Strona 58 z 60 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    OK, ale porównujesz tutaj głównie LR2 do LR3. Ja pytam głównie o wielkość katalogu. Czy jest różnica między katalogiem, który ma 1000 zdjęć, a takim co ma ich 50 000.
    Piszę z własnych, subiektywnych obserwacji: Lightroom ma ogólnie rzecz biorąc średnio dopracowane zarządzanie bazą danych (czyli katalogiem plus wygenerowanymi podglądami). Katalog (rozumiany jako plik lrcat, zawierający listę dodanych zdjęć i zapamiętane operacje edycyjne) jako taki pracuje u mnie dobrze niezależnie czy zawiera 100 czy 10 tysięcy zdjęć). Kłopotem zawsze pozostają podglądy, na których aplikacja się przycina w zależności od tego jak szybki jest dostęp do tych setek czy tysięcy plików na dysku twardym. Rozwiązaniem jest oczywiście umieszczenie całej bazy danych na szybkim dysku - najlepiej SSD (zaznaczam, że bazy - pliki RAW mogą siedzieć na normalnym dysku magnetycznym, tak jest trochę wolniej ale efektywniej jeżeli chodzi o koszty systemu komputerowego).

Przyznam, że nie bawiłbym się w osobny katalog dla każdej sesji. Osobiście korzystam z kilku katalogów: roboczego (do importu i przerabiania bieżących prac), dwóch archiwalnych (zawierających wyedytowane pliki TIFF) oraz jednego archiwalnego (z którego korzystam bardzo rzadko, zawiera wszystkie pliki RAW z lat ubiegłych). Nie zauważam, żeby Lightroom jakoś spowalniał ze zwiększaniem liczby plików w tych katalogach - jakkolwiek nie mogę też powiedzieć, żeby wszystko chodziło idealnie płynnie. Załadowanie lub wygenerowanie kilkudziesięciu czy więcej podglądów z plików RAW zawsze moment potrwa.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    OK, ale porównujesz tutaj głównie LR2 do LR3. Ja pytam głównie o wielkość katalogu. Czy jest różnica między katalogiem, który ma 1000 zdjęć, a takim co ma ich 50 000.
    no wlasnie pisze. LR3 dobrze skaluje sie ze wzrostem bazy i nie traci wydajnosci. u mnie ma do obrocenia 50 tys. fot i smiga az milo. mam na mysli operacje na katalogu, czyli wyszukiwanie itd. itp.
    w LR2 wydajnosc spada przy duzych katalogach. i to dosc zauwazalnie.

jak juz wspomniane - pliki podgladow tez zwalniaja prace LR. plusem LR3 jest wiekszy dopuszczalny cache na dysku na wgladowski. w LR2 jest ograniczenie do bodajze 1GB, a w LR3 mozna dac ile sie chce. jesli mowimy o duzym katalogu, w ktorym korzysta sie w miare czesto z wielu fot, to to robi bardzo istotna roznice...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar DmS

Domyślnie

Mam takie pytanie - obrobilem Rawa, zapisalem do jpg i jest git.
    Jak teraz zapisać tego obrobionego Rawa? nie chce Tifa bo nie mam na to miejsca. Doszedłem do tego ze zapisauje mi rawy, ale bez zapisanych tych modyfikacji na nich.
    Co włączyc/zrobić aby mi zapisywało tego obrobionego rawa, bo nie chce się bawić w te bilbioteki ligthrooma bo dla mnie to zbędne.
    C6d

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ustaiwenia catalogu i save to XMP albo cos takiego. chyba w ostatniej zakladce.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

albo Ctrl+S...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

to z tym xmp to chyba nie jest to o co mi chodzi.
    Chcę po prostu zapisać zmiany na tym rawie - tak ze otworzę tego rawa w dpp i bedą te zmiany. bo nie zawsze korzysatm z lightrooma. Bez tych backupów lightroomowych itp itd.
    C6d

Domyślnie

To nie ma czegoś takiego. Chyba nie zrozumiałeś idei RAWów. Zapisz sobie TIFFa.

Domyślnie

Np w Dpp obrabiajac rawa, zapisuję go sobie obrobionego. I takiego obrobionego otworzę kazdym programem. A obrobionego rawa z lightrooma otworzę obrobionego tylko lightroomem. o to mi chodzi.
    C6d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DmS Zobacz posta
    Np w Dpp obrabiajac rawa, zapisuję go sobie obrobionego. I takiego obrobionego otworzę kazdym programem. A obrobionego rawa z lightrooma otworzę obrobionego tylko lightroomem. o to mi chodzi.
    Ehe. Sorry, ale nie wierzę. Obrabiasz w DPP RAWa, zapisujesz sobie. Otwierasz plik CR2 w Photoshop i wyskakuje Ci Adobe Camera RAW z naniesionymi ustawieniami? To niemozliwe, bo są różne ustawienia między programami. W takim razie co? Otwiera się Adobe Camera RAW i przy wszystkich suwakach "na zero" zdjęcie wygląda tak jak po zapisie z DPP?

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

W LR nie zapiszesz tak zmian w RAW żeby np. otworzyć go w DPP i mieć ze zmianami - już było to.
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Strona 58 z 60 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów