Praca na dwóch monitorach dalej polega tylko na wyświetlaniu podglądu live na drugim monitorze ? Czy może w końcu można pracować na takim podglądzie (korygować WB, "pędzlować" itp)
Praca na dwóch monitorach dalej polega tylko na wyświetlaniu podglądu live na drugim monitorze ? Czy może w końcu można pracować na takim podglądzie (korygować WB, "pędzlować" itp)
Pierdu pierdu niskie szumy. Obrobiłem kilka zdjęć LR 2.5 i 3, ISO powyżej 2000 i nie widze żadnych różnic. Dodatkowo LR3 dłużej eksportuje rawy do jpg.
Poczekam na LR 4![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Może rzeczywiście masz rację. Do tej pory nie za bardzo ufałem programom katalogującym zdjęcia - wolę strukturę systemu plików + na to szybki viewer w stylu ACD. Chociaż twój argument do mnie tak do końca nie przemawia odnośnie ceny - ja widzę te możliwości katalogowania bardziej jako wartość dodaną.
Zresztą - podstawowy problem z adobe jest taki, że sprzedają soft drożej w europie niż w USA. Po kursie sprzed miesiąca cena była prawie 2x wyższa![]()
no to ja mam odwrotnie. pod wzgledem jakosci zdjec ja sprzetowi nie mam nic do zarzucenia i nie potrafi tego skaszanic nawet ACR (ktory, z reka na sercu, tez nie jest dla mnie idealny), m.in. dlatego, ze nauczylem sie obchodzic jego niedociagniecia.
natomiast katalogowanie to absolutna podstawa. przeszukiwanie zdjec, przegladanie, wybieranie do prezentacji, ...
sam fakt, ze mozna sobie chocby wysortowac zdjecia z konkretnego body czy lensa tez bywa bardzo przydatny.
to juz niestety problem cel unijnych, o ile mnie pamiec nie myli. tak czy siak jest 300 EUR i sie ponizej tego nie zejdzie. drogo, no, tez bym wolal taniej, ale biorac pod uwage wygode tego programu, to nawet amator moze sie skusic.
No tak, ale to samo albo i więcej i szybciej robi ACDSEE Pro za śmieszne pieniądze. No ale każdemu według potrzeb. Może przy przechowywaniu rawów/dng lightroom jest faktycznie lepszy.
Ja w każdym razie poczekam na jakąś promocję - zdaje się, że przy LR2 coś tam było.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No niestety, LR jest pod wieloma względami ********y i nie ma na peceta za bardzo konkurencjizdecydowanie wolę robić drobne poprawki w LR niż sr* się z tiffami i gimpem.
Ostatnio edytowane przez mathom ; 11-06-2010 o 13:31 Powód: Automerged Doublepost
To jak dokładnie zrobić, żeby wersja 2 czytała RAW-y z 5D II?
Można prosić jakiś namiar na tą bibliotekę?
Jaką bibliotekę ? Wystarczy zrobić upgrade LR2 do 2.5 bodajże.
O obiektywach wiem prawie wszystko