Strona 16 z 60 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

N0SFERA2
    Guest

Domyślnie

Właśnie słyszałem, że taka rewelacja. Jednak bardziej interesują mnie ustawienia porady na jakie suwaki zwrócić uwagę przy rozjaśnianiu i jednoczesnym odszumowaniu.

Domyślnie

A czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego korzystając z LR3 i 50D z sigmą 18-50, w module Develop pod histogramem, przy zdjęciu robionym na 18mm wyświetla się 29mm (czyli tak jakby LR przeliczał na ekwiwalent dla małego obrazka)? Też tak macie? Przy zdjęciach z 400D wyświetla faktyczną ogniskową.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N0SFERA2 Zobacz posta
    Właśnie słyszałem, że taka rewelacja. Jednak bardziej interesują mnie ustawienia porady na jakie suwaki zwrócić uwagę przy rozjaśnianiu i jednoczesnym odszumowaniu.
    Niestety, nie ma na to gotowej recepty.
    Masz dwa suwaki do szumu - Luminance i Color. Reszty raczej się nie rusza na początku.
    Najpierw usuń szum kolorowy suwakiem Color, potem resztę suwakiem Luminance.
    Na koniec możesz podostrzyć w sekcji Sharpening.
    Ruszaj suwakami obserwując efekty w okienku podglądu,
    lub na 100% powiększeniu, i zdecyduj co ci pasuje.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kosa666 Zobacz posta
    Pomoże ktoś?
    Nie dawało mi to spokoju i... znalazłem rozwiązanie, a właściwie prawidłowe profile.
    Po lewej stronie na dole przycisk "Page Setup" otwiera okno dialogowe "Ustawienia wydruku",
    w nim w sekcji "Papier" z menu rozwijanego "Rozmiar" wybieramy rodzaj papieru i formy drukowania.
    Tam należy szukać do skutku profilu w odpowiednim rozmiarze,
    najlepiej takiego który ma w nazwie "Bez Obramowania..." aczkolwiek nie ma reguły.
    To że wybierzesz po prostu 10x15 lub odpowiednik w calach 4x6
    nie gwarantuje tego, że będzie bez ramki.
    U mnie ta lista jest dłuuuga i żadnej chronologii

Może się przyda potomnym ;-)

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Nie dawało mi to spokoju i... znalazłem rozwiązanie, a właściwie prawidłowe profile.
    Po lewej stronie na dole przycisk "Page Setup" otwiera okno dialogowe "Ustawienia wydruku",
    w nim w sekcji "Papier" z menu rozwijanego "Rozmiar" wybieramy rodzaj papieru i formy drukowania.
    Tam należy szukać do skutku profilu w odpowiednim rozmiarze,
    najlepiej takiego który ma w nazwie "Bez Obramowania..." aczkolwiek nie ma reguły.
    To że wybierzesz po prostu 10x15 lub odpowiednik w calach 4x6
    nie gwarantuje tego, że będzie bez ramki.
    U mnie ta lista jest dłuuuga i żadnej chronologii

Może się przyda potomnym ;-)

Pozdrówka!
    niestety u mnie nie ma takich profili o podobnych proporjachi nie ma takich z napiesem "bez obramowania"... MOże to zalezy od drukarki?????

Mam Pixme 4600

moze kto ma inny pomysł?????

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

niestety u mnie nie ma takich profili o podobnych proporjachi nie ma takich z napiesem "bez obramowania"... MOże to zalezy od drukarki?????

Mam Pixme 4600

moze kto ma inny pomysł?????
    Próbuj, kombinuj...
    U mnie niektóre o nazwie "Bez Obramowania" pojawiają się z ramką, ale... da się suwakami
    sprowadzić wartości do 0, mało tego, to jeszcze trzeba tą ramkę ręcznie przesunąć
    na granice wyświetlanego formatu, jeśli wiesz co mam na myśli.

Jeśli to nie pomoże to w sterowniku/właściwościach drukarki powinna być możliwość
    utworzenia i zapisu własnego profilu z rozmiarem.
    Bynajmniej ja tak mam w przypadku posiadanego sprzętu.

Pozdrówka

Coś już napisał

Domyślnie

Tak zalezy od konstrukcji drukarki niektore maja mozliwosc drukowania bez marginesow inne nie. Popatrz w instrukcji

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Poddaję się

Jak mam wydrukować z LR3 na papierze 10x15 bez marginesów... Przesiadłem się z DPP i wszytsko mi pasuje, tylko tego mi brak

Prosże o pomoc - bo ciagle wymusza jakieś tam marginesy

Pozdro
    Witaj ! Musisz ustawić w zakładce ustawień drukarki trzecia zakładka od góry -Ustawienia strony- tam ustaw drukowanie bez obramowania. To spowoduje, że w zakładce pierwszej -Szybki start- odznaczone będzie drukowanie bez marginesów. Jeżeli ustawisz w zakładce -Szybki start- drukowanie bez marginesów, to nic ci to nie da. Dalej Lightroom będzie drukował z obramowaniem. Jeżeli to zrobisz tak jak napisałem to dopiero wszystkie suwaki w Lightroom-ie będziesz mógł ustawić na 0 i drukować bez obramowania.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    Witaj ! Musisz ustawić w zakładce ustawień drukarki trzecia zakładka od góry -Ustawienia strony- tam ustaw drukowanie bez obramowania. To spowoduje, że w zakładce pierwszej -Szybki start- odznaczone będzie drukowanie bez marginesów. Jeżeli ustawisz w zakładce -Szybki start- drukowanie bez marginesów, to nic ci to nie da. Dalej Lightroom będzie drukował z obramowaniem. Jeżeli to zrobisz tak jak napisałem to dopiero wszystkie suwaki w Lightroom-ie będziesz mógł ustawić na 0 i drukować bez obramowania.
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale

trezcia zakłądka od góry to: w FILE/PRINT SETUP ?
    a pierwsza to FILR/PRINT?

PS - jeżeli tak, to nie mam tak ani pół miejsca do zaznaczenia drukowania bez obramowań (moze używasz LR 2?)

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Nie, używam LR3. Musisz to zrobić w ustawieniach drukarki. Jak wchodzisz w LR3 do zakładki Print, potem dolny lewy róg, zakładka -Page Setup- otwiera ci się ustawienia wydruku dla drukarki. Ustawiasz tu rozmiar np 10 na 15. Klikasz na właściwości drukarki i znajdujesz zakładkę -ustawienia strony- i tam dopiero wybierasz -bez obramowania- dopiero po tym zabiegu możesz w Lighroom-ie ustawiać suwakami do 0 czyli bez obramowania.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Strona 16 z 60 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów