Nie miałem przyjemności pracy z Lightroom-em, stąd ciężko mi coś doradzać, zwłaszcza w takich niuansach, jak responsywność programu. Komputer masz naprawdę mocny, więc LR, który nie jest nie wiadomo jakim programem, powinien śmigać.

Na pewno zyskałbyś, gdybyś przesiadł się na najnowszego i7, sześcio-rdzeniowca z 12 wątkami... ale czy gra jest warta świeczki? Trudne pytanie, na które każdy sam musi sobie odpowiedzieć. Sprzęt albo musi na siebie zarobić, albo sprawić frajdę swojemu właścicielowi.

Pytanie zasadnicze, czy w ogóle software, który odczytuje RAW-a w locie, może działać tak szybko, że nie widać opóźnienia i od razu wyświetla się na ekranie? Bez bazy danych i uprzednio stworzonych miniaturek, bez posługiwania się zaszytym w nim jpg-u?

Być może jest to możliwe, jeśli połączymy bardzo szybki dysk (matryce dysków) z bardzo szybkim procesorem. Nie zapominajmy jednak, że parametry RAW-ów również się nieustanie zmieniają. Wczoraj mieliśmy 5 megapikseli, dziś mamy 21, a co będzie jutro? Nawet jeżeli dziś na konkretnych RAW-ach z konkretnego modelu aparatu jest to możliwe, jutro nie wiadomo co będzie, czy szybciej rozwiną się komputery, czy matryce w aparatach.

Ciężko więc mówić o generalnych zasadach, skoro wszystko zależy o jakim aparacie mówimy itd. Musiałby wypowiedzieć się ktoś, kto pisał jakieś oprogramowanie, które potrafi odczytywać RAW, może MMM, albo Pebal, albo ktoś inny?

Może lepszym pomysłem jest poszukać innego softu, który jest tańszy niż hardware i zwykle można go wypróbować za darmo? Albo obejść problem bazując na zaszytych miniaturach, tak jak za pomocą XnView.

Każdy sam wyznacza granice pogoni za nowinkami technologicznymi. Komputer domowy można złożyć za 1000zł a można i za 100,000 zł, zamiast mieszkania czy samochodu poskładać, a za parę lat i tak będzie kupą złomu.

Kluczem do szybkie działania są bardzo szybkie dyski SSD, o prędkości odczytu/zapisu rzędu 1,5 GB/s, wielkości powyżej 1 TB. Gdyby na takim dysku mieścić system, LR i wszystkie zdjęcia, musiało by być szybko. Ale sam taki dysk to ogromny koszt, ceny rzędu 7000$ i więcej, do tego 2 procesory 6 rdzeniowe, 48 GB RAM i będzie śmigać Zawsze można włożyć więcej niż jeden taki szybki dysk i na jednym mieć system, na drugim zdjęcia.