Strona 57 z 60 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Trochę tak, trochę nie. Mimo, że ACR i LR w module Develop oferują identyczną funkcjonalność, to różnią się sposobem obsługi. Ja jestem bardzo przyzwyczajony do sposobu pracy w LR i szczerze mówiąc nie umiałbym równie sprawnie poruszać się po ACR.
    nie no, zgoda, jesli dobrze pamietam, ACR nie ma w ogole presetow, wiec wszelka dyskusja na temat wywolywania w tym miejscu sie konczy a jak to jest malo, to jest jeszcz Ctrl-Alt-C i Ctrl-Alt-V
    chyba, ze ktos ma czas, zeby sie babrac w suwaczki, to voila...

natomiast, tak ogolnie, Develop to jest kawalek Lightrooma. potega tego programu jest katalog i mozliwosc jego przeszukiwania, a jedynie uzytkownicy jeszcze nie dorosli do myslenia w kategoriach katalogu, zamiast w inwalidztwie systemu plikow.

ale tego wszystkiego sie na podstawie modulu Develop nie zobaczy

Książka duChemina jest o tyle dobra, że właśnie można tę wiedzę użyć właściwie w dowolnym współczesnym rawerze. Po stronie minusów jest oczywiście to, o czym już wspomniałem - czyli nie dowiemy się z niej nic o zarządzaniu, drukowaniu, etc.
    no wlasnie to ostatnie to jest wlasnie to po co powstal LR nie sztuka jest miec 50 tys. ladnie wywolanych RAW-ow. sztuka jest miec katalog 50 tys. fot, w ktorym mozna latwo i szybko wybrac to, czego sie poszukuje. tylko niestety wciaz pokutuje niewolnictwo drzewa systemu plikow i ludzie w wiekszosci nawet nie zdaja sobie sprawy, ze taka organizacja jest mozliwa...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na wszystko zgoda - tylko po co o tym właściwie dyskutujemy? :-) Książka duChemina jest dobra w tej tematyce, jaką podejmuje. Można mieć pretensję do autora, że pisze tylko o wywoływaniu zdjęć, ale z drugiej strony trzeba pamiętać, że taka też była jego intencja. "Pracując nad kadrem" mogę polecić bez zająknięcia, ale z zastrzeżeniem, o którym napisałem na początku - że nie jest to poradnik o wszystkim co można zrobić w Lightroomie.

Domyślnie

Mam nadzieję, że nie dostanę nagany od adminów CB za autopromocję, ale jak masz ochotę to możesz też zajrzeć do mojego (dawno nie uaktualnianego i nie skończonego) poradnika do Lightrooma na DFV: http://www.dfv.pl/lightroom.html.

Twoj poradnik byl pierwszą lekturą na temat LR, z którą się spotkałem, powiem wiecej, gdybys pokusił się o dokończenie "dzieła", to prawdopodobnie nikt by nie szukał dodatkowych poradników odnośnie używania LR :grin:.... to może "do dzieła"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecolab250 Zobacz posta
    Twoj poradnik byl pierwszą lekturą na temat LR, z którą się spotkałem, powiem wiecej, gdybys pokusił się o dokończenie "dzieła", to prawdopodobnie nikt by nie szukał dodatkowych poradników odnośnie używania LR :grin:.... to może "do dzieła"
    Jest taki pomysł, żebym zrobił poradnik do LR3 w formie papierowej. Ale ciii, to tajemnica :-)

Domyślnie

Dasz rade "wypuscic" przed LR4 a wlasciwie, moze poczekac, jak znam Adoba LR4 juz sie towrzy i pod koniec roku "odpala bete"

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Przepraszam, wiem że było

Czy na wydajność pracy ma wpływ ilość zdjęć w katalogu?

Inaczej mówiąc: czy jest różnica w wydajności jeżeli mamy jeden katalog ze zdjęciami z wszystkich sesji, a jezeli mamy katalog LR per sesja?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że komfortowo lepiej mieć jeden duży. Pytam więc o wydajność...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Przepraszam, wiem że było

Czy na wydajność pracy ma wpływ ilość zdjęć w katalogu?

Inaczej mówiąc: czy jest różnica w wydajności jeżeli mamy jeden katalog ze zdjęciami z wszystkich sesji, a jezeli mamy katalog LR per sesja?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że komfortowo lepiej mieć jeden duży. Pytam więc o wydajność...
    w LR2 jest dosc duzy spadek wydajnosci przy rosnacych katalogach.

w LR3 jest wyczuwalnie lepiej.

nie mierzylem ze stoperem, wiec pisze o wrazeniach organoleptycznych. LR3 mi szybciej przeszukuje katalog, robi na nim statystyki czy wypelnia autopodpowiedzi np. do metatagow. LR2 bywal mulasty
    www albo tez flickr

Domyślnie

OK, a co podczas pracy w zakładce Develop? Rozumiem, że nie ma to najmniejszego wpływu?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie widze wielkiej roznicy miedzy LR2 a LR3 przy pracy w Develop.
    roznica jest w zmianie trybow (Grid do Develop) gdzie LR3 jest zauwazalnie wolniejszy.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie widze wielkiej roznicy miedzy LR2 a LR3 przy pracy w Develop.
    roznica jest w zmianie trybow (Grid do Develop) gdzie LR3 jest zauwazalnie wolniejszy.
    OK, ale porównujesz tutaj głównie LR2 do LR3. Ja pytam głównie o wielkość katalogu. Czy jest różnica między katalogiem, który ma 1000 zdjęć, a takim co ma ich 50 000.

Strona 57 z 60 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów