Strona 41 z 60 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Z jednej strony racja, ale z drugiej strony, wyszukiwanie po takich tagach jest bez porównania dłuższe, w porównaniu z centralizowaną bazą tagów i odnośnikami do poszczególnych zdjęć. Baza danych wszystkich tagów i odniesienie do ścieżek tych zdjęć będzie zajmowała kilobajty, najwyżej megabajty. Baza kilkuset tysięcy plików zajmuje ok 10 MB. Dodatkowo można ja sortować, przeszukanie zajmuje chwilę.
    1 TB RAWów to masa szukania, nawet jeżeli przeszukuje się same Exif, bo są porozrzucane po tym całym 1 TB.

Z praktyki wychodzi mi, szybko, niezawodnie, wygodnie i darmowo. Gdyby się nie sprawdziło zmieniłbym rozwiązanie na inne. Wcześniej bawiłem się w dopisywanie do Exifów i IPTC, ale mi przeszło, bo było niewygodne i powolne w wyszukiwaniu, na dodatek nie znalazłem wygodnych narzędzi do tagowania na naprawdę dużą skalę.
    Owszem, ale - załóżmy że "pada" katalog lajtroma - to będziesz tysiące zdjęć opisywał ponownie? jak masz to w exif i iptc to wczytujesz pliki do LR czy czego tam sobie życzysz robiąc nowy katalog i opisy masz z plików, oczywiście nie masz tam informacji na temat obróbki RAW ale to temat inny - dla każdego programu inne może być rozwiązanie - mnie osobiście pasuje tu C1 bo robi katalog z modyfikacjami w folderze ze zdjęciami i wszystko razem jest trzymane w backupie..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Owszem, ale - załóżmy że "pada" katalog lajtroma - to będziesz tysiące zdjęć opisywał ponownie?
    no wlasnie nie po prostu kopiujesz na stare miejsce kopie zapasowa
    i otwierasz. katalog dziala przyrostowo, wiec jesli ostatni backup jest sprzed
    np. 4 dni, no to nie masz co najwyzej zmian z tych ostatnich 4 dni.

gdyby bylo inaczej to nikt by tego narzedzia nie kupil
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    mnie osobiście pasuje tu C1 bo robi katalog z modyfikacjami w folderze ze zdjęciami i wszystko razem jest trzymane w backupie..
    No to Picasa robi dokładnie tak samo, tylko w katalogu z modyfikacjami dodatkowo trzyma informację o tagach. Ciężko tu rozważać o stracie, którejkolwiek z tych danych, sam nie wiem co lepsze, stracić tagi, czy obróbkę wszystkich fotek. Najlepiej nie tracić nic, a to rozwiązanie jest o tyle bezpieczne, że fotki przeniesione w nową lokalizację, ale w całych katalogach (natomiast układ katalogów i ich ścieżka jest już bez znaczenia), zachowują wszystkie informacje o tagach i edycji. Można wyszukiwać po tagach również na dysku zewnętrznym, czy nawet na backupie wypalonym na DVD.
    Scentralizowana baza LR nie daje takich możliwości. Tam mamy sztywne odniesie baza danych - ścieżka pliku.

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Panowie skąd ciekawe presety do portretu mogę ściągnąć? To co do tej pory ściągałem tworzyło ze zdjęcia czarną magię jednokolorową zamiast wspomóc obróbkę.
    500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

I wlasnie wszystko to o czym piszecie zniecheca do tego programu. Wlasnie mi sie sypnal kolejny raz katalog a backupy mialem ustawione raz na tydzien, robota poszla do piachu. Dzis zmienilem ustawienia aby robil to codziennie.
    Mysle ze ta niechec wynika glownie z niewiedzy, przyznam ze niektore sprawy o ktorych piszecie to dla mnie czarna magia. Czy mozecie polecic jakies publikacje/tytuly, ktore mozna kupic w jakiejkolwiek postaci (ksiazka, PDF)na temat Lightroom 3 ? Glownie interesuja mnie zgadnienia z zakresu pracy samego programu, co to sa za katalogi dlaczego je ten program robi, jak je uzywac?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Używam LR kilka miesięcy, katalog nie wysypał mi się ani razu.

Jeżeli Ci się to jednak zdarza, po prostu nie trzymaj w nim ważnych informacji, tak, żebyś bez płaczu mógł go przebudować po awarii.

Jak pisałem wcześniej - rawy z katalogach chronologicznych, nazwanych też chronologicznie, ze stowarzyszonymi przepisami .xmp. Równolegle katalog z jpegami, katalogowany Picasą, do oglądania i przeszukiwania. Dzięki nazwom odzwierciadlającym czas zrobienia zdjęcia, nic Ci się nie zagubi i wszystko będziesz mógł łatwo znaleźć.
    Entuzjastyczny Neofita

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    I wlasnie wszystko to o czym piszecie zniecheca do tego programu. Wlasnie mi sie sypnal kolejny raz katalog a backupy mialem ustawione raz na tydzien, robota poszla do piachu. Dzis zmienilem ustawienia aby robil to codziennie.
    to nie jest normalne, ze sypie sie katalog jeden raz. a jesli to sie dzieje kilka razy, to to jest mocno podejrzana sprawa.
    szukales powodow i/lub dopytywales support Adobe?

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Mysle ze ta niechec wynika glownie z niewiedzy, przyznam ze niektore sprawy o ktorych piszecie to dla mnie czarna magia. Czy mozecie polecic jakies publikacje/tytuly, ktore mozna kupic w jakiejkolwiek postaci (ksiazka, PDF)na temat Lightroom 3 ?
    na poczatek dobry jest Kelby.

a wiecej informacji:
    http://www.delicious.com/bartrozanski/lightroom
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Razem z wymiana plyty wymieniam tez twardy dysk na solid state, w zwiazku z tym mam pytanie na temat jego pracy z katalogami Lightroomea. Dysk jest niewielki ma tylko 60GB, chce tam zalozyc system i CS (scratch disc na innym talerzowym), Lightrooma i kilka mniejszych programow. Czy mozna/nalezy w takim przypadku katalog/backup Lightrooma zalozyc na innym fizycznie juz talerzowym dysku? Jak jest z rozmiarami tych plikow, bo z tego co na razi czytam sa one niewielkie, moze nie ma potrzeby ich przenosic w innne miejsca. Z drugiej strony czytalem ze te dyski sie psuja przy czestych zapisach a tak by bylo przy nabudowywaniu katalogow przez LT. Jak zoptymaliozowac prace takiego dysku pod Lightroomem?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wydaje mi się, że na dysku SDD będziesz miał po prostu za mało miejsca... i tak, te dyski mają ograniczoną liczbą cykli zapisu, jak karty flash, więc przy częstym zapisie mogą się szybciej popsuć
    ale generalnie, jeśli katalog będzie na dysku SDD, Lr będzie oczywiście działał trochę szybciej
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    wydaje mi się, że na dysku SDD będziesz miał po prostu za mało miejsca...
    Dużo zależeć będzie od wielkości katalogu...Przykładowo dysk SSD pojemonośc 120 GB, po zainstalowaniu systemu i programów (Win 7 Pro, Office Std, PS CS 4, + garść pluginów ( bez LR ), plik wymiany kontrolowany przez system ) pozostało wolnych 70 GB, więc przy dysku 60 GB, bedzie to tak ..na styk.
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Strona 41 z 60 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów