Strona 38 z 55 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

I wlasnie wszystko to o czym piszecie zniecheca do tego programu. Wlasnie mi sie sypnal kolejny raz katalog a backupy mialem ustawione raz na tydzien, robota poszla do piachu. Dzis zmienilem ustawienia aby robil to codziennie.
    Mysle ze ta niechec wynika glownie z niewiedzy, przyznam ze niektore sprawy o ktorych piszecie to dla mnie czarna magia. Czy mozecie polecic jakies publikacje/tytuly, ktore mozna kupic w jakiejkolwiek postaci (ksiazka, PDF)na temat Lightroom 3 ? Glownie interesuja mnie zgadnienia z zakresu pracy samego programu, co to sa za katalogi dlaczego je ten program robi, jak je uzywac?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Używam LR kilka miesięcy, katalog nie wysypał mi się ani razu.

Jeżeli Ci się to jednak zdarza, po prostu nie trzymaj w nim ważnych informacji, tak, żebyś bez płaczu mógł go przebudować po awarii.

Jak pisałem wcześniej - rawy z katalogach chronologicznych, nazwanych też chronologicznie, ze stowarzyszonymi przepisami .xmp. Równolegle katalog z jpegami, katalogowany Picasą, do oglądania i przeszukiwania. Dzięki nazwom odzwierciadlającym czas zrobienia zdjęcia, nic Ci się nie zagubi i wszystko będziesz mógł łatwo znaleźć.
    Entuzjastyczny Neofita

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    I wlasnie wszystko to o czym piszecie zniecheca do tego programu. Wlasnie mi sie sypnal kolejny raz katalog a backupy mialem ustawione raz na tydzien, robota poszla do piachu. Dzis zmienilem ustawienia aby robil to codziennie.
    to nie jest normalne, ze sypie sie katalog jeden raz. a jesli to sie dzieje kilka razy, to to jest mocno podejrzana sprawa.
    szukales powodow i/lub dopytywales support Adobe?

Mysle ze ta niechec wynika glownie z niewiedzy, przyznam ze niektore sprawy o ktorych piszecie to dla mnie czarna magia. Czy mozecie polecic jakies publikacje/tytuly, ktore mozna kupic w jakiejkolwiek postaci (ksiazka, PDF)na temat Lightroom 3 ?
    na poczatek dobry jest Kelby.

a wiecej informacji:
    http://www.delicious.com/bartrozanski/lightroom
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Razem z wymiana plyty wymieniam tez twardy dysk na solid state, w zwiazku z tym mam pytanie na temat jego pracy z katalogami Lightroomea. Dysk jest niewielki ma tylko 60GB, chce tam zalozyc system i CS (scratch disc na innym talerzowym), Lightrooma i kilka mniejszych programow. Czy mozna/nalezy w takim przypadku katalog/backup Lightrooma zalozyc na innym fizycznie juz talerzowym dysku? Jak jest z rozmiarami tych plikow, bo z tego co na razi czytam sa one niewielkie, moze nie ma potrzeby ich przenosic w innne miejsca. Z drugiej strony czytalem ze te dyski sie psuja przy czestych zapisach a tak by bylo przy nabudowywaniu katalogow przez LT. Jak zoptymaliozowac prace takiego dysku pod Lightroomem?

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Razem z wymiana plyty wymieniam tez twardy dysk na solid state, w zwiazku z tym mam pytanie na temat jego pracy z katalogami Lightroomea.
    Będzie mu tam znacznie lepiej niż na talerzach. Katalog katalogiem (sam plik katalogu waży u mnie 760MB), ale poza nim siedzi tam folder z prewkami. W moim przypadku to monstrum ma 47257 plików i 30353 podkatalogów, a waży "jedyne" 16 giga. Przerzucenie go na SSD powinno pomóc.

Czy mozna/nalezy w takim przypadku katalog/backup Lightrooma zalozyc na innym fizycznie juz talerzowym dysku?
    Można. Lepiej trzymać żywy katalog na SSD, a backup robić np. na dysk talerzowy.

Z drugiej strony czytalem ze te dyski sie psuja przy czestych zapisach a tak by bylo przy nabudowywaniu katalogow przez LT.
    1. MTBFy są już tak duże, że to psucie można włożyć między bajki.
    2. Robisz backup w inne miejsce i po sprawie.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

wydaje mi się, że na dysku SDD będziesz miał po prostu za mało miejsca... i tak, te dyski mają ograniczoną liczbą cykli zapisu, jak karty flash, więc przy częstym zapisie mogą się szybciej popsuć
    ale generalnie, jeśli katalog będzie na dysku SDD, Lr będzie oczywiście działał trochę szybciej
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    wydaje mi się, że na dysku SDD będziesz miał po prostu za mało miejsca...
    Dużo zależeć będzie od wielkości katalogu...Przykładowo dysk SSD pojemonośc 120 GB, po zainstalowaniu systemu i programów (Win 7 Pro, Office Std, PS CS 4, + garść pluginów ( bez LR ), plik wymiany kontrolowany przez system ) pozostało wolnych 70 GB, więc przy dysku 60 GB, bedzie to tak ..na styk.
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    Dużo zależeć będzie od wielkości katalogu...Przykładowo dysk SSD pojemonośc 120 GB, po zainstalowaniu systemu i programów (Win 7 Pro, Office Std, PS CS 4, + garść pluginów ( bez LR ), plik wymiany kontrolowany przez system ) pozostało wolnych 70 GB, więc przy dysku 60 GB, bedzie to tak ..na styk.
    Po zainstalowaniu WIna7, CS3, LR, XnView, DPP, MS Office i kilku innych mniejszych sofcikow pozostalo z tych 60GB 28 wolnego miejsca, z tym ze katalog LR jest jeszcze pusty. Chyba bede musial pomyslec o wiekszym soluid state. Ma ktos doswiadczenie jak przerzucic wszystko na taki innej wielkosci dysk, co by nie instalowac tych programow od nowa?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Będzie mu tam znacznie lepiej niż na talerzach. Katalog katalogiem (sam plik katalogu waży u mnie 760MB), ale poza nim siedzi tam folder z prewkami. W moim przypadku to monstrum ma 47257 plików i 30353 podkatalogów, a waży "jedyne" 16 giga. Przerzucenie go na SSD powinno pomóc.
    Ale ze wzgledu na specyfike dzialania Lightrooma nie ma sensu wrzucac jakichkolwiek RAW-ow na ten solid state gdzie jest sam program? Czytalem gdzies ze ludziska przerzucaja czesc RAW-ow na systemowy SSD i tam na nich pracuja, po zakonczeniu pracy pliki wracaja na poprzednie miejsce/inny dysk. Pomysl chyba dobry ale tylko w przypadku programow jak DPP ktore pracuja na na pliku RAW.
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 15-12-2010 o 21:06 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar ToleDo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

...
    Ma ktos doswiadczenie jak przerzucic wszystko na taki innej wielkosci dysk, co by nie instalowac tych programow od nowa?
    ...
    Acronis - zrobić obraz na czystym systemie a później postawić go na nowym dysku.
    Każdy ma takiego
    ToleDo
    na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToleDo Zobacz posta
    Acronis - zrobić obraz na czystym systemie a później postawić go na nowym dysku.
    Co masz na mysli piszac zrobic obraz na czystym systemie ? Czy chodzilo Ci o zrobienie obrazu ISO czytsgo systemu? Ja wlasnie chcialbym zgrac wszystko razem z programami, zrobic solidne lustro. Keidys slyszalem zeby cos takiego zrobic dyski musza byc identycznej wielkosci, ciekawe czy jesli to prawda i czy tyczy sie to SSD.

Strona 38 z 55 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów