nilhi - poszukaj guzika 'Synch'![]()
Ja i tak kopiuję ctrl+shift+v po jednym zdjęciu - oglądam, kadruje, kopiuje ustawienia, ew. poprawka i tak po kolei
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
O jaaa, dzięki Ci, zacny człecze i dobry ludziu!![]()
Hmm, mi działa w pasku :cool:
Nie wnikam czemu, tylko się cieszę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba że piszesz, Akustyk, o moim poprzednim sposobie. Tego nie próbowałam.
Ostatnio edytowane przez nilhi ; 06-09-2010 o 14:19 Powód: Automerged Doublepost
a to nie wiem jak kombinujesz...
ja u siebie robie Ctrl-Shift-C na pierwszym zdjeciu serii i potem Ctrl-Shift-V na zaznaczonej grupie pozostalych fot z serii. ale w Grid View. jak to zrobie w pasku to ustawienia sa kopiowane tylko na pierwsza z zaznaczonych fot.
z tym ze to jest Lightroom 2, wiec w 3 moze byc inaczej.
Prawie dobrze, ale prawie potrafi robić wielką różnicę ;-)
Jak jedno ze zdjęć już ma ustawione jakieś parametry (tak wnioskuję, bo jeśli chcemy robić Copy, to znaczy, że jest co kopiować), to Auto Sync nic nie pomoże.
1. Wskazać zdjęcie źródłowe
2. Używając SIFT+Click lub CTRL+Click wskazać pozostałe, na które chcemy skopiować ustawienia.
3. Użyć opcji Sync i wskazać które parametry chcemy skopiować.
Quail, robię dokładnie tak, jak napisałeś.
Myślę że AMMarchall miał dokładnie to samo na myśli, bo po poprawieniu parametrów jednego ze zdjęć i zaznaczeniu całej serii nie pojawia się po prawej stronie przycisku RESET żaden przycisk Auto Sync, ale za to po lewej pojawia się przycisk "Sync".
Założyłam, że AMMarchall pisze z pamięci i załapałam ideę a nie potraktowała tej rady dosłownie :grin:
Ja akurat miałem odpalonego LR, więc miałem szansę napisać krok po kroku.
Auto Sync zadziała zanim zrobi się jakiekolwiek zmiany na pierwszym zdjęciu. Powoduje to zlinkowanie parametrów wybranych zdjęć (połączenie parametrów w grupę), przez co później poruszasz suwakami tylko na pierwszym, a zmiany są od razu przerzucane na całą serię.