"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
A jaka cena dla polski ? 330 ojro ? czy wiadomo Wam o jakiś promocjach ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tak się jeszcze wyżalę: gdyby nie możliwość definiowania (i ściągania) presetów i adjustment brushe to w ogóle nie myślałbym o LR - C1 go imho miażdży jakością jpega i mam go za free (od sandiska). Uważam, że cena 1200-1300 zł to jest gruba przesada![]()
Ostatnio edytowane przez mathom ; 09-06-2010 o 14:58 Powód: Automerged Doublepost
Chciałbym, żeby wszystko co można ustawić globalnie (WB/ curves itd itd) mozna bylo ustawiac lokalnie. Ciekawe czy w koncu dadzą taką opcje kiedys...
Finalna wersja 3 działa zauważalnie szybciej niż beta2. Testów z pomiarami nie robiłem i raczej już nie zrobię, bo betę odinstalowałem.
Pobrałem triala na PC i działa rzeczywiście szybciej niż 2.7 - na dodatek na staruszku (Intel Core 2 Duo 2.2 GHz, 4GB DDR2 800MHz)
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
Wczoraj nabyłem aktualizację LR do 3.0. Wcześniej miałem 2.7. Na Windows 7 widać zdecydowaną poprawę szybkości otwieranie się programu. Po prostu klikając na ikonkę od razu otwiera mi się LR na ostatnio opracowywanym zdjęciu, bez tego myślenia i mulenia jakie było przy otwieraniu wersji 2.7 czy wcześniejszych wersjach. Zauważyłem także, iż szybciej następuje wyostrzenie zdjęcia po powiększeniu 1:1 - prawie natychmiast - może duperela ale jednak przyspiesza pracę. Świetna opcja korygowania zdjęć do używanego obiektywu - obiektywy Canona wykrywa bezbłędnie i działa bardzo skutecznie. Jest ciekawa opcja dodawania znaku wodnego na zdjęciach - do tej pory z tego co pamiętam można było to dodać tylko na etapie przygotowywania zdjęcia do druku, teraz już na etapie obróbki.
Całkowicie zmieniona strona importu zdjęć - nie miałem okazji jeszcze przetestować, ale trzeba będzie się przyzwyczaić do nowego.
Na koniec coś co mi spędzało sen z powiek, to znaczy czy wersja 3.0 będzie nadal działała z różnymi dodatkami do LR, które miałem w poprzednich wersjach - odpowiedź brzmi TAK, na pewno bez zarzutu z: NIK Software, Photomatix Pro, Color Checker Passport - no i oczywiście ściąga z poprzedniej wersji całą starą bazę ustawień i wszystkie profile.
Na koniec cena - ja kupowałem aktualizację na stronie Adobe za 96,80 EUR, są jednak promocje nawet do 30 % dla tych co jednocześnie nabędą CS5 i rozsyłane reklamowo do testerów wersji Beta - 15% ( ale chyba tylko na pełna wersję, bo u mnie na aktualizację wbicie podanego kodu nie wpłynęło na zmianę ceny ? a może po prostu coś skopałem ) .
To ja mam dwa pytania, zanim w ogóle zacznę się nad nim zastanawiać:
1 - czy czyta RAW-y z 5D Mark II (powinien, ale wersja 2 mi nie czyta)?
2 - czy jest w polskiej wersji językowej?
Działa i 2 też działała tylko trzeba było jakąś bibliotekę doinstalować ze strony adobe, a na polską wersję trzeba będzie pewnie poczekać jak przy poprzednim
Canon FF i słoików kilka
Panowie, a czy opcja dodawania znaku wodnego z LRa może być przenoszona do PSa? Chodzi mi o to, czy występuje w charakterze presetu czy to funkcja stricte programu?