Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: EOS 40D i potwierdzenie ostrości.

Mieszany widok

Puklus
    Guest

Domyślnie EOS 40D i potwierdzenie ostrości.

Mam takie pytanie, kolezanka wyjechała dając mi w opieke swojego EOSa. Fajna maszyna ale coś mnie zaciekawiło. Z obiektywem 17-85IS wszystko dziala jak należy. Podpiąłem przez adapter obiektyw heliosa i zdziwiło mnie ze nie ma potwierdzenia ostorści?? Jak jakiś czas temu robilem zdjecia nikonem on miał potwierdzenie przy analogowym obiektywie.

W canonie tego po prostu nie ma czy to sie jakoś sprytnie włącza??
    Z canonami nie jestem za bardzo na bieżąco :P

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Ze zwykłą przejściówką nie potwierdza. Abyś miał potwierdzenie ostrości potrzebna jest przejściówka z kawałkiem przyklejonej elektroniki.

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Niestety, ale canon nie posiada wbudowanego potwierdzenia, tak jak nikon. Musiał byś kupić adapter m42 na eosa z potwierdzeniem ostrości ( z dendalionem ).

Puklus
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź już wszystko wiem

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartorux Zobacz posta
    Niestety, ale canon nie posiada wbudowanego potwierdzenia, tak jak nikon.
    Akurat Nikon potwierdza ostrość. Nawet ze słoikiem po musztardzie jak ostrość złapie
    W niższych modelach brak pomiaru światła, w wyższych jest pomiar światła i oczywiście potwierdzenie ostrości.
    Dodatkowo trzeba trochę pokombinować aby w Nikonie szkiełka m42 ostrzyły dalej niż kilka metrów (albo prosta przeróbka niektórych szkieł, albo przejściówka z soczewką)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Niezrozumiale przeczytałem wypowiedź kolegi bartorux. Niepotrzebnie przecinek w jednym miejscu stanął i nieopatrznie mi wyszło "tak jak i Nikon"
    Już wszystko jasne w każdym razie...
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 08-06-2010 o 17:24 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Łeba/Gdańsk

Domyślnie

Może nie jasno napisałem, sorka, ale chodziło mi właśnie o to, że nikon potwierdza z każdym obiektywem

Uprawnienia umieszczania postów