Strona 23 z 60 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    .....!
    ..... ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym.
    Równie ciekawe jest dlaczego w pokoju jest ciemno przy wyłączonym świetle a jasno przy włączonym.

Jeśli program ma wyłączonego CMSa to system (np. Win) wysyła proste niezmienione wartości RGB do karty graficznej. Jeśli CMS jest włączony to wartości RGB są zmieniane w wyniku działania profilu ICC tak, żeby na monitorze były wyświetlone poprawnie.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
    http://canon-board.info/showthread.php?t=68233
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Janusz w jakim celu miałem sprawdzić te obrazki, bo już nie bardzo wiem o co chodzi, jeżeli ACDSee z CMS daje mi 100% to samo co w lightroomie, więc problem leży chyba w Fastone Image Viewer???

Obrazki miałeś sobie wyświetlić, żeby zobaczyć czy wszystkie Twoje programy pokazują je poprawnie a jeśli nie to które.

UWAGA: Jak pokazuje przykład nowego IE (http://canon-board.info/showthread.php?t=68243) nie wystarczy, że któryś obrazek też jest niebieski - MA BYĆ TAK SAMO niebieski jak pozostałe.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 09-09-2010 o 08:17 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Równie ciekawe jest dlaczego w pokoju jest ciemno przy wyłączonym świetle a jasno przy włączonym.

Jeśli program ma wyłączonego CMSa to system (np. Win) wysyła proste niezmienione wartości RGB do karty graficznej. Jeśli CMS jest włączony to wartości RGB są zmieniane w wyniku działania profilu ICC tak, żeby na monitorze były wyświetlone poprawnie.

http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
    http://canon-board.info/showthread.php?t=68233

Obrazki miałeś sobie wyświetlić, żeby zobaczyć czy wszystkie Twoje programy pokazują je poprawnie a jeśli nie to które.

UWAGA: Jak pokazuje przykład nowego IE (http://canon-board.info/showthread.php?t=68243) nie wystarczy, że któryś obrazek też jest niebieski - MA BYĆ TAK SAMO niebieski jak pozostałe.

Januszku, bardzo Cie cenię za ogrom wiedzy, ale gdybyś doczytał do końca ten wpis, to zrozumiałbyś moje zdziwienie :

Sprawdziłem te same obrazki w ACDSee pro 3 z włączonym i wyłączonym CMS i wyniki są takie same The system does not support these ICC profiles, ciekawe dlaczego w fastone jest różnica przy włączonym i przy wyłączonym CMS.

Bo niby dlaczego program z pełnym CMS jakim jest ACDSee pro, czy ma włączonego CMS czy wyłączonego, obrazki są takie jakby w ogóle nie wspierał ICC, a w Fastone widać zmiany tak jak napisałem powyżej, nie wiem co jest grane, ale w ACDSee pro, mam obraz jak w lightroomie, więc o co jest grane z tymi obrazkami?

Coś już napisał Awatar nilhi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Łyso mi, że ciągle tylko pytam, ale dopiero testuję Lra...
    No i mam nową zagwostke.
    Po plenerze jak zwykle poprzegrywałam RAWy na płyty i na twardy dysk, po czym na dysku przeprowadziłam selekcję.
    Odpaliłam Lra aby tą wyselekcjonowaną ilość opracować, patrzę, a on wytrzasnął skądś wersję niewyselekcjonowaną i sam z siebie otwiera mi setki zdjęć. W końcu zorientowałam, że zostawiłam kartę w czytniku i on automatycznie wybrał ją sobie do importu.
    Przerwałam (poprzez mało wyrafinowane zamkniecie Lra) ta operację. Usunęłam kartę z czytnika, odpaliłam LRa jeszcze raz, wchodzę do posortowanego katalogu i zonk - zdjęcia, które on sobie wcześniej ściągnął (ale dokąd??) a które w części znajdują się też w katalogu wyselekcjonowanych zdjęć są nieaktywne. Jakby pamiętał, że już je kiedyś widział i nie chce ich otworzyć drugi raz. Check all nie pomaga.
    Help! Nie chcę przeprowadzać selekcji po raz drugi, w Lre!

A jeżeli irytuję kogoś pytaniami o charakterze podstawowym, to proszę o linka gdzie takie kwestie związane z obsługą zostałyby wyjaśnione...
    Tylko te zdjęcia, których nie zdążył wczytać z karty, dają mi się teraz obsługiwać...
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 09-09-2010 o 16:56 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Wjedź do sekcji Libary ( biblioteka) i w lewym panelu będziesz miała wszystkie foldery, które zostały importowane łącznie ze zdjęciami, sprawdź sobie wszystkie i zobaczysz który to folder. I w jaki sposób przeprowadzałaś selekcję?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Model postępowania mam taki:
    zrzucam karty na twardy dysk.
    Przeglądam.
    Kasuję nieodwołalnie (delate do kosza, późinej kosz się opróżnia) ewidentne gnioty, np. zdjęcia mrugnięte.
    Po tym zostaje mi nadal 95% zrobionych zdjęć.
    Nagrywam to na dysk zewnętrzny oraz na płyty DVD.
    Teraz kasuję dalej (w tym samym katalogu na dysku twardym komputera) delatem do osiągnięcia pożądanej ilości.

Czy mam znaleźć w Lr ten katalog, który sam się częściowo zaimportował z karty i go jakoś usunąć? Jak?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Januszku, bardzo Cie cenię za ogrom wiedzy, ale gdybyś doczytał do końca ten wpis,...

Doczytałem, doczytałem :-)

ściągnij ten obrazek i wyświetl go we wszystkich programach. Ma 800x800 mam nadzieję, że nie wyrzucą :-) bo przy okazji można zobaczyć jak działa przeglądarka.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Ciekawa selekcja:-D, jeżeli nie widzisz tych zdjęć w katalogu w eksploratorze i samym lightroomie, to pozostaje zabawa od nowa. A co do importu, to chyba sama musiałaś akceptować import i nawet akceptować nadpisanie tych samych zdjęć.

Polecam Ci ten artykuł o lightroomie ;-)
    http://www.dfv.pl/lightroom.html
    Ostatnio edytowane przez Paul80 ; 09-09-2010 o 17:56 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kurczę, nie pamiętam żebym akceptowała cokolwiek.
    On jakoś tak robi, że nawet jak otwieram dyski zanim zdążę wejść do odpowiedniego folderu to on już w międzyczasie sobie otwiera w podglądzie coś, co tam akurat "luzem leży".
    Ale nawet jeśli zaimportowałam (może tak było, od rana siedzę nad zdjęciami i trochę się pod wieczór zautomatyzowałam) to czy nie mogę usunąć tego folderu, który on już zaimportował z karty?

Podaj proszę link do artykułu.
    Nad tym artykułem już siedzę, wyszukałam go sobie sama, ale nie widzę aby poruszony został mój problem.
    Czy powinnam np. spróbować ściągnąć te zdjęcia jako kopie wirtualne?
    Ostatnio edytowane przez nilhi ; 09-09-2010 o 17:58 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Doczytałem, doczytałem :-)

ściągnij ten obrazek i wyświetl go we wszystkich programach. Ma 800x800 mam nadzieję, że nie wyrzucą :-) bo przy okazji można zobaczyć jak działa przeglądarka.

Dopiero jutro rano to sprawdzę, ale ciekawy jestem już teraz, co to za test i do czego ten obrazek porównywać?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Odkrycie. Po odhaczeniu "Don`t import suspected duplicates" jestem w stanie uaktywnić te zdjęcia, które pokrywają się z tymi które zdążył przegrać z karty mogę opracowywać.
    OK, już wiadomo.
    W Navigatorze trzeba wejść w All photograpgs, zaznaczyć zdjęcia których chcemy się pozbyć, prawy guzik myszki, z menu kontekstowego wybrać Delate photos. Pojawia się komunikat, wybieramy Remove, żeby usunąć tylko z LRa.
    Można importować od nowa.

Ostatnio edytowane przez nilhi ; 09-09-2010 o 18:19 Powód: Automerged Doublepost

Strona 23 z 60 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów