nie ma reguły.
    To że wybierzesz po prostu 10x15 lub odpowiednik w calach 4x6
    nie gwarantuje tego, że będzie bez ramki.
    U mnie ta lista jest dłuuuga i żadnej chronologii

Może się przyda potomnym ;-)

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Nie dawało mi to spokoju i... znalazłem rozwiązanie, a właściwie prawidłowe profile.
    Po lewej stronie na dole przycisk "Page Setup" otwiera okno dialogowe "Ustawienia wydruku",
    w nim w sekcji "Papier" z menu rozwijanego "Rozmiar" wybieramy rodzaj papieru i formy drukowania.
    Tam należy szukać do skutku profilu w odpowiednim rozmiarze,
    najlepiej takiego który ma w nazwie "Bez Obramowania..." aczkolwiek nie ma reguły.
    To że wybierzesz po prostu 10x15 lub odpowiednik w calach 4x6
    nie gwarantuje tego, że będzie bez ramki.
    U mnie ta lista jest dłuuuga i żadnej chronologii

Może się przyda potomnym ;-)

Pozdrówka!
    niestety u mnie nie ma takich profili o podobnych proporjachi nie ma takich z napiesem "bez obramowania"... MOże to zalezy od drukarki?????

Mam Pixme 4600

moze kto ma inny pomysł?????

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

niestety u mnie nie ma takich profili o podobnych proporjachi nie ma takich z napiesem "bez obramowania"... MOże to zalezy od drukarki?????

Mam Pixme 4600

moze kto ma inny pomysł?????
    Próbuj, kombinuj...
    U mnie niektóre o nazwie "Bez Obramowania" pojawiają się z ramką, ale... da się suwakami
    sprowadzić wartości do 0, mało tego, to jeszcze trzeba tą ramkę ręcznie przesunąć
    na granice wyświetlanego formatu, jeśli wiesz co mam na myśli.

Jeśli to nie pomoże to w sterowniku/właściwościach drukarki powinna być możliwość
    utworzenia i zapisu własnego profilu z rozmiarem.
    Bynajmniej ja tak mam w przypadku posiadanego sprzętu.

Pozdrówka
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Poddaję się

Pozdro
    Witaj ! Musisz ustawić w zakładce ustawień drukarki trzecia zakładka od góry -Ustawienia strony- tam ustaw drukowanie bez obramowania. To spowoduje, że w zakładce pierwszej -Szybki start- odznaczone będzie drukowanie bez marginesów. Jeżeli ustawisz w zakładce -Szybki start- drukowanie bez marginesów, to nic ci to nie da. Dalej Lightroom będzie drukował z obramowaniem. Jeżeli to zrobisz tak jak napisałem to dopiero wszystkie suwaki w Lightroom-ie będziesz mógł ustawić na 0 i drukować bez obramowania.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów